30 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.01.2024 08:41 | Son Güncelleme: 01.01.2024 08:42

Yeni tüketim alışkanlığı trendleri

Pandemi sonrası ekonomik düzen oturmaya başlarken tüketicilerin harcama biçimleri ve sebepleri değişim içinde. Girişimci, iş insanı ve akademisyenler, yeni dönem tüketici davranışlarını, bunların 2024 ve sonrasındaki yıllarda olası etkileri ile yeni trendleri yorumladılar
Yeni tüketim alışkanlığı trendleri

The New York Times

Tüketici harcamaları küresel ekonomi için temel önem taşıyor. Covid-19 sırasında tedarik zincirleri adaptasyon sorunu yaşarken tüketici talebindeki hızlı değişimler bazı popüler ürünlerde önce kıtlığa, sonra aşırı bolluğa yol açmıştı.

Bugün dünyada pandemi sonrası ekonomik düzen oturmaya başlarken tüketicilerin harcama biçimleri ve sebepleri yine değişim içinde. Mobil bankacılığın hızla yaygınlaşması ve teslimat altyapısındaki ilerlemeler sayesinde online alışveriş büyümeye devam ediyor. Tüketici davranışındaki trendleri uzmanlara sorduk. Yanıtları Lara McCoy tarafından düzeltilip kısaltıldı.

Marcos Galperin: (latin amerika’nın önde gelen e-ticaret ve finans teknolojisi platformu mercadolıbre’nin kurucusu, ceo’su ve başkanı)

Küresel tüketimi 5 trend belirleyecek

Birincisi, e-ticaret, finans teknolojisi platformları ve teslimat uygulamaları büyümeyi sürdürecek. 2025 itibarıyla küresel e-ticaret gelirinin 7 trilyon doları aşması bekleniyor. Bu muazzam fırsatı gören MercadoLibre gibi perakendeciler büyümeyi beslemek için ciddi yatırım yapıyor. Özellikle Latin Amerika’da kalkınma için hayati alanlar olan lojistik ve ulaşıma odaklanıyorlar.

Mercado Libre

 

Sanal cüzdanların ve anında ödemelerin yükselişi Latin Amerika’da mali kapsayıcılık için yeni bir çağı müjdeliyor. Çünkü bölgede geleneksel olarak nüfusun büyük bölümü banka kullanmıyor ve kayıt dışı ekonomi çok yaygın. Yeni dönüşüm bireylerin finans hizmetlerine erişimini artırarak güçlenmelerini sağlamakla kalmıyor, bölge genelindeki tasarruf, yatırım ve finansman alışkanlıklarında devrim yapıyor.

Christine McDaniel: (Virginia George Mason Üniversitesi bünyesindeki Mercatus Merkezi öğretim üyesi)

Amerikalı tüketici daha az eşya daha fazla eğlence istiyor

  Mercatus Center at G. Mason University

 

ABD’deki tüketim modelleri değişim içinde. Şimdi de satın alımların eşyadan ziyade macera ve tatile yöneldiğini görüyoruz. Finans hizmetleri şirketi UBS’nin yeni raporuna göre temmuz ayında perakende ve gıda hizmeti harcamaları 2022’nin aynı dönemine kıyasla çok az yükselirken her gelir seviyesinden insanın giyim, ayakkabı ve aksesuar gibi tekstil harcamaları azaldı. Ancak seyahat ve tatil harcamalarında artış var. U.S. Travel Association temmuz ayında 2022 yılının aynı dönemine kıyasla uçak yolculuklarında yüzde 12 artış bildirdi.

Monica Long: (İşletmelere blok zincir ve kripto çözümleri sunan Ripple’ın başkanı)

Mali yapılar küresel büyüme hızına yetişemiyor

  Ripple

 

Küresel ekonomide sabit olan tek şey değişim. Bu değişim genellikle ilk olarak gelişmekte olan ekonomilerde görülüyor ve tüketiciler ona uyum sağlamak için yeni yaklaşımlar sergiliyor. IMF ve Finansal İstikrar Kurulu’nun 2023 yılı raporlarında gelişmekte olan ekonomilerin kriptolaştığına dair özel ifadeler yer aldı. Makroekonomik istikrarsızlık ve enflasyon denetiminin zayıflığı sebebiyle insanlar kripto paraları kendi yerel paralarına tercih etmeye başlıyor. Bu trend basit bir gerçeği yansıtıyor. Mevcut finansal altyapımız küresel ticaretin büyümesini sağlayamayacak kadar dağınık, yavaş ve pahalı. Bugün birçok işletme ilk günden itibaren online ve küresel hizmet sunuyor. Kripto paraların ve blok zincir teknolojilerinin yükselişiyle birlikte finansal rotamızın tamamen internet doğumlu olabileceği ve hatta olacağı, bunun da finans hizmetlerini herkes için daha erişilebilir ve hesaplı kılacağı açık.

©️ 2023 The New York Times Company