15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.11.2023 14:10 | Son Güncelleme: 29.11.2023 14:47

Forbes yazdı: Süper model Kendall Jenner nasıl bir içki imparatorluğu kurmayı planlıyor?

ABD'li süper model Kendall Jenner, Forbes'un başarılı girişimcilere yer verdiği 2024 30 Yaş Altı 30 listesine girdi. Jenner kurduğu tekila markasıyla modellikten patronluğa geçiş yaptı. Peki, Jenner'ın 818 tekila markası kalabalık ünlü markaları alanında öne çıkabilir mi?
Forbes yazdı: Süper model Kendall Jenner nasıl bir içki imparatorluğu kurmayı planlıyor?

Kendall Jenner isminin gücünü biliyor. Tartışmasız dünyanın en ünlü ailesi olan Kardashian-Jenners'ın 10 rakamlı bir getiri sağlayan özel bir dokunuşu olduğu nerdeyse kanıtlandı. Kendall'ın kız kardeşi Kim Kardashian'ın giyim markası Skims'e en son 4 milyar dolar değer biçildi. Küçük kız kardeş Kylie Jenner, makyaj markası Kylie Cosmetics'in çoğunluğunu 2020 yılında 1,2 milyar dolar değerinde sattı.

Anonim olarak piyasaya sürdü

Ünlüler tarafından yönlendirilen premium içki sektöründe, Kardashian-Jenner adını bir tekila şişesine iliştirmek markalaşmanın 101. adımı olacaktır. Ne de olsa Jenner ve dört kız kardeşinin toplam 1,6 milyar Instagram takipçisi var. Bu nedenle 28 yaşındaki Kendall'ın tekila markası 818'i kurarken aile geleneğine isyan etmesi ve markayı anonim olarak piyasaya sürmesi şaşırtıcı oldu. 

Kendall, Mart 2020'de prestijli Dünya Tekila Ödülleri'ne katıldı ve yeni Añejo, Reposado ve Blanco'yu herhangi bir süslü marka veya Kardashian-Jenner'dan bahsetmeden sundu. Büyük bir lansman partisi ya da gösterişli bir Instagram ve TikTok kampanyası da yoktu, gerçi bunu daha sonra yaptı. Bunun yerine, tekila şişeleri basitçe "818" olarak etiketlendi. 818, Jenner'ın doğup büyüdüğü Kaliforniya, Calabasas'ın alan koduna bir selam.

"Gerçek bir geri bildirim almak istedik"

Kendall bunun nedenini, "Gerçek, dürüst geri bildirim almak istedik. İçkinin ve markanın kendi başına ayakta durmasını ve insanların benim bir parçası olmama bile gerek kalmadan onu sevmesini istedim, sadece o kadar iyi olmasını istedim" sözleriyle anlattı. 

16 ödül kazandıktan sonra açıkladı

818 Reposado kategorinin en büyük ödülünü alırken, Añejo bronz madalya kazandı. Jenner yaklaşık bir yıl sonra nihayet bu işin arkasında kendisinin olduğunu açıkladığında, 818 altı yarışmada 16 ödül kazanmıştı. Ancak o zaman Kardashian-Jenner PR makinesini çalıştırdı ve ailenin klasik oyun kitabını izleyerek devasa şöhretlerini ücretsiz bir reklam gücü olarak kullandı. Bugünlerde kız kardeş Kourtney vitamin ve sağlıklı yaşam, Kim giyim ve makyaj, Khloe kot pantolon ve Kylie kozmetik ürünlerine odaklanmış durumda. Bella Hadid ve Hailey Bieber'ın da dahil olduğu yeni süper model influencer sınıfının bir parçası olan Kendall, American Vogue'a kapak oldu ve dünyanın en büyük moda evleri için podyumda yürüdü. Ve şimdi 2024 Forbes 30 Yaş Altı 30 listemizde yer alıyor. 818 ile Kardashian-Jenner iş dünyasında kendi köşesini inşa ediyor.

Peki neden tekila? Jenner, kendisi büyürken sık sık içtiğini ve yetişkin olduğunda bu tutkusunu körüklediğini söylediği anne ve babasına güveniyor. Pandemi sırasında Jenner, ailesi ve arkadaşları için kör tadım testleri düzenlediğini ve en sevdikleri tekilaları yeni ürününe karşı istiflediğini söyledi. Jenner, Ekim ayında Cleveland'da düzenlenen Forbes Under 30 Zirvesi'nde izleyicilere "Modellik yaparken, başkasının vizyonunun bir parçasıydım. Onların karakteriydim ve o anda kim olmamı istiyorlarsa oydum. Kurucu olmaya ve kendi işimin sahibi olmaya geçiş, kendimi yeniden tanımanın gerçekten harika bir yoluydu" dedi.

"Bu süreçte bağımsız davrandı"

Kendall'ın annesi ve Kardashian ailesinin lideri Kris Jenner da büyük umutlar besliyor. 818'e yatırım yapan Kris Jenner, "Kendall bu süreçte bağımsız davrandı ve bana sadece harika bir iş kadını değil, aynı zamanda süper zeki, süper odaklı, harika bir iş ahlakına sahip olduğunu gösterdi. Onun pozisyonunda olmak için gereken her şey onda var ve o da bunu başarıyor" diye konuştu.

Distilled Spirits Council of the U.S.'ye göre tekila, geçen yıl gelir açısından en hızlı büyüyen içkilerden biri oldu ve satışlar yüzde 17 yani 886 milyon dolar arttı. 2022 yılında Amerikalılar toplamda 6 milyar dolar değerinde içki içti. Jenner, genç Z kuşağı için bir tekila yaratarak kendi payına düşeni almak istiyor.  

2022'de dünya genelinde 16. oldu

Euromonitor verilerine göre 818 geçen yıl toplam satış değeri bakımından dünya genelinde 16., ABD'de ise 14. sırada yer aldı. Ancak Jenner'ın ekibi, pazarlama araştırma şirketi IRI verilerine göre 818'in 2023'te 25 dolar ve üzeri kategoride elde edilen dolar bazında en iyi 10 tekila markasından biri olduğunu gösteren bir başka araştırmaya atıfta bulunmakta gecikmedi.

Araştırmacı Euromonitor'da yönetici olan Matthew Barry, 818 için potansiyel görüyor. Jenner'ın etkili sosyal takipçiliğine ve onun gibi olmak ve onun içtiklerini içmek isteyen genç kitle üzerindeki etkisine güveniyor. Jenner artan rekabetten etkilenmediğini söylüyor. "Bunu sağlıklı bir meydan okuma olarak görüyorum. Açıkçası piyasada çok sayıda harika marka ve harika tekila olduğunu biliyoruz. Bu bizi sadece daha iyi olmaya itiyor" dedi.