16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.06.2023 11:15 | Son Güncelleme: 30.06.2023 23:43

Wall Street Journal yazdı: İş ilanlarına öfkeyle başvurmanın faydası olmayabilir

Kariyer dünyasında son zamanlarda tartışılan terimlerden biri öfke başvurusu. İşlerinden mutsuz olan çalışanlar, kariyer ağlarında birçok ilana seri başvuru yapıyor. Ancak Wall Street Journal yazarı Callum Borchers'a göre bu yöntem işe yarasa bile yeni pozisyonunuz önceki kadar kötü olabilir
Wall Street Journal yazdı: İş ilanlarına öfkeyle başvurmanın faydası olmayabilir

İş yerinde berbat bir gün geçirdiniz. Az maaş aldığınızı ve siz aşırı iş yüklendiğini hissediyorsunuz. Bir saatten kısa bir süre içinde bir düzine başka işe başvuruyor ve başardığınıza inanmanın keyfini çıkarıyorsunuz. 

Öfke başvurusu teriminin ardındaki fikir, mevcut işinize duyduğunuz siniri bir özgeçmiş gönderme patlamasına dönüştürmek ve ardından şirketler cazip tekliflerle sıraya girdiğinde sevinmektir. Bu terim, insanların kendilerine daha iyi işler bulduklarını iddia etmeleriyle sosyal medyada yaygınlaştı. Ancak etkisi hala şüpheli. Ayrıca, tonlarca özgeçmiş göndermek kara deliklere benzeyen aday havuzlarını tıkayabilir.

Geçen yıl nabzı atan neredeyse herkesi işe almaya istekli olan birçok işletme, personel sayısını normal seviyelere indiriyor. İşverenler öfkeli başvuruları fark ettiklerini ve bunları hızla hayır diye cevaplandırdıklarını söylüyor. Michigan'daki RFT Search Group'un başkan yardımcısı Linda Ferrante, mülakat aşamasında, eğer bir iş arayan o kadar ileri gidebilirse durumun kolayca anlaşıldığını anlattı. Ferrante, "Birinin öfkeyle başvurduğunu anlamanın en kolay yolu, sadece mevcut işinden şikayet etmesi ve açık pozisyon ya da mülakat yaptığı şirket hakkında hiçbir soru sormamasıdır" ifadelerini kullandı.

Bir işte hayal kırıklığına uğramak, başka bir pozisyon aramak için uzun süredir var olan bir neden. LinkedIn'in kolay başvuru ve Indeed'in hızlı başvuru gibi araçları birkaç tıklamayla başvuru çılgınlığı sağlar. Bugün ise işsizlik tarihi düşük seviyelere inmiş durumda, insanlar kariyerlerini uzatıyor ve kadınlar çalışanların neredeyse yarısını oluşturuyor. 

"İşlerinin adil olmadığını düşünüyorlar"

İnsanlar rekor sayıda işten ayrılıyor. Olumlu bir işgücü piyasasında profesyonel olarak güçlendiklerini hissediyorlar ve kusurlu işlere yeni işler arayarak yanıt veriyorlar. Ohio'da işyeri sorunları konusunda uzmanlaşmış bir terapist olan Nicholette Leanza, "İnsanlar kontrol arayışında. Kızgınlar, işlerinin adil olmadığını düşünüyorlar ve bu konuda bir şeyler yapmaları gerekiyor" dedi.

Leanza, danışanlarının çoğunun hızlı iş başvuruları yapmaya eğilimli olduğunu ve genellikle başarılı olamadıklarını söylüyor. Özgeçmiş üstüne özgeçmiş göndermenin hızlı tıklama katarsisi, stres atmak isteyen insanlar için cazip. 

"Hayal kurmak iyi hissettiriyordu"

Örneğin Vanessa Correa, son on yılda karışık sonuçlarla dolu birkaç çılgın iş arama döneminden geçti. Başlangıçta bir kaçış kapısı olarak gördüğü bir pozisyonun, kaçtığı pozisyondan daha kötü olduğunu anlattı. Kendi koyduğu kural, bir görevde en az bir yıl kalmaktı ve bazen bir hamle yapmaya bile hazır değilken listelere göz atıyordu. İş yerinde çıldırtıcı bir günün ardından, çıkma hayalleri kurmak iyi hissettiriyordu.

Yoğun bir dönemde Correa 200 başvuru gönderdi. 200 ret cevabı aldı. Eğer ön yazı yazmak isteğe bağlıysa, neredeyse her zaman bunu atlamış. Geriye dönüp baktığında, işe alım yöneticilerinin muhtemelen Correa'nın yeni bir işle ilgilenmekten çok mevcut işinden rahatsız olduğunu fark ettiklerini düşünüyor. Correa bu yıl yaklaşımını gözden geçirerek JPMorgan Chase'de bir pazarlama stratejisi rolü olan mevcut pozisyonunu aldı. Aldığı iş, başvurduğu iki işten biriydi. Belirli sayıda başvuruda gösterdiği çaba ve hevesin fark yarattığına inanıyor.