09 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.11.2023 15:35 | Son Güncelleme: 17.11.2023 17:19

Valilik, AFAD ve AKOM'dan İstanbul için fırtına ve sağanak uyarısı

İstanbul’a hafta sonu Balkanlar üzerinden soğuk ve yağışlı hava geliyor. Sıcaklıklar da fırtına ile birlikte 8-10 derecelere düşecek. AKOM, AFAD ve valilikten İstanbullulara dikkatli olunması konusunda uyarıda bulunuldu
Valilik, AFAD ve AKOM'dan İstanbul için fırtına ve sağanak uyarısı

İBB AKOM verilerine göre, İstanbul’a hafta sonu Balkanlar üzerinden soğuk ve yağışlı sistemi giriş yapacak. Sistemin etkisi ile rüzgârın Cumartesi (Yarın) öğle saatlerinden (12:00) itibaren Lodos yönünden (40-60km), Pazar erken saatlerden (01:00) itibaren ise Karayelden (50-80km), kuzey bölgelerde kısa süreli hamlelerle tam fırtına (90-110km/s) şeklinde etkili olması bekleniyor.

Kuzeyin soğuk havasını hızlı bir şekilde bölgemize taşıyan sistem nedeniyle Cumartesi akşam saatlerinden itibaren sıcaklıklarda ani düşüş (8-10°C) yaşanacağı tahmin ediliyor. Kuvvetli sağanak yağmur, Cumartesi 06.00 ile Pazar 20.00 arası beklenirken, kuvvetli rüzgâr ve fırtınanın Cumartesi 10.00 ile Pazar 20.00 arası esmesi öngörülüyor. 

Fırtına ile birlikte kış değerlerine gerileyen sıcaklıklar nedeni ile 2 gün boyunca il genelinde kuvvetli sağanak (40-60kg/m2) yağmur geçişi yaşanacak. Yağışların, fırtınanın etkili olduğu kuzey bölgelerde metrekarede 80-100 kg’ın üzerine çıkması bekleniyor. İBB Ekipleri, kuvvetli yağış ve fırtına nedeni ile yaşanabilecek su basması ve göllenmelere karşı 24 saat esaslı hazır bekletilecek. Vatandaşlar da ağaç ve direk devrilmesi, tabela ve çatı uçması ile fırtına nedeniyle toplu ulaşımında yaşanabilecek aksaklıklara karşı uyarıldı.

AFAD, SMS ile uyardı

AFAD, vatandaşlara fırtınadan dolayı yaşanabilecek kazalara ve tehlikelere dair bir uyarı SMS'i yolladı. SMS'te "Meteorolojiye göre İstanbul'da yarın sağanak yağış ve tam fırtına bekleniyor. Sel, yıldırım, su baskını, çatı uçması ve ulaşımda aksamalara karşı tedbirli olun" ifadeleri kullanıldı.

Valilik: Pazar öğleden sonra etkisini kaybedecek

İstanbul Valiliği de kentte hafta sonu gök gürültülü sağanak beklendiğini belirterek, dikkatli olunması konusunda uyarıda bulundu. Valilikten yapılan açıklamada, İstanbul'da beklenen sağanak ve zaman zaman gök gürültülü sağanağın, yarın sabah saatlerinden itibaren çok kuvvetli olacağının tahmin edildiği belirtildi. Kuvvetli yağışların pazar günü öğle saatlerinden sonra etkisini kaybetmesinin beklendiğine vurgu yapılan açıklamada, ani sel, su baskını ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiğine dair uyarıda bulunuldu.