22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.06.2024 11:54 | Son Güncelleme: 25.06.2024 12:00

Avrupalılar geleneksel içki alışkanlıklarından vazgeçemiyor

Avrupa ülkelerini 2000'den 2019'a kadar inceleyen bir araştırmaya göre ülkelerin içki içme alışkanlıkları yıllara rağmen değişmiyor. Araştırmacılar, ülkelerin yıllar boyunca aynı içki davranışlarına bağlı kaldığı altı küme belirledi
Avrupalılar geleneksel içki alışkanlıklarından vazgeçemiyor

Araştırmacılar, ister Fransızların şarap tutkusu, ister Almanların biraya düşkünlüğü ya da Baltık ülkelerinin bir iki kadeh sprits'i olsun, Avrupa ülkelerinin geleneksel içki alışkanlıklarından vazgeçemediklerini ortaya koydu. 2000'den 2019'a kadar Avrupa'daki içki içme alışkanlıklarını inceleyen bir araştırma, ülkelerin tercih ettikleri alkollü içecek türünü, içki içme yaygınlığını veya aşırı içki içme gibi içki içme davranışlarını değiştirdiklerine dair çok az işaret buldu.

Kültürel faktörler etkili

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Ofisi'nden araştırmanın başyazarı Daniela Correia, "Bu durum, geleneksel içecek tercihleri, içki içme konusundaki sosyal normlar ve tarihsel tüketim kalıpları gibi kültürel faktörlerin, içki içme alışkanlıklarının sürekliliğine önemli ölçüde katkıda bulunduğunu gösteriyor. Örneğin, şarap Akdeniz ülkelerinde yüzyıllardır temel gıda maddesi olarak kullanılırken, biranın kökleri orta Avrupa ülkelerine dayanıyor" dedi.

Addiction dergisinde yazan Correia ve meslektaşları, 2000, 2010, 2015 ve 2019 yılları için AB ülkelerinin yanı sıra İzlanda, Norveç ve Ukrayna'daki içme alışkanlıklarını nasıl incelediklerini aktardı. Ekip, satış, vergilendirme ve üretimle ilgili resmi kayıtlardan ve diğer faktörlerden elde edilen rakamlarla birlikte ülke düzeyinde yapılan anketlerden yararlanan DSÖ alkol ve sağlık küresel izleme sisteminden elde edilen verileri kullandı. Araştırmacılar ayrıca alkolle ilgili zararların ölçümlerine de baktılar.

6 küme belirlendi

Analiz, 2019 yılında Avrupa'da içki alışkanlıklarının altı kümede toplandığını ortaya koydu. Bunlardan biri Fransa, Yunanistan ve İsveç gibi ülkeleri kapsayan şarap içme alışkanlığı iken, bir diğer küme bira tüketiminin yüksek ve diğer alkollü içki tüketiminin nispeten düşük olduğu ülkeler, diğer bir küme ise turistler tarafından en fazla içki tüketilen Avusturya, Danimarka ve Almanya gibi ülkeler tarafından oluşturuldu.

Hırvatistan, Macaristan ve Slovakya en yüksek bira tüketimi, içmenin yaygın olduğu ve yüksek alkollü içki tüketimine sahip bir kümedeki ülkeler arasında yer alırken, Ukrayna, Bulgaristan ve Kıbrıs içki içmeyenlerin yaygınlığının en yüksek olduğu ancak düzenli alkollü içki tüketimi ile tanımlanan bir küme oluşturdu. Estonya, Letonya ve Litvanya'dan oluşan bir küme yüksek içki ve bira tüketimine sahipken aşırı içki tüketimi düzeyi düşük, son küme ise en yüksek içki ve aşırı içki içme prevalansına sahip olarak tanımlanan Finlandiya, İzlanda, İrlanda ve Malta'yı içeriyor.

Alkole bağlı ölümlerin en az küme şarap grubu

İngiltere analize dahil edilmemiş olsa da Toronto Üniversitesi'nden araştırmanın ortak yazarlarından Dr. Jürgen Rehm, verilerin İngiltere'nin Almanya ile aynı kümede yer alacağını gösterdiğini söyledi. Ekip 2000, 2010 ve 2015 yılları için içki içme alışkanlıklarını analiz ettiğinde aynı altı kümeyi buldu ancak 2000 yılında Yunanistan, Norveç, Slovenya ve İsveç gibi genel alkol tüketiminin düşük olduğu ülkeleri temsil eden bir küme daha eklendi.

Ekip, tüm çalışma dönemi boyunca 30 ülkeden 20'sinin aynı kümede kaldığını ve geçiş yapanların çoğunun daha sonra ortadan kaybolan düşük alkol tüketimi kümesinin bir parçası olduğunu da ekliyor. Ekip, şarap içen ülkelerin 2019'da alkole bağlı ölümlerin en düşük oranlarına sahip olduğunu söylüyor. Bununla birlikte, yüksek alkollü içki tüketimine sahip Baltık kümesi, şarap içen ülkelere kıyasla alkole bağlı daha fazla ölüm yaşayarak en yüksek oranlara sahip.

Rehm, sonuçların tek tek ülkelerde içki içme davranışında değişiklikler olduğunu gösteren bir dizi çalışmayla tezat oluşturduğunu söyledi: Fiili olarak pek bir şeyin değişmemiş olması bizi oldukça şaşırttı.  Rehm çalışmanın önemli çıkarımları olduğunu belirterek, "Alkol Avrupa yaşamının dokusunun bir parçası ve burada kalmaya devam edecek. Bunda kötü bir şey yok. Bu sadece kültürümüzün bir parçası ve kültürler o kadar çabuk değişmez" ifadelerini kullandı. Ancak Rehm, alkole bağlı hastalık ve ölüm oranlarını azaltmak için içki tüketiminin azaltılmasının önemli olduğunu da sözlerine ekledi.