25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.01.2023 09:40 | Son Güncelleme: 21.01.2023 09:42

Washington Post yazdı: İş hayatında stresi azaltmanın 5 yolu

Kovulma korkusu, düşük zam olasılığı ve kariyer hedefleri vb unsurlar çalışanların stres seviyesini yükseltiyor. Oysa iş hayatındaki sıkıntıları hafifletmek ve yeni bir başlangıç yapmak sizin elinizde. Washington Post başarıya ve yeni bir düzene hazırlamanın 5 kısa yolunu yazdı
Washington Post yazdı: İş hayatında stresi azaltmanın 5 yolu

Birçok insan yeni bir yılda ya da hayatlarında köklü değişiklikler yapma planları kurarken bir şeylere sıfırdan başlamanın her zaman iyi olabileceğini düşünür. Uzmanlar iş yerinde yeni bir başlangıç yapmak için her anın uygun olduğunu söylüyor. Fakat yeni başlangıçlar için hangi adımları izleyeceğiniz ve stresten uzak durmanız önemli. İşte kendinizi iş hayatında başarıya hazırlamanın 5 yolu.

İş yerinde yeni bir başlangıç yapmanız neyin iyi, neyin kötü gittiğini, ne istediğinizi görmeyi ve ilerleme kaydetmek için bir plan yapmanızı sağlar. Çalışanların hayatlarının çoğunu başka bir deyişle uyanık olduğu saatlerin büyük bir bölümünü ofiste geçirdiği göz önüne alındığında, bu konunun kişisel sağlık kadar önemli olduğu anlaşılabilir. Webex by Cisco'nun ürün yönetiminden sorumlu başkan yardımcısı Jono Luk, geçtiğimiz yılı değerlendirmek ve ileriye bakmak için zaman ayırmanın önemli olduğunu dikkat çekiyor. 

Sınırlarınızı yeniden belirleyin

Luk, pandeminin son birkaç yılda iş ve ev hayatı arasındaki çizgileri bulanıklaştırdığını, bu nedenle sınırları güçlendirmek için iyi bir dönem olabileceğini savunuyor. Bu özel bir çalışma alanınız olduğundan emin olmaktan, programınızda ne zaman iş yapılması ve yapılmaması gerektiğini anlamaya kadar her şeyi içeriyor. 

Hedeflerinizi açıkça ifade edin

Yetenek değerlendirmesine yardımcı olmak için simülasyonlar kullanan bir teknoloji şirketi olan Meseekna'nın CEO'su Akhila Satish' göre; hedefleriniz hakkında düşünmenin bir yolu da, neleri başardığınızı hatırlamak. Hedeflerinizi ulaşılabilir kılmak için küçük zaman dilimlerini kullanın ve mümkün olduğunca eyleme geçirilebilir hale getirmeye çalışın. Carnegie Mellon Üniversitesi Tepper İşletme Okulu'nda profesör ve araştırma dekan yardımcısı olan Anita Williams Woolley de bu konuda geri bildirim toplamanın önemli olduğuna dikkat çekiyor. 

Önceliklerinizi gözden geçirin

Woolley, acil olanın her zaman önemli olmayabileceğini, bu nedenle önceliklerinizi anladığınızdan emin olmanız gerektiğini söylüyor. Bunu yaptıktan sonra, özellikle ne yapmayı planladığınızı belirleyebilir ve yeni alışkanlıklar oluşturana kadar tekrarlayabilirsiniz. Woolley, "Önemli olan şeylere odaklanın. Önemli olmayan acil şeylerin sizi rahatsız etmesine izin vermeyin" diyor. 

Plan ve hedeflerinizi söyleyin

Uzmanlar, yıl için planlarınızı ve hedeflerinizi açıklamanızı öneriyor. Düşüncelerinizi paylaşmak ekibinizin geri kalanı için de faydalı olabilir. Onların da fikirleri olabilir. Woolley, Herkese açık bir taahhütte bulunursanız, bunu yerine getirme olasılığınız daha yüksek olur" dedi.

Düzenleyin ve arşivleyin

Uzmanlar, yalnızca fiziksel çalışma alanınızı değil, dijital çalışma alanınızı da düzenlemeniz gerektiğini söylüyor. Woolley, bunun masaüstünüzü temizlemek, düzenli olarak ihtiyaç duyduğunuz uygulamaların veya belgelerin simgelerini uygun noktalara taşımak, projeleri arşivlemek ve e-postanızı düzenlemek anlamına geldiğini söyledi.