29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.12.2023 15:27 | Son Güncelleme: 28.12.2023 15:28

Wall Street Journal yazdı: Poker iş hayatı hakkında ne öğretebilir?

ABD'de kadın yöneticilerdne oluşan bir grup, kadınlara poker eğitimleri verdikleri Poker Power adlı bir organizasyon kurdular. Kadın poker oyuncuları, profesyonellere kariyerleri hakkında bilgi sahibi olmak için oyunu nasıl oynamaları gerektiğini öğretiyor
Wall Street Journal yazdı: Poker iş hayatı hakkında ne öğretebilir?

Size dağıtılan eli oynamak zorunda değilsiniz. Bu pokerdeki ilk derslerden biri ve iş yerinde de kavranması gereken önemli bir kavramdır. Blöf yapmak, hızlı risk değerlendirmesi yapmak ve karşınızdaki kişiyi anlık olarak okumak iş dünyasında gerekli becerilerdir.

Aynı zamanda bu kadar çok hırslı profesyonelin Texas Hold'em ve diğer poker çeşitlerini oynamayı öğrenmesinin de büyük bir nedeni. Güçlü yöneticilerin, Pennsylvania Üniversitesi Wharton School'da nasıl kararlı olunacağına dair bir yönetici eğitimi dersi veren ve eski bir profesyonel poker oyuncusu olan Annie Duke'un tavsiyelerine başvurmalarının nedeni de bu. Kadınlara poker oynamayı öğretme organizasyonu olan Poker Power'ın kurulmasına yardımcı olan Jenny Just, özellikle kadınların, poker oynayarak büyüyen erkeklere öğretilen birçok beceriyi kaçırdığını söylüyor. 

200'den fazla şirket eğitimlere katıldı

Grup, pandemi sırasında çevrimiçi sanal poker eğitim kampları düzenlemeye başladı. Daha sonra dersler yüz yüze yapıldı ve aralarında PepsiCo ve Morgan Stanley'in de bulunduğu 200'den fazla şirket, banka ve hukuk firması eğitim oturumları düzenledi. Bu eğitimler 30 kişilik bir grup için 10 bin dolara ya da online dersler için kişi başı 150 dolara mal olabiliyor.

Bir yönetici koçu olan Patrice Gordon, Ekim ayında bir poker eğitim kampı için Kıbrıs'a uçtuğunda ne ile karşılaşacağını bilmiyordu. Eğitim sonrası, pokerde hatalardan sıyrılmanız ve düşünmeden yolunuza devam etmeniz gerektiğini öğrendiğini belirten Gordon, bu dersin iş hayatında da geçerli olduğunu anlattı. Gordon, "Üst düzey bir liderlik masasında bir kadın olarak, hata yapmak için size çok az pay veriliyor. Pokerde, son oyunda olanların bu oyundaki performansınızı etkilemesine izin veremezsiniz" diye konuştu.

Yönetim kurulu odalarından farklı değil

Poker masaları bazı açılardan yönetim kurulu odalarından çok da farklı değildir. Fortune 500 şirketlerinin yaklaşık yüzde 93'ü erkekler tarafından yönetiliyor. World Series of Poker'e göre de profesyonel poker oyuncularının yüzde 96'sı erkek.

Just'ın Poker Power'ı yönetmesine yardımcı olan JPMorgan başkan yardımcısı olan Erin Lydon, insanları okumayı öğrenmenin ve kazanmak için oynamanın kadınların kariyerlerini ilerletmeye ve cinsiyet uçurumlarını kapatmaya yardımcı olabileceğini söyledi. 54 yaşındaki Lydon, "Ne zaman altınız oyulsa ya da biri sizin yeteneksiz olduğunuzu düşünse, güçlü bir pozisyondasınız demektir" dedi.

"Her zaman kazanamayacaksınız"

38 yaşındaki Kyna England, Las Vegas'ta yaşayan profesyonel bir poker oyuncusu ve Poker Power'da eğitmen. England, 2019'da profesyonel olarak oynamaya başladığından beri poker turnuvalarında 1 milyon dolardan fazla para kazandı. England'a göre işin püf noktası, doğru fırsatı fark edip onu yakalamak.
Matematik mezunu olan England, pandemi sırasında işini kaybedene kadar sigorta ve finansal hizmetler alanında çalıştı. England, pokerin yan işlerini ana işi haline getirme esnekliğini kazandırdığını söyledi.

England, kendisini destekleyecek yatırımcılar buldu ve profesyonel olarak oynamaya başladı, bir turnuvada 180.000 dolara kadar ödül topladı. Kazandığından daha fazla el kaybetti ve bunun çoğu iş gibi olduğunu söylüyor: Her zaman kazanamayacaksınız. 

Pokerde elinizde çok kötü kartlar varsa ya da karşınızdakinin çok iyi kartlara sahip olduğunu düşünüyorsanız pas geçebilirsiniz, bu da bir sonraki oyuna kadar oynamaktan vazgeçmek anlamına gelir. Profesyonel poker oyuncuları zamanın yaklaşık yüzde 80'inde pas geçerek rakiplerinin tavırlarını inceleme fırsatı bulur ve böylece bir strateji oluşturabilirler. Lydon buna "duraklamanın gücü" diyor. Lydon'ın söylediğine göre işyerinde duraklamak, patrondan gelen bir e-postaya yanıt vermeden önce düşünmek için zaman ayırmak ya da stratejik olarak bir görevi geri çevirmek anlamına gelebilir. Lydon, "Kadınlar memnun etmeye, istekleri yerine getirmeye o kadar hevesli ki, duraklamamıza izin vermiyoruz. Ve pokerde duraklamak oyunu kazanmanızın tek yoludur, aksi takdirde sadece fişlerinizi kaybedersiniz" dedi. 

Poker Power'ın kurucu ortağı Just, Chicago merkezli bir finansal teknoloji ve sermaye yönetimi şirketi olan ve 20 milyar dolar yöneten PEAK6'yı yönetiyor. Just, 11. saatte büyük değişiklikler isteyen büyük bir Avrupa bankasıyla yaptığı bir anlaşma sırasında kendi kart oynama becerilerini kullandığını anlattı. Just, "Onlarla telefonu kapattığımızda ortağıma sordum: 'Sence ellerinde hangi kartlar var? Ve sizce bizim elimizde hangi kartlar var? Bizim görüşümüz, bankanın bir çift kıza, gerçekten büyük bir fiş yığınına ve masada iyi bir konuma sahip olduğunu düşündüğü yönündeydi. Ama biz en iyi ihtimalle sadece bir çift onluları olduğunu düşündük" dedi. Onların bankanın muhtemelen blöf yaptığını düşündü. Bu yüzden pas geçtiler ve uzaklaştılar. Just, sonunda bankanın masaya geri döndüğünü ve PEAK6'ya istedikleri anlaşmayı verdiğini söyledi.