16 Ekim 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.10.2024 13:58 | Son Güncelleme: 15.10.2024 14:01

Oxford Üniversitesi'nden sosyal medya araştırması: Ergenlerde anksiyete ve depresyonu artırıyor

Oxford'da gençlerin ruh sağlığı üzerine yapılan bir araştırma, bazı gençlerin günde sekiz saati sosyal medyada geçirdiklerini ortaya koydu. Verilere göre sosyal medyada geçirilen zaman ne kadar artarsa ergenlerin anksiyete ve depresyona yakalanma olasılıkları o kadar artıyor
Oxford Üniversitesi'nden sosyal medya araştırması: Ergenlerde anksiyete ve depresyonu artırıyor

Oxford Üniversitesi'nin yaptığı yeni bir araştırma sosyal medya kullanımı ile anksiyete arasında bir bağlantı olduğunu doğruladı. Üniversitedeki uzmanlar BrainWaves adlı on yıllık bir ergen ruh sağlığı araştırması başlatıyor. İlk verilere göre ergenler sosyal medyada ne kadar çok zaman geçirirlerse anksiyete ve depresyona yakalanma olasılıklarının o kadar artıyor.

Kızlar erkeklere oranla daha çok sorun yaşıyor

Birleşik Krallık'taki 7.200 öğrenciden elde edilen verileri içeren çalışma, sosyal medya ve ruh sağlığı arasındaki bağlantıya ilişkin kanıt boşluğunu doldurmayı amaçlıyor. Araştırma, bazı gençlerin günde sekiz saatlerini akıllı telefonlarında geçirdiklerini ortaya koydu. NHS verileri, 18 yaşın altındaki bir milyondan fazla çocuk ve gencin NHS ruh sağlığı hizmetleriyle temas halinde olduğunu ve kızların erkeklere oranla daha fazla sorun yaşadığını gösteriyor. Her 16 yaşındaki beş kızdan biri hizmetlerle temas halinde ve ruh sağlığı sorunları son beş yılda önemli ölçüde arttı.

Oxford, Swansea Üniversitesi ve The Day gazetesinden bir ekip tarafından yürütülen yeni BrainWaves çalışması, sosyal medya ve ruh sağlığı arasında bir bağlantı olduğuna dair kanıtlar oluşturmak amacıyla 50.000 ergeni kapsayan uzun vadeli bir araştırma yapmayı hedefliyor. Oxford'da bilişsel sağlık profesörü olan ve çalışmayı yöneten John Gallacher, Financial Times'a yaptığı açıklamada ilk sonuçların “daha yüksek anksiyete ve depresyon oranları ile sosyal medya sitelerinde harcanan zaman arasında doğrusal bir ilişki bulduğunu” söyleyerek "En uç vakalarda, bu siteleri kullanarak günde sekiz saate kadar vakit geçirdiklerini bildiren gençlerimiz oldu" dedi.

Kısıtlamalar yaygınlaşıyor

Çocuk ve gençlerin ekran başında geçirdiği sürenin uzamasıyla dünyanın pek çok ülkesinde küçük yaş gruplarına yönelik yasak ve kısıtlamalar uygulanmaya başladı. Geçtiğimiz ay Avustralya 16 yaşından küçükler için sosyal medya yasağı planladığını açıkladı. Amerika Birleşik Devletleri'nde 42 eyaletin başsavcısı, Kongre'den sosyal medya platformlarının çocukların ruh sağlığına etkisi hakkında bu platformlara uyarı koyulması çağrısında bulundu. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri de, ekran bağımlılığı ve siber zorbalıkla mücadele amacıyla okullarda akıllı telefonlara kullanım yasağı getiriyor.