27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.04.2024 14:30 | Son Güncelleme: 03.04.2024 15:09

Van'daki protestolar dünya basınında

DEM Parti, büyük farkla seçimi kazandığı Van'da mazbatanın Abdullah Zeydan yerine AK Parti adayı Abdulahat Arvas'a verilmesine tepki gösterdi. Birçok ilde çıkan protestolar dünya basınında yer buldu
Van'daki protestolar dünya basınında

31 Mart yerel seçimlerinde 55 oy farkla DEM Parti’den Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın seçilme haklarının alınmasının ardından birçok ilde protestolar düzenlendi. Van, Hakkari, Yüksekova, Siirt, Batman, Şırnak ve İzmir'de yapılan protestolarda birçok kişi gözaltına alındı. Van ve Bitlis'te 15 günlük gösteri yasağı kararı alındı. Protestolar dünya basınında yer buldu. 

The Times: 10 yıl içindeki en şiddetli protestolar

The Times, yeni seçilen belediye başkanının görevden alınması ve yerine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın partisinden bir aday getirilmesinin ardından protestoların ülke çapında yayıldığını yazarak "Türkiye'nin son 10 yıl içinde gördüğü en şiddetli protesto" ifadelerini kullandı. 

ABD merkezli Associated Press (AP), "Pazar günkü yerel seçimler, geçen yıl düzenlenen cumhurbaşkanlığı ve meclis seçimlerinde kazandığı zaferin ardından Erdoğan ve AK Parti için bir darbe oldu" ifadelerini kullandı.

Reuters: "Van'da darbe var"

Reuters haber ajansı mazbatanın verilmemesinin ardından birçok ilde İstanbul'da protestoların yapıldığını ve protestocuların "Van'da darbe var" sloganları attığını yazdı. 

AFP ise, "Pazar günü yapılan yerel seçimlerde, Van'da DEM Parti'den Abdullah Zeydan yüzde 55'in üzerinde oy alırken, seçim otoriteleri son dakika mahkeme kararıyla seçimi iptal etti. Geleceğin cumhurbaşkanı adayı olarak görülen İstanbul'un yeniden seçilen belediye başkanı Ekrem İmamoğlu, X'te yaptığı paylaşımda kararın kabul edilemez olduğunu belirtti. İmamoğlu, hükümet ve seçim komisyonunu halkın iradesine saygı duymaya çağırdı. DEM Parti'nin açıklamasında, Abdullah Zeydan'a mazbatasının verilmemesinin, iktidardaki AK Parti'nin adayının yalnızca yüzde 27 oyla belediye başkanlığını almasının önünü açtığı belirtildi."