20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 26.01.2023 12:50 | Son Güncelleme: 26.01.2023 17:25

Bryan Johnson 18 yaşına dönmek için yılda 2 milyon dolar harcıyor

400 milyon dolar serveti olan girişimci Bryan Johnson 45 yaşında erken emekliliğe ayrılmış olabilir ancak hayali torun torbaya karışmak değil. Amerikalı milyoner vücudunun 18 yaşına dönmesi için kendine 30 doktor tuttu, yıllık 2 milyon doları gözden çıkardı üstelik şimdiden gençleşti
Bryan Johnson 18 yaşına dönmek için yılda 2 milyon dolar harcıyor

35 yaşındaki tenis yıldızı Novak Djokovic, kanını oksijenle zenginleştirmek için basınçlı bir yumurtanın içine giriyor ve su bardaklarına pozitif düşünce yüklemek için içmeden suyuyla konuşuyor. 45 yaşındaki Amerikan futbolu efsanesi Tom Brady, sözde yaşa meydan okuyan takviye gıdalarından, hidrasyon tozlarından ve esneklik kürelerinden vazgeçmiyor. 38 yaşındaki NBA yıldızı LeBron James'in ise zamanın akışını yavaşlatmak için vücuduna yılda 1,5 milyon dolar harcadığı söyleniyor. Çağdaşlarının çoğu emekli olmuşken, bu üç seçkin sporcu da sporlarının zirvesinde olmaya devam ediyor. Ancak konu gençleşmek olunca, üçü de milyoner Bryan Johnson'a kıyasla amatör kalıyor. Bloomberg eksantrik milyonerin gençliğine geri dönme planını yazdı.

Gençliğe giden yolda her şey mübah

45 yaşındaki Johnson, vücudunun her işlevini izleyen 30'dan fazla doktor ve sağlık uzmanı7/24 yanında çalıştıran zengin bir yazılım girişimcisi; tahminlere göre serveti 400 milyon doların üstünde. Liderliğini 29 yaşındaki rejeneratif tıp doktoru Oliver Zolman'ın yaptığı ekibin hedefi, Johnson'ın her organını gençleştirmek. Zolman ve Johnson yaşlanma ve uzun ömürlülükle ilgili ne kadar bilimsel makale varsa takıntılı bir şekilde takip ediyor. Milyoner ise en umut verici tedaviler için bir kobay olmaktan asla bıkmıyor; gençliğe giden yolda her şey Johson için mübah.

Her yerini 18 yaşında yapmak istiyor

Bu gençleşme programı basit kremler ve akşam üzeri yürüyüşlerinden ibaret değil, tıp teknolojilerinin en iyilerinin kullanıldığı bu programı başlatmak ve yürütmek, Johnson'ın Venice, California'daki evinde inşa ettiği küçük hastanesinin masrafları da dahil olmak üzere birkaç milyon dolarlık bir yatırım gerektirdi. Bu yıl vücudu için en az 2 milyon dolar harcamayı planlayan Johnson Beyni, kalbi, akciğerleri, karaciğeri, böbrekleri, tendonları, dişleri, derisi, saçları, mesanesi, penisi ve rektumu da dahil olmak üzere her yerini 18 yaşında yapmak istiyor.

Beklentileriyle kafa karıştıran Johnson, "Vücut 18 yaşında belirli bir konfigürasyona sahip oluyor. Benim de o mükemmel sınıra geri dönmek" diyor. Johnson bunun kulağa delilik gibi gelebileceğinin ve kullandığı yöntemlerin bazılarının kulağa sahtekarlık gibi gelebileceğinin farkında, ancak bu hiç umurunda değil.

"Kimse Johnson kadar sınırları zorlamıyor"

Johnson, Zolman ve doktorlardan oluşan ekip, toplu olarak Project Blueprint adını verdikleri deneylerine bir yıldan fazla bir süredir devam ediyor. Bu, Johnson'ın diyetine (günde bin 977 vegan kalori), egzersizine (günde bir saat, haftada üç kez yüksek yoğunluklu) ve uykusuna (her gece aynı saatte, iki saat mavi ışığı engelleyen gözlük taktıktan sonra) ilişkin katı kuralları içeriyor.

Programa ince ayar yapmak amacıyla Johnson sürekli olarak yaşamsal belirtilerini izliyor. Ayrıca her ay, bazıları oldukça aşırı ve acı verici olan düzinelerce tıbbi prosedüre katlanıyor, ardından bunların sonuçlarını ek kan testleri, MRI'lar, ultrasonlar ve kolonoskopilerle ölçüyor. Ekipte yer alan dahiliye uzmanı Jeff Toll, "Sporcuları ve Hollywood ünlülerini tedavi ediyorum ve kimse Bryan kadar sınırları zorlamıyor" diyor. Doktorlar, tüm bu çalışmaların karşılığını almaya başladıklarını açıkladı: Johnson'ın vücudu, onların ölçülerine göre, tıbbi olarak gençleşti.

Akciğeri oğlu yaşında

Johnson'ın 18 yaş hayalleri biraz uzakta olsa da, vücudunun 45 yaşındakilerin çoğundan daha sağlıklı olduğu kesin. Vücut yağ oranı yüzde 5 ila yüzde 6 arasında seyrediyor ve bu da kaslı gözükmesini sağlıyor. Ancak doktorlarını en çok heyecanlandıran şey ise vücudunun içinde olanlar. Ekibin yaptığı testler Johnson'ın biyolojik yaşını en az beş yıl azalttığını gösterdi.

Elde edilen sonuçlara göre Johnson 37 yaşında bir kalbe, 28 yaşında bir cilde ve 18 yaşında bir akciğer kapasitesine ve kondisyona sahip. Toll, "Takip ettiğimiz her organ dikkat çekici bir şekilde gençleşti" diyor.

Hala yolda görsen tanırsın

Tıp diplomasını King's College London'dan alan Zolman ise duruma biraz daha gerçekçi yaklaşıyor. Doktor, Johnson'la çalışmalarının henüz yeni başladığını ve bir dizi deneysel gen terapisi de dahil olmak üzere keşfedecekleri yüzlerce prosedür olduğunu vurguladı. Zolman "Kayda değer sonuçlar daha yok. Bryan'da küçük, makul sonuçlar elde ettik ve bu zaten beklediğimiz bir şeydi" diyor.

İşi oyun haline getirmek lazım

Ancak Johnson'a göre girişimi çoktan başarıyla sonuçlandı. Kendisi daha sağlıklı bir yaşam sürmeye kafayı takan ilk yazılımcı olmasa da, teknoloji endüstrisi tiplerinin 'nicelleştirilmiş benlik hareketi' olarak adlandırdıkları bir şeyin peşinde. Geçtiğimiz yıllarda, Silikon Vadisi'nin iç organları optimize etme fikri zaten vardı. Bu da çoğunlukla aralıklı oruçtan özel besinlere kadar ara sıra egzersiz veya diyet modası şeklini aldı. Johnson ise, vücudunuz için en iyisinin ne olduğunu net bir şekilde görebilmek için adımlarınızdan çok daha fazlasını saymanız gerektiğini söyledi.

Milyoner "Yaptığım şey kulağa aşırı gelebilir ama ben kendime zarar vermenin ve çürümenin kaçınılmaz olmadığını kanıtlamaya çalışıyorum" diyor. Alışılmışın dışındaki yaşam tarzının derslerini geri kalanımıza aktarırken, yazılım işinde iyi bilinen bir stratejiye de güveniyor; işi olabildiğince oyun haline getirmek.

Johnson’ın gençleşme rutinin sadece bir kısmı:

Johnson her sabah saat 5'ten itibaren iki düzine gıda takviyesi ve ilaç alıyor. Damar ve cilt sağlığı için likopen; bağırsak poliplerini önlemek için metformin; karaciğer enzimleri ve iltihaplanmayı azaltmak için zerdeçal, karabiber ve zencefil kökü; vegan diyetini desteklemek için çinko ve beyin sağlığı için de mikro dozda lityum. Ardından 25 farklı hareketten oluşan bir saatlik egzersiz yapıyor ve çabalarının ödülü olarak kreatin, kakao flavanolleri, kolajen peptidleri ve diğer birçok ilginç şeyle dolu yeşil bir meyve suyu içiyor. Gün boyunca, en son testlerinin sonuçlarına göre ayarlanmış tariflerle sağlıklı yiyecekler tüketiyor. Yemekten sonra Johnson dişlerini fırçalıyor, özel aletlerle diş bakımını yapıyor ve ardından çay ağacı yağı ile gargara yapıp, ağzına antioksidan jel uyguluyor. Doktorları 45 yaşındaki milyonerin 17 yaşındaki bir çocuğun diş etlerine sahip olduğunu söylüyor.

Johnson'ın vücudunun her bir parçası için bir planı ve bir dizi ölçümü var. Milyoner bugüne kadar bağırsaklarının 33 bin 537 fotoğrafını çekmiş, kirpiklerinin ortalamadan daha kısa olduğunu keşfetmiş ve şah damarının kalınlığını araştırmış. Milyoner ulaşılması zor yerlerdeki kaslarını geliştirmek için pelvik tabanını elektromanyetik darbelere maruz bırakıyor ve gece ereksiyonlarının sayısını sayan bir cihaza bile sahip.

Her gün kilosunu, vücut kitle endeksini ve vücut yağ oranını ölçüyor ve uyanıkken vücut ısısını, kan şekerini, kalp atış hızı değişimlerini ve uyurken oksijen seviyelerini izliyor. Ayrıca sürekli olarak kan, dışkı ve idrar testlerinin yanı sıra tüm vücut MRI'ları ve ultrasonları ile daha spesifik olarak böbrekleri, prostatı, tiroidi ve sinir sistemini hedef alan düzenli testlerden geçiyor.

Johnson cildindeki güneş hasarını onarmak için günde yedi krem uyguluyor, haftalık asit maskeleri ve lazer terapisi yaptırıyor ve güneşten olabildiğince uzak durmaya çalışıyor. Sol kulağındaki işitme duyusunu iyileştirmek için, duyabildiği frekansların sınırlarını test eden ve ardından kulağındaki ve beynindeki hücreleri uyaran duyulamayan sesler üreten ses terapisi yapıyor.