18 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Giriş: 19.07.2024 14:53 | Son Güncelleme: 19.07.2024 15:16

Sıcaklık artışı bu yıl yumurtadan çıkan carettaların cinsiyetini değiştirdi

Muğla'nın Ortaca ilçesindeki İztuzu Plajı'nda yumurtadan çıkan caretta caretta yavrularının denizle buluşma süreci başladı. Küresel ısınmayla birlikte yavruların cinsiyetlerinde yaşanan değişim de devam ediyor
Kaynak: AA
Sıcaklık artışı bu yıl yumurtadan çıkan carettaların cinsiyetini değiştirdi - Resim: 8

Sezon sonunda yaklaşık 40 bin civarında yavrunun denize ulaşmasını beklediklerini anlatan Kaska, çalışmaların bu yönde sürdüğünü dile getirdi.

Sıcaklık artışı bu yıl yumurtadan çıkan carettaların cinsiyetini değiştirdi - Resim: 9

Kaska, 2050 yılında dünyanın 1 derece daha ısınması durumunda yavruların hepsinin dişi çıkacağını, bunun için ne gibi önlemler almaları gerektiği konusunda farklı çalışmalara şimdiden başladıklarını dile getirdi.

Sıcaklık artışı bu yıl yumurtadan çıkan carettaların cinsiyetini değiştirdi - Resim: 10

İztuzu Kumsalı'nda da küresel ısınmanın etkisiyle deniz kaplumbağalarının bu yıl biraz daha erken yuva yapmaya başladığını bildiren Kaska, bunun ilk örneğinin Dalyan Kumsalı'nda görüldüğünü, normalde 15 Mayıs gibi başlayan yuva yapımının bu yıl 22 Nisan'da oluştuğunu kaydetti.

Sıcaklık artışı bu yıl yumurtadan çıkan carettaların cinsiyetini değiştirdi - Resim: 11

Kaska, caretta carettaların doğduğu kumsala 25-30 yıl sonra tekrar döndüğünü aktararak, bu nedenle yavru çıkışlarının güvenli bir alanda yapılmasının şart olduğunu sözlerine ekledi.