22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.02.2023 11:25 | Son Güncelleme: 19.02.2023 18:07

WSJ hayatını kaybeden voleybol takımının aileleriyle konuştu: Nasıl bir felaket olduğunu görünce anladım

Wall Street Journal, depremde yıkılan İsias Oteli'nde hayatını kaybeden voleybol takımı oyuncularının, aileleriyle konuştu. Kuzey Kıbrıslı takımın en genç üyelerinden Havin'in amcası Sedat Kılıç ve Nehir'in akrabası Zeynep Öksüz, verdikleri kurtarma mücadelesini anlattı
Adıyaman'da yıkılan İsias Oteli'nin enkazı
Adıyaman'da yıkılan İsias Oteli'nin enkazı

Kuzey Kıbrıslı lise voleybol takımı, Türkiye'de bölgesel bir turnuvada ilk maçını kazanmalarının ardından depremin olduğu gece Adıyaman'daki İsias Oteli'nin birinci ve ikinci katlarında kalıyordu. 7.8 büyüklüğündeki sarsıntı Adıyaman'daki otelin ön kısmının çökmesine neden oldu, ikinci 7.5 şiddetindeki depremde ise bina yerle bir oldu ve 12-14 yaşlarındaki 25 öğrenci ile onlara eşlik eden 10 yetişkin hayatını kaybetti.

Türkiye ve Suriye'de 41 binden fazla insanın ölümüne neden olan 6 Şubat depremleri, Kıbrıs'ın sahil kenti Gazimağusa'daki aileleri çocuklarını kurtarmak için Türkiye'ye koşturdu. Sevdiklerini kurtarmak için koşuşturan pek çok kişi gibi onlar da Türkiye'de kötü haberlerle karşı karşıya geldi.

"Birbirimize itiraf edemedik"

12 yaşındaki yeğeni Havin Kılıç enkaz altında kalan Sedat Kılıç, "Hiçbirimizin umudu olduğunu sanmıyorum ama kimsenin de kurtulamayacağını birbirimize itiraf etmedik" dedi. Kılıç, İsias Otel'de hayatını kaybedenler arasında yaşı en küçüklerden biri olan ve voleybol takımının yıldızı Havin'in bulunmasına yardım etmek için Türkiye'ye uçtu. Havin, voleybola olan tutkusunu babasından ve Sedat Kılıç'tan almıştı.

Nehir sadece o gecelik otelde kaldı

Enkaz altında kalan 12 yaşındaki Nehir Çevik bölgede yaşayan anneannesi ve teyzesinin yanında kalıyordu. Depremden iki gün önce teyzesinden hayatında ilk defa karşılaştığı karda fotoğrafını çekmesini istedi; fotoğraflarda, arkasındaki dallarda hala kar varken gülümsüyordu. Depremden önceki akşam, Nehir'in antrenörü sabahki antrenmandan önce takımıyla birlikte olması için gece otelde kalmasını istedi.

İsias Otel'in depremle birlikte yıkılmasının ardından Nehir'in Adıyaman'da yaşayan kuzeni Zeynep Öksüz hemen bölgeye koştu ve bölgedeki tek ekskavatörün operatörüne enkazı kazmaya başlaması için yalvardı. Öksüz ekskavatördeki görevliye "Yardıma ihtiyacı olan pek çok insan olduğunu biliyorum ama burada çok sayıda çocuk var" dedi. Zeynep Öksüz, facianın yaşandığı yerdeki enkaz yığınlarından daha küçük taşların taşınmasına kız kardeşleriyle birlikte yardım etti.

Enkaza varabilmesi 19 saat sürdü

Deprem Kıbrıs'ta Sedat Kılıç'ı da uyandırdı. Eşine, kardeşi Recep'ten acil bir telefon geldi. Recep Adıyaman'daydı ve otelin farklı bir bölümünde kaldığı için hala hayattaydı. Ancak Havin enkaz altındaydı. Sedat Kılıç havaalanına koştu ve Kıbrıs hükümeti tarafından arama-kurtarma ekipleri için kiralanan bir uçağa bindi. Adıyaman'a iniş izni almaları bütün gün sürdü ve depremden yaklaşık 19 saat sonra İsias Otel'e vardıklarında hava zifiri karanlıktı, dondurucu soğukla birlikte yağmur yağıyordu. Kılıç, otelin enkazına vardığında, kaldırımda battaniyeye sarınmış kardeşini gördü.

Kılıç, "Yıkıntıları gördüğümde nasıl bir felaketle karşı karşıya olduğumuzu anladım" dedi. Şafakla birlikte Kıbrıslı kurtarma ekipleri, bazılarının hâlâ hayatta olabileceği umuduyla çocukları çıkarmak için çalışmaya başladı. Kılıç kazı çalışmalarına ve kurbanların kimliklerinin belirlenmesine yardımcı oldu. Enkazdan ilk olarak iki yetişkinin, bir asistan ve bir antrenörün cansız bedenleri çıkarıldı. Ardından Doruk ve Alp Akın adlı iki genç kardeşin cansız bedenlerine ulaşıldı. Beş gün boyunca her gün bir uçak Kıbrıs'tan arama-kurtarma malzemeleriyle geldi ve ceset torbalarıyla Kıbrıs'a döndü.

Türk hükümetinden yardım alamayan bölge sakinleri, enkaz altından seslenen sevdiklerinin seslerini duyduklarını söyleyerek Kıbrıslı kurtarma ekiplerine yardım etmeleri için yalvardılar. İnsanların tedirginliği arttıkça, Kıbrıs uçağına kurtarma görevlilerini korumak için bir polis birimi bile eşlik etti. Nüfusu 57 bin olan Gazimağusa için, aralarında iki düzine çocuğun da bulunduğu 30'dan fazla sakinin kaybı kelimenin tam anlamıyla yıkıcı oldu.

Adıyaman'da İsias Otel'in enkazında yaşamını yitiren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) vatandaşı 12 kişinin cenazesi, 12 Şubat'ta ülkelerine getirildi

Öğrenciler için anıt dikilmesi planlanıyor

Hafta sonu boyunca 35 tabut, defnedilmek üzere bayraklara sarılı olarak şehrin sokaklarında taşındı. Sosyal medyada yer alan görüntülerde, yüzlerce kent sakini tabutları öpmek ve okşamak için toplandı. Müdür Saras Moralı, hayatını kaybeden 25 öğrencinin okuduğu Gazimağusa Türk Eğitim Koleji'nin 800 öğrenci ve öğretmeni için psikolojik danışmanlar getirdiğini söyledi. Öğrenciler için bir anıt dikilmesi ve kentte bir yas töreni düzenlenmesi planlanıyor. Müdür Moralı, "Hepimizin yüreği yanıyor ama eğitimlerine devam etmek zorunda olan öğrencilerimiz için güçlü olmalıyız. Bu travmayı atlatmalarına yardımcı olmak için derhal elimizden geleni yapmalıyız" açıklamasında bulundu.

İsias Otel yöneticileri göz altında

İsias Otel'in bodrum katının depremden önce çekilen ve internette paylaşılan fotoğrafları, park yerlerine yer açmak için kesilerek inceltilmiş kolonları gösterdi; uzmanlar bu uygulamanın imar aflarıyla yasallaştırıldığını ve deprem sırasında çökme riskini artırdığını belirtiyor. Çarşamba günü Adıyaman Cumhuriyet Başsavcısı, otelin sahibi Ahmet Bozkurt ve İsias Otel'in diğer üç yöneticisinin tutuklandığını ve haklarında soruşturma başlatıldığını açıkladı. Konuyla ilgili henüz yorum gelmedi. Türkiye Barolar Birliği, imar aflarının insanların hayatını riske attığını belirterek, deprem bölgesini tam bir suç mahalli olarak nitelendirdi.

Tüm binalar İsias Otel ile aynı kaderi paylaşmadı. Gazimağusa'daki aynı okuldan yaklaşık 20 voleybolcu daha depremden zarar görmeden kurtuldu. Isias'ın tamamen dolu olduğu söylendikten sonra oyuncular 300 metre ilerideki Park Otel'de kaldı. Park Otel biraz hasar görmüş olsa da hala ayakta. Diğer otelde kalan voleybol antrenörü Ali Osman Nurettin, hayatta kaldığından beri suçluluk duygusuyla mücadele ettiğini söyledi. Antrenör "Hayatta kaldığım için kendimi şanslı hissetmiyorum" dedi.