25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.10.2022 13:57 | Son Güncelleme: 07.10.2022 14:27

Linkedin işverenlerin çalışan adaylarından beklediği 10 beceriyi listeledi

İş ararken bir adım önce olmanın sırrı sadece iş görüşmesi yaptığınız kişinin gözünü boyamak değildir. Hayalinizdeki işe başlamanın ilk adımı becerilerinizi geliştirmektir. Bunun için Linkedin işe alınmadan önce bakabileceğiniz ve iş verenlere sunabileceğiz beceri listesinden 10 maddeye değindi
Linkedin işverenlerin çalışan adaylarından beklediği 10 beceriyi listeledi

LinkedIn kariyer uzmanı Blair Heitmann, CNBC Make It'e kariyer fırsatları hakkında yaptığı açıklamada "Sahip olduğunuz beceriler, bir işe girmek söz konusu olduğunda en önemli faktör haline gelir. Her geçen gün daha fazla şirket; işini doğru bir şekilde teslim edebilecek en nitelikli kişiyi bulmak için kıdem ve yıllık deneyim gibi geleneksel tecrübelerden ziyade becerilere dayalı işe alımlara geçiyor" dedi. 

İşverenler yumuşak becerileri önemsiyor

İnsan kaynakları uzmanları işe girecek bir adayı değerlendirirken göz önünde bulundurdukları temel kriterler genellikle teknik beceriler olsa da, çoklu görev ve problem çözme gibi yumuşak beceriler de etkili kriterler arasında. İş arayanlar ve işverenler için bir Amerikan istihdam piyasası olan ZipRecruiter'a göre işverenlerin yüzde 93'lük çoğunluğu yumuşak becerilerin işe alım kararlarında kritik bir rol oynadığını söylüyor.

İş arayanların özgeçmişlerinde hangi becerileri vurgulayacaklarını belirlemelerine yardımcı olmak için LinkedIn, işverenlerin şu anda aradığı en iyi 20 beceriyi belirledi. Bu beceriler, Linkedın'de son üç ay içinde küresel olarak yayınlanan ücretli işlerin dörtte üçünden fazlasında yer aldı. Linkedın’in belirlediği beceri listesi şöyle: 

1-Müşteri hizmetleri
2-Satış
3-Muhasebe 
4-İş geliştirme
5-Pazarlama
6-Liderlik
7-İletişim
8-Dijital pazarlama
9-Satış yönetimi
10-Problem çözme

Aranan kriterler sürekli değişiyor

Bunlarla birlikte işverenlerin aradığı beceriler sürekli değişiyor. Linledin, en çok talep gören iş becerileri müşteri hizmetleri ve satış gibi zor görevlerin yanı sıra liderlik ve iletişim gibi yumuşak becerilerin zirveye çıkmasıyla 2015'ten bu yana yüzde 25 oranında değiştiğini saptadı. Bu oranın önümüzdeki beş yıl içinde iki katına çıkması bekleniyor. En çok talep gören beceriler sık sık değiştiğinden LinkedIn Learning, Eylül ayı boyunca 20 becerinin her birinde ücretsiz kurslar da sunuyor.

Gereksiz becerileri sunmaktan kaçının

İş arayanlar, aramalarında başarılı olabilmeleri için bu listedeki her bir beceriyi başvurularına dahil etmeleri gerekmediğini unutmamalılar. Örneğin bir finansal analistin dijital pazarlama konusunda yetenekli olması gerekmeyebileceği gibi bir öğretmen de bir işe girmek için muhasebe becerilerine ihtiyaç duymaz.

Heitmann, “Yine de, ilgilendiğiniz işlerde hangi becerilerin talep edildiğini düşünmek sizin için doğru olur” dedi. İş tanımlarını inceleyerek, şirketlerin kariyer sayfalarını okuyarak veya bu alanlardaki insanlarla iletişim kurarak görüşme yapacağınız iş hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Birden fazla beceri bekleniyor

Bu aranan becerileri özgeçmişinize ve LinkedIn profilinize eklemenin yanı sıra, Heitmann iş arayanları bir görüşme sırasında bu becerileri uygulamaya koyma örneklerinden de bahsediyor. Örneğin, bir beceriye hakim olmanın işteki zor bir sorunu çözmenize nasıl yardımcı olduğunu veya geliştirdiğiniz belirli becerilerin işinizin başına geçtiğinizde başarılı olmanıza nasıl yardımcı olacağını açıklayabilirsiniz.

Heitmann, "Şirketlerin sizden tek bir şey yapmanızı beklediği günler geride kaldı" dedi ve "Büyüme zihniyetine sahip olmak, kariyeriniz boyunca öğrenmeye ve gelişmeye istekli olmak, profesyonel hayatınızın geri kalanında pazarlanabilir, rekabetçi bir iş adayı olmanıza gerçekten yardımcı olacaktır" diye ekledi.