25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.12.2022 16:19 | Son Güncelleme: 04.12.2022 16:34

Dört gün çalışan şirketler incelendi: Hem gelir hem çalışan refahı yükseldi

Haftada dört gün çalışmak istiyorsanız patronunuza bu araştırmayı gösterin. Pilot uygulamaya katılan şirketlerde gelir, üretkenlik ve çalışan refahı yüzde 8 arttı
Dört gün çalışan şirketler incelendi: Hem gelir hem çalışan refahı yükseldi

Haftada dört gün çalışmaya ilişkin yapılan ilk büyük ölçekli çalışma şaşırtıcı bir şekilde tamamlandı. Katılan 33 şirketten hiçbiri standart beş günlük çalışmaya geri dönmüyor. Çalışma sonuçlarına göre dört günlük programdaki çalışanlar,  evden çok ofisten çalışmaya daha meyilli. 

University College Dublin ve Cambridge University College'daki meslektaşlarıyla ortaklık yapan Boston College'da ekonomist ve sosyolog olan baş araştırmacı Juliet Schor, "Bu önemli çünkü iki günlük hafta sonu insanların işine yaramıyor. Birçok ülkede, 1938'den itibaren kutsalmış gibi kabul edilen bir çalışma haftası var ve bu, çağdaş yaşamla örtüşmüyor. İşi olan insanların refahı için, çalışma haftasının yapısını ele almamız çok önemli” dedi. 

Çalışma, Yeni Zelanda merkezli kar amacı gütmeyen 4 Day Week Global tarafından koordine edilen ve devam eden altı aylık pilot programlarda düzinelerce şirketin yer aldığı bir dizi pilot çalışmanın ilki oldu. ABD ve Kanada’da yapılan denemeler geçen ay başladı. Avrupa ve Güney Afrika kuruluşlarında yapılacak pilot  bir uygulama ise Şubat’ta başlıyor. Bu denemelerde, araştırmacılar kuruluşların daha hafif programlarla nasıl ilerdiğinin uzun vadeli takibini yapacak ve veri toplayacak. Ancak 4 Day Week Global araştırmayı finanse etmiyor. 

İlk veriler ABD, İrlanda ve Avustralya'daki kuruluşlardan toplanarak, 969 çalışanı 10 aylık bir süre boyunca ücretlerinde herhangi bir değişiklik olmaksızın çalışma haftalarını ortalama altı saat azalttıkları için takip etti. Şirketler, güneybatı ABD'deki bir restoran zincirinden Ohio merkezli bir özel karavan üreticisine ve Dublin'deki kâr amacı gütmeyen bir iklim kuruluşuna kadar çeşitlilik gösteriyordu.

Verimlilik, esenlik ve yorgunluk gibi düzinelerce gösterge, şirketler geçiş yaptıkça gelişti. Bulgular, işletmelerin ve çalışanlarının, devam eden yüksek tükenmişlik, stres ve yorgunluk oranlarıyla pandemiden kurtulmak için mücadele ettiği bir zamanda ortaya çıktı.

İstifalar düştü, işe alımlar arttı

Gelirler, deneme sırasında yaklaşık yüzde 8 arttı ve bir yıl öncesine göre de yüzde 38 yükseldi. Bu da deneme sürecinde sağlıklı bir büyümeye işaret ediyor. Kuruluşlar dört günlük programların etkisini 10 puanlık bir ölçekte ortalama 7,7 olarak olumlu olarak değerlendirdi. Çalışan devamsızlığı ayda 0,6 günden 0,4'e düşerken, istifalar marjinal olarak düştü ve yeni işe alınan çalışanlar da arttı. Şirketler genel deneyimi 10 üzerinden 9 olarak derecelendirdi.

Pilot uygulamasını Eylül ayında bitiren ve kalıcı olarak dört günlük bir program benimseyen kitle fonlaması şirketi Kickstarter'ın baş strateji sorumlusu Jon Leland, "Personel arasında kesinlikle çok daha yüksek katılım seviyeleri gördük. Şimdiye kadar kaydettiğimizden daha yüksekti" dedi. Leland, Kickstarter çalışanlarının yeni programla uzun vadeli kalmaya daha kararlı olduklarını ve dört günden fazla çalışması gereken bir yönetici olarak kişisel olarak ofisle ilgili bazı görevleri üç güne sıkıştırmayı çok daha kolay bulduğunu söyledi.

"Genel durum olumlu"

Çalışmanın zayıf yönlerinden biri tüm katılımcı kuruluşların katılmayı kendi seçmiş olmaları. Birçok lider dört günlük çalışmaya karşı önyargılı. Ancak katılan çalışanların yüzde 97, daha az stresi, tükenmişlik, endişe, yorgunluk ve daha az uyku sorunu yaşadıkları dört günlük programa devam etmek istediklerini söyledi. 

4 Day Week Global'in eski CEO'su Joe O'Connor, "Sağlık sonuçları gerçekten harika. Genel olarak durum sadece son derece olumlu” dedi.  Çalışanlar ayrıca iş ve aile arasında daha az çatışma yaşadıklarını ve işten eve gerekli ev işlerini yapamayacak kadar yorgun geldiklerini daha az bildirmeye başladı. Özellikle, fazladan izin günleri ikinci iş için değil bunun yerine hobiler, ev işleri ve kişisel bakım için kullanıldı.

Araştırma, oldukça genç çalışan nüfusa sahip daha küçük işletmelere (10 çalışandan 400 çalışana kadar) yöneldiler. Ancak araştırmacılar, 2023 pilot uygulamaları için bin ila 35 bin çalışanı olan daha büyük, daha iyi bilinen şirketlerle görüşmelerde bulunduklarını söylüyorlar. 

Katılımcı kuruluşlar teknoloji (yüzde 36), profesyonel hizmetler (yüzde 27) ve kar amacı gütmeyen kuruluşları (yüzde 9) kapsıyor, geri kalanı sanat, imalat, inşaat, eğitim, gıda, sağlık ve perakende sektörlerine dağılıyor. Çoğu çalışan, Birleşik Krallık, Yeni Zelanda ve Kanada'da az sayıda olmak üzere ABD, İrlanda ve Avustralya'da bulunuyordu.

İş yoğunluğu artmadı

Kritik olarak, çalışanlar işlerinin yoğunluğunda bir artış bildirmediler. İki aylık bir ön planlama programı, yüksek viteste çalışmak yerine gereksiz, verimsiz ve mükerrer işleri ortadan kaldırarak çalışma saatlerinin azaltılmasına yönelik detayları içeriyordu. Çoğu şirket dört günlük programları benimsedi ancak küçük bir yüzde, beş günlük daha kısa programları tercih etti.

"Yüzde 25 zamma eşdeğer"

Deneme sonrasında çalışanlar, eski programa geri dönmek için zam isteyeceklerini söyledi. Ancak yüzde 13'ü hiçbir paranın kendilerini haftada 40 saat çalışmaya geri getiremeyeceğini belirtti. Bir çalışanın bir ankette “4 günlük çalışma yüzde 25’lik maaş artışına eşdeğer” diye yazdı.