30 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.06.2022 15:54 | Son Güncelleme: 25.06.2022 16:14

ABD’de ünlü isimler kürtaj kararına tepki gösterdi

Hollywood'daki birçok aktris ve aktörü, Yüksek Mahkeme'nin kürtajı anayasal hak olmaktan çıkartan kararına tepki gösterdi
ABD’de ünlü isimler kürtaj kararına tepki gösterdi

ABD'de Yüksek Mahkemedeki 9 yargıçtan 6'sının oyu ile 1973 tarihli Roe-Wade kararı olarak bilinen ve ABD'de kürtajın anayasal bir hak olmasına temel teşkil eden karar iptal edildi. Dönüm noktası niteliğindeki karar, mahkemenin muhafazakar çoğunluğu tarafından alındı ​​ve kararın eyaletlerin kabaca yarısında kürtajın yasaklanmasına neden olacağı bekleniyor. 

Taylor Swift, Halle Berry, Cynthia Nixon ve Stephen King gibi birçok isim 50 yıldır yürürlükte olan ve kürtajı anayasal bir hak olarak koruyan Roe-Wade kararının kaldırılmasına tepki gösterdi.

"Ölümcül sonuçları olacak"

Oyuncu ve kadın hakları aktivisti Alyssa Milano, Twitter paylaşımında, “Bugün Yüksek Mahkeme'nin #RoeVsWade'i bozan kararının ölümcül sonuçları olacak ve en çok zarar, ülkemizde zaten orantısız ayrımcılığa maruz kalan ve ciddi bir anne ölümü kriziyle boğuşan beyaz olmayan insanlara olacak” dedi. 

Taylor Swift ise sosyal medyada, “Bu noktada olmamızdan kesinlikle korkuyorum. Kadınlar kendi bedenleri üzerindeki hakları için  onca yıl savaştıktan sonra bugünün kararı bizi bundan mahrum etti. Öfkeli olduğunu yazan Halle Berry ise yargıtayın kararını saçmalık olarak nitelendirdi.

"Öfkeliyim, sen de öyle olmalısın"

Aktris Jessica Biel ise Instagram paylaşımında şu ifadeleri kullandı: Öfkeliyim. Sen de öyle olmalısın. Bugün olanlar, sadece kadınlar için iğrenç bir geri adım değil. Kendi bedenlerimiz hakkında karar verme yeteneğimizi baltalayan bir karar… ama aynı zamanda tehlikeli. Kürtajı yasaklamadınız. Kürtaja güvenli erişimi yasakladınız”

"Kadınların hayatlarını paramparça edecek"

Oyuncu Aisha Tyler kararı "hepimiz için korkunç bir trajedi" olarak nitelendirdi ve ekledi: "Bu, Amerikan tarihinde karanlık bir gün. Yargıtay kadınların seçme hakkını yok etti. Sonuç, kadınların hayatlarını paramparça edecek, çocukları ve aileleri daha da yoksullaştıracak, erkeklerin üzerindeki mali yükü artıracak ve Amerikan ekonomisini aşındıracak”

"Hepimiz bu işte beraberiz"

Sex and the City yıldızı Cynthia Nixon, Roe'nun devrilmesinin diğer hak kayıplarına nasıl işaret ettiğine dikkat çekti. Nixon, “Roe'nun dayandığı temel, LGBTQ+ bireyler olarak pek çok hakkımızı koruyan temel ile aynıdır. Clarence Thomas da aynısını söylüyor. Hepimiz bu işte beraberiz” dedi. 

Hollywood'da sesini yükseltenler sadece kadınlar değil.  Aktörler John Cho ve Wilson Cruz, komedyen Billy Eichner ve yazar Stephen King, karar hakkında yorum yapanlar arasındaydı. Cho, mahkemenin kararının açıklanmasından kısa bir süre sonra "Aşırı azınlığın tiranlığı" diye tweet attı.

Cruz, takipçilerini dışarı çıkıp oy kullanmaya teşvik etti. Cruz, Twitter paylaşımında “Uzun süredir plan buydu. Birleşik Devletler'in, kadınların kendi bedenleri üzerinde kontrol sahibi olduğu ve eşcinsel evliliklerin tanınıp tanınmadığı 2 ülkeye tamamen dağılmasının önünde duran tek şey, bu ara seçimlerdeki oy verme istekliliğimiz olacak” dedi. Alaycı bir yorum yapan Stephen King ise, “19. Yüzyılın şimdiye kadar ürettiği en iyi Yüksek Mahkeme” dedi.