Özellikle yüzme alanıyla son yıllarda sporda gündeme gelen tartışmalardan sonra sinemada da kategori tartışmaları yaşanmaya başladı. Konunun sahneye çıktığı yer Cannes Film Festivali oldu. Festivalde en iyi kadın oyuncu ödülü ilk kez bir trans bireye verildi. 52 yaşındaki Karla Sofia Gascon, eleştirmenler tarafından övgüyle karşılanan ve suçlulardan kaçmak için cinsiyet değiştiren bir adamı konu alan Meksika yapımı müzikal komedi Emilia Perez filminde rol aldı.
İspanyol oyuncu, en iyi kadın oyuncu ödülüne layık görülen filmin kadın oyuncu kadrosu adına uzun bir kabul konuşması yaptı. Birçok eleştirmen 61 yaşındaki Demi Moore'un geri dönüş filmi The Substance ile ödüle aday olduğunu belirtirken, bu karar bazıları için sürpriz oldu. Gascon'un filmindeki kadın yıldızlar arasında 45 yaşındaki Zoe Saldana ve 31 yaşındaki pop yıldızı Selena Gomez de yer alıyordu ancak cumartesi gecesi düzenlenen görkemli Riviera etkinliğinin kapanış töreninde yer almadılar.
Duygusal bir kabul konuşması sırasında gözleri dolan Gascon, "Her gün nefretle acı çeken her trans bireye. Bizi aşağılıyorlar... Bu sizin için" dedi. Gascon ayrıca trans oyuncu seçimine yönelik herhangi bir olumsuz tepkinin önüne geçmeye çalışarak, kararı eleştirecek potansiyel eleştirmenlere “değişim” çağrısında bulundu. Filmdeki en iyi kadın oyuncuları toplu olarak ödüllendirme kararı geleneği bozdu ve kategoriye bir trans oyuncunun dahil edilmesi de Cannes'ın tarihi açısından bir ilk oldu. Kategoride 22 film yarıştı ve festival jürisi tarafından değerlendirmeye alınan diğer yıldızlar arasında Aubrey Plaza, Emma Stone ve Uma Thurman da vardı.
Fransız siyasetçi tepki gösterdi
Fransa'nın Avrupa seçimleri için Reconquête! partisinde liste başı olan Fransız aşırı sağcı siyasetçi Marion Maréchal, Karla Sofía Gascón hakkında yorumlarda bulundu. Maréchal X paylaşımında, “Demek Cannes'da kadın oyuncu ödülünü alan bir erkek... Sol için ilerleme, kadınların ve annelerin silinmesi anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.
Bu paylaşımın ardından ülkedeki LGBTQ+ dernekleri Maréchal hakkında transfobik hakaret nedeniyle şikayette bulundu. Altı derneğin avukatı Etienne Deshoulières, “Marion Maréchal'in yorumları trans bireylerin varlığını ve her gün maruz kaldıkları şiddet ve ayrımcılığı inkâr ediyor” dedi. Stop Homophobie derneği “bu yasadışı davranışın Fransa'da LGBT+ bireylerin içinde yaşadığı şiddet ortamını pekiştirdiğini” ifade etti.