08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.05.2024 14:13 | Son Güncelleme: 11.05.2024 14:42

Hollanda Eurovision'dan diskalifiye edildi

2024 Eurovision Şarkı Yarışması'nda finale saatler kala Hollanda'yı temsil eden Joost Klein'ın yarışmadan diskalifiye edildiği duyuruldu. Eurovision'un 68 yıllık tarihinde ilk kez bir yarışmacı beş günlük etkinliğin başlamasından sonra diskalifiye edildi
Joost Klein (Ortada) Getty Images
Joost Klein (Ortada) Getty Images

Eurovision organizatörleri, yapım ekibinden bir kadın üyenin karıştığı bir olay nedeniyle Hollanda'nın Eurovision şarkı yarışmasının büyük finalinden diskalifiye edildiğini duyurdu. Hollandalı şarkıcı ve rapçi 26 yaşındaki Joost Klein yarışmanın ana etkinliğine katılmaya hak kazanmıştı ancak cuma günkü kostümlü provalara katılmamıştı. Eurovision'un 68 yıllık tarihinde ilk kez bir yarışmacı beş günlük etkinliğin başlamasından sonra diskalifiye edildi.

Eurovision organizatörleri tarafından yapılan açıklamada, “İsveç polisi, perşembe gecesi yarı finalde Klein'ın performansının ardından yaşanan bir olay sonrası prodüksiyon ekibinin bir kadın üyesi tarafından yapılan şikayeti araştırdı. Yasal süreç devam ederken, Klein'ın yarışmaya devam etmesi uygun olmayacaktır. Etkinliğimizde uygunsuz davranışlara karşı sıfır tolerans politikasını sürdürüyoruz ve güvenli ve emniyetli bir ortam sağlamaya kararlıyız" dedi. 

İsrailli temsilcinin yarışmaya katılımını sorgulamıştı

İsveç'in Malmö kentinde yapılacak final yarışması öncesi dün düzenlenen basın toplantısında, İsrailli temsilci Eden Golan'a, Polonyalı bir gazeteci, "Etkinliğe katılarak diğer katılımcılar için bir güvenlik riskine neden olduğunu düşünüp düşünmediği" sorusunu yöneltmişti. Bunun üzerine İsveçli sunucu Jovan Radomir'in hemen araya girerek Golan'a "soruya cevap vermek zorunda olmadığını" söylemiş ve Hollandalı temsilci Joost Klein da yüksek sesle "Neden olmasın?" ifadesini kullanmıştı.

Belçika, Portekiz, İngiltere, İrlanda, İsviçre, Norveç, Danimarka, Litvanya, Finlandiya ve San Marino'yu Eurovision Şarkı Yarışması'nda temsil eden sanatçılar, "Gazze'de acil ve sürdürülebilir ateşkes" çağrısı yapmıştı.Avrupa'nın birçok ülkesinden farklı kesimler, Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle İsrail'in Eurovision Şarkı Yarışması'ndan menedilmesi çağrısında bulunmuştu.