Bloomberg Economics'e göre, megastarların turnelerinin ve gişe rekorları kıran filmlerinin ABD'nin üçüncü çeyrekteki büyümesine 8,5 milyar dolara kadar katkıda bulunması bekleniyor. Sanatçıların ABD'de vereceği yaklaşık 50 konserin gayrisafi yurtiçi hasılaya 5,4 milyar dolar eklemesi bekleniyor. Barbie ve Oppenheimer filmlerinin tüketici harcamalarına ve uluslararası bilet satışlarından elde edilen ihracata yaklaşık 3,1 milyar dolar eklemesi öngörülüyor.
Büyüme tahminlerini iki katına çıkardılar
Ekonomistler Anna Wong ve Eliza Winger birlikte ele alındığında bunun Temmuz-Eylül döneminde yıllıklandırılmış reel kişisel tüketim harcamalarını ve GSYH'yi sırasıyla yüzde 0,7 ve 0,5 puan artıracağını belirtti. Ekonomistler, kısmen harcama artışlarının bir sonucu olarak Temmuz-Eylül döneminde büyüme tahminlerini neredeyse iki katına çıkardılar. Tahminler, son aylarda ivme kazanan ekonomiyi daha da destekliyor. Enflasyonun düşmesi ve işgücü piyasasının sağlam kalması tüketici harcamalarının artmasına yardımcı oluyor. Bu durum bazı ekonomistlerin resesyon çağrılarını ertelemelerine neden olurken, bazılarının da bu çağrıları tamamen rafa kaldırmasına yol açıyor.
Tüketim serabı yaratıyorlar
Yine de Bloomberg ekibi, filmlerin ve turnelerin sağladığı artışın kısa ömürlü olduğunu savunuyor. Ne Beyoncé'nin ne de Swift'in yılın son üç ayında ABD'de sahneye çıkmasının planlanmadığını kaydeden ekip, Barbenheimer'ın ise kırk yılda bir gerçekleşen bir başarıya imza attığına dikkat çekiyor. Dahası, ekonomi hala talepteki düşüşe karşı kırılgan ve konut piyasası düşük arz ve artan mortgage oranları nedeniyle baskı altında. Taylor Swift, Beyoncé ve Barbenheimer'ın sağladığı ekonomik katkının geçici olduğunu belirten Bloomberg söz konusu faktörlerin esnek bir tüketim serabı yarattığına dikkat çekiyor.
Not: Ekonomistler hesaplamaları yaparken sadece Barbie ve Oppenheimer için Çarşamba gününe kadar olan bilet satışlarını dikkate aldı ve Swift'in bu hafta Mexico City'de gerçekleştireceği dört konserin net ihracat etkilerini hesaba katmadı.
Daha fazla bilgi
Peki ama konserlerin ve gişe rakamlarının ekonomiyle ilgisi ne. Beyonce 2016′dan bu yana ilk solo turu olan Rönesans ile Taylor Swift de Eras Turu ile stadyumları dolduruyor. İki yıldızda milyonlarca kişiyi biletler, konaklama, seyahat hatta yiyecek-içecek gibi yüksek giderlere karşın konserlere çekiyor. Danske Bank’ta İsveç araştırma başkanı Filip Andersson, Beyoncé’un İsveç’in Stockholm kentindeki ilk durağının ülkenin tüketici fiyat endeksi üzerindeki etkisinin, özellikle konaklama konusunda “aşikar” olduğunu söylüyor: "İsveç'in Mayıs enflasyon rakamlarında, otel fiyatları Mayıs ayı için normalden daha fazla arttı. Stockholm bölgesindeki oteller, etkinliğin olduğu haftalarda tamamen doluydu ve fiyatlar fırladı"
Enflasyon üzerindeki etkisi tartışmalı
Ancak Investec’in baş ekonomisti Philip Shaw, CNBC Make It’e verdiği demeçte, “Belirli bir konserin enflasyon rakamları üzerinde gözle görülür bir etkisi olsaydı şaşırırdım, ancak bu imkansız değil. Konser fiyatlarının daha pahalı hale gelmesinin genel olarak enflasyon üzerinde bir etkisi olduğundan şüpheliyim" diyor.
Diğer sektörlerde zincirleme etki yaratıyor
Taylor Swift konserleriyle birlikte yükselen albüm satışlarının yanı sıra moda trendlerine ve tüketici tercihlerine de etkiliyor. Markalarla işbirlikleri ve sponsorluk anlaşmaları, ilgili şirketlerin gelirlerini yükseltiyor. Swift’in dünya turneleri, bilet satışlarıyla birlikte konserlerin olduğu şehirlerde turizmi de canlandırıyor. QuestionPro adlı çevrim içi anket şirketinin araştırmasına göre her Swift’in The Eras turnesi katılımcısının ortalama 5.3 dolar harcaması sayesinde ABD ekonomisine 9 milyar dolarlık bir gelir üretebiliyor. Bu rakam 300 ülkenin gayri safi yurt içi hasılasından (GSYDH) daha fazla.
12 Grammy ödüllü şarkıcı gibi Beyonce de aynı etkiyi yaratıyor. Üstelik 41 yaşındaki sanatçının ortaklıları moda ve güzellik sektöründeki tüketici davranışı hatırı sayılı şekilde değiştiriyor.
Margot Robbie'nini başrolünde olduğu Barbie ise sadece gişe rekorlarını alt üst etmekle kalmıyor aynı zamanda konu aldığı dünyanın en popüler oyuncak bebeğine ait ürünlerin satışlarını arttırıyor. Oyuncak satışlarının ötesinde, Barbie, sayısız işbirlikleri ve moda ortaklıklarıyla sektör üzerinde önemli bir etki gösteriyor. Buna bir de Barbie ile aynı günde Oppenheimer'ı izleme furyasına katılan Barbenheimer'lar eklendiği için sinama sektörü pandeminden beri en iyi yaz sezonunu yaşıyor.