05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.07.2023 20:51 | Son Güncelleme: 31.07.2023 21:04

Jay-Z krizi fırsata çevirmek istiyor: Tottenham’ı satın almaya hazırlanıyor

Tottenham’ın İngiliz milyarder sahibi Joe Lewis hakkında ABD'de başlatılan soruşturma Jay-Z'i harekete geçirdi. Forbes verilerine göre Dünyanın ilk dolar milyarderi rapçisi, İngiliz Premier Lig takımını satın almak için fırsat kolluyor
Jay-Z krizi fırsata çevirmek istiyor: Tottenham’ı satın almaya hazırlanıyor

İngiliz Premier Lig takımı Tottenham’ın (Tottenham Hotspur) İngiliz milyarder sahibi Joe Lewis, ABD yargısı tarafından ‘içeriden öğrenenlerin ticareti’ (insider trading) suçlamasıyla karşı karşıya. 86 yaşındaki Lewis’in çalışanlarına ve sevgililerine kamuya açık olmayan bilgiler sağlayarak milyonlarca dolar kazandırdığını iddia ediliyor. 6 milyar dolarlık servetiyle İngiltere’nin en zengin isimlerinden olan Lewis’in suçlu bulunması Tottenham’ın el değiştirebileceği anlamına geliyor. İngiliz devini bekleyen krizin, eski futbolcu Thierry Henry'ye olan hayranlığından dolayı Arsenal taraftarı olan Jay-Z'in ilgisini Spurs'a çevirmesine neden olduğu iddia edildi.

Unsider trading: İçeriden öğrenenlerin ticareti, kripto para piyasasında yer alan finansal varlıkları etkileyebilecek önemli bilgilere erişimi olmayan kişilere karşı haksız bir avantaj elde etmek için gizli bilgileri kullanma pratiğidir.

Dünyaca ünlü hip hop yıldızına yakın bir kaynak Daily Express'e yaptığı açıklamada "Manchester United, Liverpool ve Chelsea gibi en iyi kulüplerden birkaçı şu anda ABD'li iş adamlarının elinde ve Jay Z, Spurs'un küresel erişimine sahip bir yerde yönetim kurulu düzeyinde kontrol sahibi olma şansını kaçırmaz" dedi. Forbes'a göre Spurs'ün değeri yaklaşık 2,18 milyar sterlin. Kişisel seveti ise 1,9 milyar sterlin olan Jay Z'in ise bir İngiliz futbol takımını satın almak isteyen Amerikalı yatırımcılardan oluşan bir konsorsiyuma liderlik edebileceği konuşuluyor.

Yeni ufuklar keşfetmeye açık

Halihazırda NBA takımlarından Brooklyn Nets'in azınlık hissesi sahibi olan Jay Z daha önce yaptığı bir açıklama "Doğru fırsat gelirse neden olmasın" diyerek sporda yeni ufuklar keşfetmeye açık olduğunu belirtti. Asıl adı Shawn Carter olan 52 yaşındaki şarkıcı diğer yatırımcıların potansiyel katılımıyla Tottenham için konuşulan 2,18 milyar sterlinlik (2,8 milyar dolar) fiyatın ulaşılabilir olduğuna inanıyor.

Servetinin kaynağı ne?

Rap efsanesi Jay-Z en çok müzik dünyasına yaptığı katkılarla tanınıyor, ancak farklı alanlardaki yarımları onun müzik dünyasının en zengin adamlarından biri olmasına yardımcı oldu. Alicia Keys'le birlikte Empire State of Mind ve eşi Beyonce'yle birlikte Crazy in Love gibi dünya çapında hit olmuş şarkılara imza atan 53 yaşındaki rapçi, sadece müzik yeteneğiyle bile zengin olabilirdi. Ancak o risk sermayesi şirketi Marcy Venture Partners aracılığıyla 45 şirkete yayılan yatırımlarıyla Forbes'a göre, 2,5 milyar dolarlık (1,9 milyar sterlin) bir servete ulaştı. Süperstar aynı zamanda 2007 yılında, kadrosunda J. Cole, Rihanna, DJ Khaled ve Megan Thee Stallion gibi tanınmış isimlerin yer aldığı eğlence ajansı Roc Nation'ı kurdu.

Sadece teliflerden yılda 100 milyon dolar kazanıyor

Bunun yanı sıra Carter, 2007 yılında sokak giyim markası Roc-A-WearIconix Brand Group'a 204 milyon dolara (158 milyon sterlin) satarken, yayın hizmeti TIDAL'ın satışından da büyük bir gelir elde etti. CNBC'ye göre bu şirketin çoğunluk hissesi Mart 2021'de yaklaşık 300 milyon dolara satıldı. Ayrıca Uber, Lyft, Twitter ve Square gibi şirketlere de yatırım yaptı. Müzik dünyasındaki başarılı kariyerinin, Spotify ve Apple Music gibi yayın devlerinin yanı sıra fiziksel satışlardan gelen telif hakları yoluyla kendisine yılda yaklaşık 100 milyon dolar (78 milyon sterlin) kazandırdığını da belirtmek gerekiyor. Açıkça görülüyor ki; üç çocuk babası, akıllı yatırımlar yapma konusunda geçmişe dayanan bir sicile sahip. Üstelik piyasada bulunan ve finansal olarak ulaşabileceği elit kulüplerin azlığı göz önüne alındığında Tottenham'ı satın almayı altın bir fırsat olarak görüyor olabilir.