14 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.08.2023 11:16 | Son Güncelleme: 13.08.2023 16:41

Wall Street Journal ekonomiye etkisini yazdı: Bu yazın hakimi kadınlar

Bu yaza Taylor Swift, Beyoncé ve Barbie damga vurdu. Bu başarıya ulaşmalarını sağlayan da kadınlar. Wall Street Journal bu yıl kadınların, ünlü yıldızlar için yaptığı harcamaların ekonomiye büyük bir katkı sağladığını yazdı
Wall Street Journal ekonomiye etkisini yazdı: Bu yazın hakimi kadınlar

Barbie'nin 1 milyar dolardan fazla gişe hasılatı, Taylor Swift'in gösterileri öncesinde boncuklu bileklere  hücum ve Beyoncé konserleri için satılan kovboy şapkaları. Kadınlar bu yaz büyük harcamalar yaptı ve büyük kültürel etkinliklere alınan biletler harcamaların sadece başlangıcını oluşturdu. Arkadaş grupları, anneler ve kızları Beyoncé konserlerine gittiler, Barbie için pembe kıyafetler aldılar. 

Buna kadınların çarpan etkisi diyebiliriz. Yaptıkları harcamalar, Barbie filminin gişe başarısını, Taylor Swift'in 100'den fazla konser ile dünyada 1 milyar dolar kazanan ilk turne olma ihtimali olan Eras turun ticari başarısını destekleyen güçlü bir kuvvet. ABD Merkez Bankası'nın Temmuz ayında yayınladığı Bej Kitap'ta Swift'in turnesinin Philadelphia bölgesinin otelcilik sektörünü canlandırdığına dikkat çekilerek, yerel ekonomilerin de yan faydalardan yararlandığı belirtildi. 

Barbie'nin ortak yazarı ve yönetmeni Greta Gerwig'i temsil eden yetenek ajansı UTA'nın ortağı ve menajeri Blair Kohan, "Kadınlar her zaman küçümsenen bir ekonomik güç olmuştu" dedi. Tam olarak aktivizm sayılmasa da eğlenceden de öte, bu yazın en gözde etkinlikleri ortak bir tema etrafında toplanan kalabalıkları cezbetti. Sahnedeki ve ekrandaki büyük yıldızlar gerçek bir dünyadan değilmiş gibi görünseler de tanıdık hikayeler paylaştılar.

Bilet satış şirketi Vivid Seats'e göre Swift ve Beyoncé'yi görmek için bilet alanların yüzde 80'inden fazlası Eras ve Renaissance turları için ikiden fazla bilet satın aldı. Satış sitesi Fandango'ya göre, üç veya daha fazla yetişkin bileti satın alanlar Barbie film bileti siparişlerinin yüzde 27'sini oluştururken, bu yıl site üzerinden yapılan tüm film bileti siparişlerinin yüzde 20'sini oluşturdu.

"Sorumluluk almaktan korkmayan güçlü kadınlar"

Swift'in yayıncısı Universal Music Publishing Group'un başkanı ve CEO'su Jody Gerson, Barbie, Taylor Swift ve Beyoncé'nin, pek çok kadının kendini güçsüz hissettiği bir dönemde, kadınların güçlenmesine ilişkin hikayeleri özgün yollarla anlattığını söyledi. Gerson, "Bunlar sorumluluk almaktan korkmayan güçlü kadınlar ve bence biz de buna yanıt veriyoruz. Bilinçaltımızda onların etrafında toplandık çünkü onların gücü bize de güç veriyor" ifadelerini kullandı. 

Eğlence sektörü yöneticileri, bu fenomenden, bir oyuncak bebeğin yetişkin kadınlar ve erkekler tarafından da nasıl ilgi çekebileceği gibi markalaşma ve pazarlama dersleri çıkardıklarını söylüyorlar. Bir başka çıkarımda bir markanın ya da sanat eserinin başarılı olabilmesi için kültürel bir gündem ortaya koyması gerektiği. Bir proje tuttuğunda, grupları çekmenin yollarını bulmak ve katılanlar için bir topluluk duygusunu teşvik etmek çok önemli.

"Erkeklerden çok kadınlar arasında görülüyor"

Chicago Üniversitesi Harris Kamu Politikaları Okulu'nda ekonomi profesörü olan ve Rockonomics adlı bir ders veren Carolyn Sloane, "İnsanları bir araya toplamak, bu pazarlamacıların hayali, onların işini onlar için yapmanız ve tüm arkadaşlarınızı filme getirmeniz, yaratıcı sektörlerin kamu politikası" ifadelerini kullandı. Sloane bunun erkeklerden çok kadınlar arasında görüldüğünü ekledi.

Gerwig'in Barbie'si toplumun kadınlardan mükemmel olmalarını ve sarışın bebeğin durumunda olduğu gibi kendi kutularında kalmalarını beklemelerini irdeliyor. Beyoncé'nin Renaissance albümünde Break My Soul ve Church Girl gibi kadınlara seslendiği şarkılar var.

3 buçuk saat performans sergiledi

Telif hakları için yayın hizmetleriyle mücadele eden ve albümlerini kendi adıyla yeniden kaydederek gelir elde eden Swift, Eras turu ile normal konserlere meydan okudu ve bir seferde 3 buçuk saat performans sergiledi. Yağmur yağdığında bile Swift söylemeye devam etti. Live Nation'ın küresel tur organizatörü Lesley Olenik, kadın sanatçıların bilet satışlarının geçen yıla göre yüzde 400'ün üzerinde arttığını söyledi. StubHub'a göre Beyoncé ve Swift'in turneleri için yapılan bilet satışları, dünya çapında turneye çıkan ilk 10 sanatçı için yapılan tüm satışların yüzde 66'sını temsil ediyor. 

Etkinlik harcamalarının bir kısmı, pandemi sırasında evlerde mahsur kalınan ve bu süre boyunca para biriktirilen eğlenceye yönelik bastırılmış talepten kaynaklandı. Ekonomistlere göre bunun büyük bir kısmı da, kadınların daha geç yaşta çocuk sahibi olmalarından, kadınların ücret artışlarına ve hanedeki cinsiyet rollerinin değişmesine kadar, on yıl ya da daha uzun bir süredir devam eden ekonomik ve demografik değişimlerin doruk noktasında olmasından kaynaklandı.

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu'na göre, tam zamanlı çalışan kadınların ortalama haftalık kazançları son beş yılda yüzde 28 artarak bu yılın ikinci çeyreğinde 1.001 dolara yükseldi. On yıl önce yüzde 74,5 olan 25-54 yaş arası kadınların işgücüne katılımı 2022'de yüzde 76,4'e yükselirken, 18 yaşın altında çocuğu olan ve çalışan kadınların oranı da bu dönemde arttı. 

Yüksek Mahkeme'nin geçen yıl kürtaj hakkını koruyan Roe v. Wade kararını bozmasının ardından pek çok kadın kendini güçsüz hissediyor. Bu kültürel etkinliklerdeki kalabalıklar kadınların  sesini sergiliyor. The Mom Complex'in CEO'su Katherine Wintsch, "Bu, kadınların uğruna iyi para ödemeye razı oldukları bir dayanışma duygusu" dedi. 

Bilet alanların yüzde 65'i kadınlar

Film sitesi Fandango, bu yıl şimdiye kadar tüm bilet alan sinema severlerinde yüzde 50'sine kıyasla Barbie için bilet alanların yaklaşık yüzde 65'inin kadın olduğunu söyledi. Warner Bros Discovery'nin yurtiçi dağıtım başkanı Jeff Goldstein, başlangıçta bilet satışlarının kadın ağırlıklı olduğunu, ancak filmin Temmuz ayında gösterime girmesinden bu yana satışların kadın ve erkek katılımcılar arasında kabaca yarı yarıya bölündüğünü söyledi.

Şirket ve Mattel tüm dünyayı pembe pazarlama materyalleriyle donattı ve fragmanda filmin Barbie'yi hem seven hem de ondan nefret eden insanlar için olduğu açıkça belirtildi. Bu mesaj Mattel'in markasının pazarlama evriminin bir parçasıydı ve filmin yönetim kurulu odasında bir grup erkeğin yer aldığı bir sahne de dahil olmak üzere şirketle dalga geçilmesine izin veriyordu.