27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.01.2024 15:10 | Son Güncelleme: 08.01.2024 15:26

Çocuklarınızın görüntülerini internetten nasıl kaldırabilirsiniz?

Çoğu ebeveyn çocuklarının fotoğraflarını sosyal medyada paylaşmakta bir sakınca görmüyor. Ancak yeni gelişen yapay zeka araçları çocukların görüntülerinin uygunsuz şekilde kullanılmasına yol açabilir. Peki çocuğunuzun önceden paylaştığınız fotoğraflarını internetten nasıl kaldırabilirsiniz?
Çocuklarınızın görüntülerini internetten nasıl kaldırabilirsiniz?

Her anne baba çocuklarını sosyal medyada paylaşmaya bayılır. Ancak yeni gelişen bir tehdit reşit olmayan çocuğunuzun görüntülerinin kötü amaçlı kullanılmasına yol açabilir. Hızla gelişen bir yapay zeka programı olan deepfake, gerçek görüntüler ve fotoğraflarla beslenen ve kötü ellerde korkunç sorunlar doğurabilecek bir teknoloji. Ne yazık ki bu sorunlar şimdiden yaşanmaya başladı.

New Jersey’de bir lise öğrencisi sınıf arkadaşlarının fotoğraflarını kullanarak yapay zeka ile cinsel içerikli görüntüler oluşturdu. Washington’da başka bir lise öğrencisi yine arkadaşlarının fotoğraflarını yapay zeka ile cinsel içeriğe çevirip paylaşım yaptı. İspanya'da ise yaşları 11 ile 17 arasında değişen 20'den fazla kız çocuğunun ebeveynleri, yapay zeka ile çocuklarının fotoğraflarının cinsel içerikli görüntüler oluşturmak amacıyla kullanıldığını söyledi. 

Tek fotoğraf bile yeterli

Güney Kaliforniya Üniversitesi araştırma direktörü Wael Abd-Almageed, yapay zeka araçlarının içerik üretmesi için artık tek bir fotoğrafın yeterli olduğunu söylüyor. Abd-Almageed “Yapay zekayı birisinin yüz özelliklerini alacak şekilde eğitebilirsiniz. Böylece bir çocuğun yüz özelliklerini algılayıp videoda kullanabilir” dedi.

Görüntüleri internetten nasıl silebiliriz?

Birine ait her fotoğrafı ve videoyu internetten silmek içim sihirli bir düğme yok. Neyin kaldırılmasını istediğinizi biliyorsanız işiniz daha kolay olabilir. Ancak çocuğunuzun görüntülerinin neye eğriltildiğine ve nerelerde paylaşıldığına dair bilginiz yoksa iz sürmek zaman alacak ve hatta imkansız olacaktır. “İnternette olan internette kalır. Asla ortadan kaybolamaz” diyen Abd-Almageed, görüntülerin tekrardan paylaşılabileceğini, yedeklenebileceğini, arşivlenebileceğini veya şifreli sohbetlerde kullanılabileceğini söyledi.

Reşit olmayan bir çocuğun fotoğrafını Google arama sonuçlarından kaldırmak bile onu internetten kaldırmaya yetmiyor. Çünkü görüntüleri barındıran site mevcut olmaya devam edecek. Bir çocuğun geçmişteki ya da gelecekti verilerini internetten uzak tutmak her ebeveyn için zorlu olacaktır. Dijital çağ ile ilgili kitap yazan Devorah Heitner, ileriye bakmanızı ve görsellerinin internette görünüp görünmeyeceği ve nerede görüneceği konusunda çocuğunuza söz hakkı vermenizi öneriyor.

Google, TikTok, Facebook için görüntü kaldırma süreci nasıl?

Çoğu büyük teknoloji şirketinin görüntülerin kaldırılma talebi alan sistemi var. Ancak her zaman istisnalar olacaktır ve her görüntüyü kaldırmak mümkün olmayacaktır. Çocuğunuz büyüdükçe kendi fotoğraflarını sosyal medyada daha çok paylaşmak isteyecek ve bu durumda ebeveyn olarak daha fazla mesai harcamanız gerekecek. Çoğu sosyal medya platformu çocukların 13 yaş veya daha büyük oldukları sürece kendi hesaplarını oluşturmalarına izin verir. Google, TikTok, Facebook ve Instagram için görüntü kaldırma kuralları şu şekilde:

Google Arama, Fotoğraflar, Drive: Çocuğun kendisi ya da vasisi olan bir kişi, Google’ın içerik kaldırma formunu doldurarak içeriğin (resim, video veya metin) Google Arama sonuçlarından kaldırılmasını talep edebilir.

Google Arama'dan istenmeyen içeriğin kaldırılması için support.google.com adresindeki formları doldurmanız gerekiyor.

Ancak bazı sınırlamalar var. Bu talep içeriği yalnızca Google sonuçlarından kaldırır ancak bunlar orijinal sitede bulunmaya devam eder. Google, kendi sosyal medya sayfanızda yer alan içeriği kaldırmaz ve görsellerin kamu yararına olması durumunda (örneğin haber değeri taşıyan bir fotoğraf olması) talepleri reddedebilir. İşlemin sonuçlanması birkaç gün sürebilir. Görsel Google Fotoğraflar'da veya Drive’da ise yine Google’ın support.google.com adresindeki formları doldurmanız gerekir.

YouTube: YouTube'da bir çocuğun videosu varsa kendisi veya vasisi support.google.com’da ihlal bildirme formunu doldurabilir. YouTube, taleplerinizi daha kolay gerçekleştirmeniz için yapay zeka tarafından oluşturulan materyalleri politikalarına ekliyor.

YouTube için ihlal bildirme formunu doldurmalısınız. Forma support.google.com'dan ulaşılabilir. 

Facebook ve Instagram: Her iki sosyal medya platformu da yalnızca bir ebeveynin 13 yaşın altındaki çocuklara yönelik içeriğin kaldırılmasını talep etmesine izin verir. Çocuğun 13 ila 17 yaşları arasında olması durumunda, kendisinin talepte bulunması gerekiyor.

Facebook'tan içerik kaldırmak için Yardım sekmesine gidip formu doldurabilirsiniz. 

TikTok: TikTok'tan reşit olmayan bir kişinin videosunu kaldırmasını talep etmek istiyorsanız, çocuğun ya da vasisinin gizlilik ihlalini bildirme formunu doldurması gerekiyor. Reşit olmayan bir kişinin izni olmadan paylaşımda bulunmak, direkt olarak şirketin topluluk kurallarını ihlal etmiyor ancak eğer talep edilirse şirket bu gönderilerin kaldırılması gerektiğini söylüyor.

Kaldırmak istediğiniz görselleri nasıl bulacaksınız?

Öncelikle çocuğunuzun adını Google'da arayarak başlayın, kendinizin, aile üyelerinizin ve onların ait olduğu okul veya kulüplerin sosyal medya hesaplarını tarayın. Belirli bir görselin kopyalarını arıyorsanız ters görsel araması yapmayı deneyin. Images.google.com adresine gidin ve görsele göre arama yapmak için kamera simgesini tıklayın.

Clearview AI ve PimEyes gibi tartışmalı yüz tanıma şirketleri, bir kişinin tek bir görüntüsünü alıp internette eşleşmeler bulabiliyor. Ancak her iki uygulama da kendi mahremiyetlerini kontrol etmeye çalışan kişiler için yararlı olacak şekilde tasarlanmadı. PimEyes halka açık ancak yakın zamanda yapay zeka sistemlerinde reşit olmayanların yüzlerini içermeyeceğini söyledi. Clearview AI, datasının bireylere değil kolluk kuvvetleri gibi kuruluşlara yönelik olduğunu söylüyor.

İleriye dönük olarak ne yapabilirsiniz?

Çocuklarınızın resim ve videolarını yalnızca özel olarak paylaşın. En güvenli yol, Apple'ın iMessage veya Signal gibi şifreli grup sohbetleridir. Sosyal medyanın daha geniş erişimini tercih ediyorsanız, yüzleri bulanıklaştırılmış aile fotoğrafları yayınlayabilir veya Instagram Hikayeleri gibi "kaybolan" seçenekleri kullanabilirsiniz.