29 Aralık 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.08.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

Yapay zeka ile İstanbul turu

25 sanatsever Kadıköy’de bir araya gelip kulaklıklarını takıyorlar ve Remote İstanbul performansının parçası olarak yürümeye başlıyorlar. Bir yapay zekanın komutlarını takip edip şehirde bir tur atıyorlar
Yapay zeka ile İstanbul turu
Ege Dikencik
2000’de Almanya’da kurulan bir tiyatro ekibi olan Rimini Protokoll’un 2013’ten beri gerçekleştirdikleri bu proje/ oyun Remote X, İstanbul’da. Oyun aslında bir seri ve oynandığı şehre göre şekilleniyor: Remote Berlin, Remote Moscow, Remote Milano gibi… Bütün ülkelerdeki uyarlamalar senaryo gibi yazılıyor. Her ülkenin belirli bir dramaturjik akışı var ve her şehrin dokusuna göre o adapte ediliyor. İngilizce yazılan oyun, sonra adapte edilen şehrin diline çevriliyor. “İnsanların tahmin edilebilir hareketleri üzerinden” bir performansa dönüşen projenin İstanbul ayağını da Beykoz Kundura sahipleniyor.

Rotada yok yok

Performans, şehrin önceden belirlenen bir rotasında katılımcıların kulaklıkla yürümesi üzerine kurulu. İstanbulluları bekleyen rotada neredeyse yok yok! Kadıköy meydanında özgürce dans etmekten kısa mesafeli bir koşu yarışına kadar… Performans; iki saatin sonunda katılımcılara kim olduğunu ve beraberlik hissini hatırlatıyor. Rimini Protokoll ekibi, geleceğin hem korkutan hem heyecanlandıran yapay zekâsından bir hikâye doğuruyor. Hikâye, Kadıköy’deki minik bir parkta 18:00’de başlıyor. Yaklaşık iki saat süren performansta 25-30 kişi ağırlanıyor. “Etrafına bak, yüksek binalara bak. İnsan eliyle yapılmış, yine de doğal.”  Bu alıntının sahibi İpek, bir yapay zekâ ve katılımcılarını komutlarıyla yönlendiriyor. Kulakları taktıktan sonra İpek’in komutlarını gerçekleştiren gruptan ilk olarak ‘göğe bakmaları’ isteniyor.  “Sen bir kuş değilsin, uçamazsın ama 120 dakika bir buluta tutunup şehre bakacaksın.” Bu komutun ardından herkesin birleşip bir çember olması gerekiyor. Çünkü yola koyulmadan herkesin yanındakini bir süzmesi bekleniyor. İnsanların ön yargılarına sıklıkla dem vuran yapay zekâ, birbirimizden öğrenebileceklerimizin altını çiziyor.