29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.12.2022 17:14 | Son Güncelleme: 26.12.2022 17:29

90 yaş üstü kişileri mutlu hissettiren nedenler

Yaşça büyük insanların mümkün olmasa bile kafalarına koyduklarını yapmak istemeleriyle ve karşısındaki insana direnmeleriyle sık sık karşılaşırız. Yeni bir araştırma bu huysuzlukların yaşlılar için temel mutluluk nedeni olduğunu ortaya koydu 
90 yaş üstü kişileri mutlu hissettiren nedenler

Yeni bir araştırmaya göre, 95 yaşın üzerindeki insanlar kontrol duygusunu korumak için küçük direniş ve yıkım eylemleri gerçekleştiriyor. York Üniversitesi ve Newcastle Üniversitesi'nden araştırmacılar, 90'lı yaşlarının sonlarında olan bir grup insanla görüşerek hayata olumlu bakmalarını sağlayan temel unsurların neler olduğunu araştırdı. İnsanların yaşlılık dönemlerinde genel olarak mutlu ve hayattan memnun olmalarında geçmişteki başarıları hatırlamak, sağlıklı yaşamak ve dış görünüşe dikkat etmek etkili oluyor. Ancak yaşlıları neşeli tutan en önemli faktörün, onlara yardım etmeye çalışanlara karşı isyan etmek anlamına gelse bile bağımsızlıklarını korumak olduğu görüldü.

Meydan okumak eylemleri arasında

Bu küçük isyankar davranışlar arasında örnek olarak bakıcıların işlerini nasıl yapacakları konusunda yönlendirmek, kendilerini her zaman doğru söyleyen olarak lanse etmek ve hatta çocuklarda olduğu gibi yatma saatlerinin ne zaman olduğunu sormak yer alıyor. Diğer meydan okuyucu eylemler arasında ilaç almayı reddetmek ve bakıma direnmek var.

Direnmeyi seçiyorlar

Katılımcılar bu protestolar söz konusu olduğunda direnmeyi seçtiklerini söylerken, çalışma bu şekilde davranmanın özerkliklerini ve kendi hayatlarının kontrolünü korumak için olduğunu ortaya koyuyor. Bunlara örnek olarak, görüşülen kadınlardan biri doktorlara düşme sorunu olmadığını, sadece kaydığını ısrarla söylemeye çalıştı. 90'lı yaşlarındaki Pauline "En son düştüğümde doktora 'Ben düşmem' dedim" ifadesini kullandı ve doktor ona bunun düşme değil de ne olduğunu sorduğunda ise sadece kayma olarak nitelendirdiğini söylüyor.

Benzer şekilde, 95 yaşındaki Pamela da kızının zorlu bir mücadele olarak tanımladığı tekerlekli sandalyeye binmemek için direnmeye çalıştı. Pamela "Tekerlekli sandalyeyi getirdiklerinde 'Bunu istemiyorum' diye düşündüm ama sonunda pes etmek zorunda kaldım" dedi.

Mutlu olmalarında etkili 5 faktör

Araştırma, ileri yaşlarda pozitif bir yaşam sürdürmek için beş temel unsur olduğunu ortaya koyuyor. Mutlu kalmanın en önemli yönü bağımsızlık duygusunu korumak olsa da, olumlu bir bakış açısı yaratmak için toplamda beş faktöre ihtiyaç var. Bunlar geçmişteki başarıları yansıtabilmek, hastalığın etkisini normalleştirmek, dış görünüşe dikkat etmek ve aileden yardıma ihtiyaç duyup duymama konusunda kontrol sahibi olmak.