29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.10.2023 14:02 | Son Güncelleme: 27.10.2023 15:44

Taylor Swift milyarderler kulübüne girdi

Bu yıl ABD'de verdiği 53 konserle ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasına 4,3 milyar dolar ekleyen Taylor Swift resmen milyarderler kulübüne girdi. Bloomberg, Swift'in servetini konserlerinin yanı sıra ürün pazarlama yeteneğiyle elde ettiğini ve bunun onun iyi bir ekonomist olduğunu gösterdiğini yazdı
Taylor Swift milyarderler kulübüne girdi

Pop yıldızının servetiyle ilgili şu ana kadarki en kesin açıklama, onun tamamen müziği sayesinde 10 haneli bir servet elde eden az sayıdaki stüdyo sanatçısından biri olduğunu gösteriyor. Şarkıcının Eras turundan elde ettiği hasılat, neredeyse küçük ülkelerin ekonomileriyle aynı seviyede. Film versiyonu gişeyi yönetirken aynı zamanda dokuz yıllık albümü 1989'un yeni kaydının yılın en çok satan plaklarından biri olması bekleniyor.

Taylor Swift, en sıradan popüler kültür izleyicilerinin bile onaylayabileceği gibi her tarafta. Neredeyse yirmi yıllık kariyerinin en gözde olduğu yıllardan birinde milyader olarak meslektaşları arasında daha da nadir bir konuma yükseldi.

Bu konuma yükselebilen ender sanatçılardan

Bloomberg’in analizine göre, çok sayıda şehri kapsayan, dinlenme rekorları kıran, bilet çılgınlığına yol açan ve hatta Super Bowl büyüklüğünde bir etkinlik olan Eras turunun başarısı, pop yıldızının net servetini 1 milyar doların üzerine çıkardı. Şöhretli şarkıcı, müziği ve başarılı performansıyla, çalışmasının ve yeteneğinin sonucu olarak, ama aynı zamanda akıllı bir pazarlama ve zamanlama stratejisiyle bu noktaya ulaşan az sayıdaki sanatçıdan biri.

Konserleriyle ABD ekonomisine katkı sağlıyor

Üretken şarkı yazımı ve ilk altı albümünü yeniden kaydetme yönündeki akıllıca kararı, müzisyenlerin sektördeki nüfuzunu kaybettiği bir dönemde ona büyük bir mali başarı elde etmesini sağladı. Milyonlarca hayranıyla geliştirdiği yakın ilişki, herhangi bir siyasi partiden daha birleşik bir topluluğun oluşmasına yol açtı. Hepsi birlikte ele alındığında Swift, esasen dünyanın en sadık müşteri tabanına, en karizmatik CEO'suna ve önemli ekonomik güce sahip çok uluslu bir holding. Bloomberg Economics'in tahminlerine göre şarkıcının bu yıl yalnızca ABD'de verdiği 53 konser, ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasına 4,3 milyar dolar ekledi.

Chicago Üniversitesi'nden çalışma ekonomisti Carolyn Sloane, "Taylor Swift nesiller arası bir yetenek olmasının yanı sıra harika bir ekonomist. Çünkü Taylor'ın harika fikirleri var, fikirlerini ölçüp tartabiliyor ve oldukça risk almayı seven biri gibi görünüyor" dedi.

Pandemide müziğe aç kalanlara Swift koştu

Tur, gelecek ay dokuz gösterilik bir Güney Amerika ayağıyla devam edecek. Bloomberg'in tahminlerine göre, pandemi sırasında bir sürü şarkı yayınladıktan sonra yıldız, tam da canlı müziğe talebin fazla olduğu  dönemde konser turlarına geri döndü ve bu durum, Eras'ın bugüne kadar gerçekleştirilen gösteriler için 700 milyon dolardan fazla bilet satışı elde etmesine yardımcı oldu. Ortalama bilet fiyatı 254 dolardı, ancak birçok kişi karaborsada bilet bulmaya çalışarak çok daha fazla para ödedi. 

Columbia Business School'da ekonomi profesörü olan Brett House, "İnsanların bu kadar yüksek bilet fiyatlarını ödeme kapasitesine sahip olması önemli. Bu, tasarruf sahibi insanların, harcama arzusu olan insanların ve Swift’in salgın sırasında ürettiği bir dizi albümü dinlemeye gelen insanların bir birleşimiydi" diye ekledi.

Hayranları servetine servet katıyor

Dünyaca tanınan şarkıcı bu yıl şu ana kadar Kuzey Amerika'daki 21 şehirde 57 konser verdi ve bunun yanı sıra hâlâ katılacağı 89 gösterisi daha var. Ayrıca internette güven ve samimiyetin oldukça doğal bir şekilde kurulduğu bir çağda, 33 yaşındaki şarkıcıyla birlikte büyüye ve çoğunluğu gençlerden oluşan milyonlarca hayranıyla da samimi ve konuşkan bir iletişimi var. İnternet, Swift'in hayran kitlesine Madonna veya Michael Jackson gibi geçmişte öne çıkan yıldızlardan çok daha kolay ve etkili bir şekilde pazarlama yapmasına olanak tanıdı.

Enders Analysis'te araştırma başkanı olarak müzik endüstrisini takip eden Alice Enders, bunun bir kısmının hayranların satın almaya istekli olduğu ürünleri sürekli olarak piyasaya sürmeyi içerdiğini söyledi. Hayranlarının bu istekliliği, konser biletlerinin yanı sıra vinil plaklar, bilezikler ve boncuklar, payetler, uçak biletleri ve milyarlarca şarkı akışının satışını da artırdı. Swift'in NFL yıldızı Travis Kelce ile bariz aşkı, maçın izlenme oranlarının yükselmesine neden oldu ve bir noktada formasının satışlarını yüzde 400 oranında artırdı. Ancak, Eras sonrası dönemde bu tür hayran coşkusunu sürdürmek zor olabilir.

Country şarkıcısından pop yıldızına hızlı geçiş

Swift genç bir pop-country fenomeninden dünyaca ünlü bir yıldıza dönüşürken ve ciddi, gitarlı kız imajını korurken hayranları onun yanında durdu ve çoğaldı. Küçük bir ekipte, Swift Group'un kayıtlı yatırım danışmanı olan babası Scott da yer alıyor. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ile yapılan bir açıklamada, onun kızıyla bağlantılı 10 şirkette olduğu belirtiliyor; bunlar arasında ticaret ve hak yönetimi işletmeleri ve onun tur otobüsüne, iki özel jetine ve gayrimenkulüne sahip kuruluşlar da var.

Hayranları Swift’i, bir sanatçı için parça başına satışları, internet üzerinden yayınlanan bir şarkıdan daha kazançlı olan vinil albümler ve hatta CD'ler de dahil olmak üzere önemli miktarda fiziksel müzik satan ender sanatçılardan biri haline getirerek yıldızın sektör trendlerini yükseltmesine de yardımcı oldu. Sanatçının müzik hakları üzerinde daha fazla kontrol sahibi olma hamlesi sayesinde her ikisinden de kazancı gelecek yıllarda katlanacak.

Yeni albümü yayınlanıyor

Swift, kariyerine başladığı Nashville plak şirketinden beş yıl önce ayrılmıştı ve plak şirketinin sahibi olduğu ilk altı albümünün ana haklarının daha sonra iki kez, en son olarak da Disney ailesinin parasıyla kurulmuş bir yatırım şirketine satılması karşısında öfkesini dile getirmişti. Dünyaca tanınan pop yıldızı, bu albümleri yeniden kaydetmeye başladı, haklar üzerinde kontrolü güvence altına aldı. Bu, on yılı aşkın şarkıları Billboard listelerinin en üst sıralarına taşıdı ve akış algoritmalarını Taylor's Version olarak adlandırılan parçalara öncelik verecek şekilde yönlendirdi ve bir yandan da onun gayretli hayranlarının satın alması için daha fazla üretti. En çok satan albümü olan 1989'un yeniden kaydının 27 Ekim'de (bugün) yayımlanacak olan albümünde daha önce yayınlanmamış beş şarkının yer alması bekleniyor.

Swift'in olağanüstü geniş ve sadık hayran kitlesi, çok sayıda hit ve gelecekte popüler şarkılar çıkarma potansiyeli göz önüne alındığında, müzik değerlendirme uzmanları toplam müzik kataloğunun muhtemelen 1 milyar dolar değerinde olabileceğini söyledi.

Sanatçılar için en çok turne kazançlı

Ancak müzisyenler için en kazançlı uğraşlardan biri olarak ortaya çıkan alan ise turne. Swift bunu daha da ileri götürdü ve açılış hafta sonunda gişede 92,8 milyon dolar hasılat elde eden Eras filmini kişisel olarak finanse etmek için film stüdyolarına atladı. Tur gelecek yıl Asya, Avustralya ve Avrupa'ya giderek yeni para kazanma fırsatları sunacak ve hayranlarını satın almaya diğer ülkelerde de teşvik edecek.

Dünya artan faiz oranları, enflasyon ve bölgesel savaşlarla mücadele ederken, önümüzdeki yıl Taylor Swift'i ağırlayacak ülkelerin ekonomilerinde benzer bir darbe alıp almayacakları henüz bilinmiyor. Özellikle de bu, konsere katılanların Amerikalıların coşkusuyla vakit geçirip geçiremeyeceklerine ve salgın sonrası canlı müziğe olan açlığın azalmadan devam edip etmeyeceğine bağlı.

Ancak tur heyecanı söndüğünde Swift, küresel pop kültürünün zirvesinde olmasa bile, eğlence tarihinin bu anında milyonlarca kazanarak saltanatını kurmuş olacak. Henüz 33 yaşında olmasına rağmen gelecekte büyük bir servet potansiyeline sahip.