29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.12.2023 10:28 | Son Güncelleme: 28.12.2023 11:00

Glock tabancanın mucidi Gaston Glock hayatını kaybetti

Amerika'daki polis memurlarının üçte ikisinin ve en az 48 ülkenin güvenlik güçlerinin kullandığı tabancayı yaratan Gaston Glock, 94 yaşında yaşamını yitirdi
NRA Rifleman'dan alınan bir görüntüde Glock tabancasının mucidi Gaston Glock (solda) 1988 yılında Ulusal Tüfek Derneği'nden Pete Dickey ile birlikte. (The New York Times aracılığıyla NRA Rifleman)
NRA Rifleman'dan alınan bir görüntüde Glock tabancasının mucidi Gaston Glock (solda) 1988 yılında Ulusal Tüfek Derneği'nden Pete Dickey ile birlikte. (The New York Times aracılığıyla NRA Rifleman)

Amerika'da ve tüm dünyada ulusal güvenlik güçleri, kolluk kuvvetleri, şiddet suçluları ve silah meraklılarının tercih ettiği bir silah haline gelen Glock tabancasını icat eden Avusturyalı mühendis Gaston Glock 94 yaşında hayatını kaybetti. Glock şirketi ölüm haberini web sitesinde duyurdu. Açıklamada daha fazla ayrıntı verilmedi.

New York Times, iş insanının adını alan silahın, çatışmalardan Hollywood filmlerine her yerde kullanıldığını, Gangster'ların tabancadan övgüyle bahsettiğini yazdı. Ancak yaratıcısı o kadar da göz önünde değildi. Gaston Glock, haberlerde çok nadir yer aldı: 1999'da bir iş ortağı onu öldürmeye çalıştığında, 2011'de 82 yaşındayken eşinden boşanıp 31 yaşında bir kadınla evlendiğinde ve 2012'de Paul M. Barrett tarafından yazılan Glock: The Rise of America’s Gun adlı bir kitap yayınlandığında. 

Yüzde 65'lik pazar payı

2017 yılında Forbes, dünya çapındaki Glock satışlarının 500 milyon dolardan fazla olduğunu ve Amerika Birleşik Devletleri'nde satılan tabancaların yüzde 65'lik bir pazar payına sahip olduğunu tahmin ediyordu. Forbes, 2021 yılında Glock'un kişisel servetini 1,1 milyar dolar olarak tahmin etti.

Guston Glock, 1963'te Aşağı Avusturya eyaletinde GLOCK firmasını kurdu ve 1970'lerde Avusturya ordusu için bıçak üretti. 1980'li yılların başında tabanca piyasasında bir devrim yapan mühendis Glock, dünyanın en çok bilinen ve dünyanın dört bir yanındaki kolluk kuvvetlerince en yaygın olarak kullanılan tabancaların başında gelen yarı otomatik Glock marka tabancayı geliştirdi.