27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.09.2023 09:35 | Son Güncelleme: 30.09.2023 11:08

Z kuşağı yalnızlık salgınından kurtulmak için servet harcıyor

Z kuşağın o kadar yalnız ki arkadaş bulmak için spor salonu üyeliklerine ve sosyal kulüplere servet harcıyor. Parayla mutluluğu satın alamayacaklarını biliyorlar ancak para harcayarak arkadaş bulabileceklerini umuyorlar
Z kuşağı yalnızlık salgınından kurtulmak için servet harcıyor

Yapılan son araştırmalara göre 18-25 yaş arasındaki gençler kendilerini diğer tüm demografik gruplardan daha yalnız hissediyorlar. Öyle ki arkadaş bulma ve çevre edime umuduyla spor salonu üyeliklerine, sosyal kulüplere ve sanat derslerine servet harcıyorlar. Insider'ın konuştuğu Z Kuşağı 23 gencin sözleri araştırmayı doğrular nitelikte: Çoğu pandemi öncesine kıyasla sosyal faaliyetlere çok daha fazla harcama yapıyor.

Uzaktan çalışmanın beklenmeyen etkisi

Gelin o gençlerin tercihlerine ve masraflarına yakından göz atalım: Lynette Ban pandemi sırasında tasarruf etmek için New York'tan Austin'e taşındı. Yeni hayatında 3 yıldır uzaktan çalıyor olsa da beklemediği bir masraflar karşılaştık: Arkadaşlık. Sosyalleşmek ve arkadaş edinmek için katıldığı çeşitli üyeliklere ve etkinliklere ayda en az 500 dolar harcadığını söylüyor. Dışarı çıkınca giderlerine öğle ve akşam yemekleri de ekleniyor. Buna rağmen pandemi sonrası yeni insanlarla tanışmak ve bağlantılar kurmak için bu masrafı göze aldığını söylüyor.

"Her 3 gençten biri yalnız hissediyor"

26 yaşındaki Ban; yetişkin yaşamlarının önemli bir bölümünü sınıfların, ofislerin ve çevrimdışı ilişkilerin sıklıkla kurulduğu diğer ortak alanların dışında geçiren pek çok genç Amerikalı gibi. Bu durum kısmen, ABD’nin kamu sağlığı konusundaki en yetkili ismi Dr. Vivek Murthy'nin "yalnızlık salgını" olarak adlandırdığı duruma yol açtı. Sorun özellikle gençler arasında ciddi boyutlarda. Harvard Graduate School of Education tarafından Aralık 2022'de yapılan bir ankete göre 18-25 yaş arası Amerikalıların üçte birinden fazlası genellikle kendini yalnız hissediyor.

En zor dönemlerinde yalnızlar

Araştırmada çalışan çocuk ve aile psikoloğu Richard Weissbourd, 18-25 yaş arasındaki kişilerin diğer tüm demografik gruplardan daha fazla yalnız hissettiğini söylüyor ve bu dönemin gençlerin hayatlarının en zor kararlarından bazılarını verdikleri üstelik desteğe ihtiyaç duydukları zamana denk geldiğine dikkat çekiyor.

Sağlık sorunlarını tetikliyor

Dr. Vivek Murthy 1964’te yayınlanan tütün raporu kadar önemli bulunan araştırmasında yalnızlığın sadece bir ruh sağlığı sorunu olmadığına dikkat çekiyor. Sosyal izolasyonun günde 15 sigara içmek kadar ölümcül olabileceğini ve kardiyovasküler hastalık, felç ve bunama gibi sağlık sorunlarına neden olacağına ortaya koyuyor.

Insider'ın görüştüğü yaşları 21 ila 27 arasında değişen 23 gençten üçü hariç hepsi, arkadaş edinmek için sanat dersleri ve spor salonu üyelikleri gibi sosyal faaliyetlere pandemi öncesine kıyasla daha fazla para harcadıklarını söyledi. Buna karşılık, birçoğu tek başına seyahatler veya TV abonelikleri gibi kişisel harcamalarındın tasarruf yaptığını söylüyor.

"Ofiste olmamak sosyal çevrenizi daraltır"

Birçok genç özellikle de uzaktan çalışanlar, yeni insanlarla tanışmak için yeni hobiler ve aktiviteler edinerek yalnızlıkla mücadele etmeye çalışıyor. LendingTree'nin baş kredi analisti Matt Schulz "Ofiste bu sosyal deneyime sahip olmamak sosyal çevrenizi daraltır ve özellikle gençken bu gruba sahip olmak çok önemlidir" diyor.

Z kuşağının üyeliklerinde patlama yaşanıyor

Yazılım mühendisi olan 24 yaşındaki William Cabell, bir kaya tırmanışı kulübüne üyelik için ayda 70 dolar, bir jujitsu salonuna üyeliği için de 161 dolar ödüyor. Cabell'in her iki üyelikteki amacının da yeni insanlarla tanışmak olduğunu söylüyor. Üstelik onun gibi birçok genç var. Orangetheory Fitness'ın baş teknoloji sorumlusu Ameen Kazerouni, Z kuşağı üye tabanının 2019'un başından 1 Ağustos 2023'e kadar %200 büyüdüğüne ve bunun diğer tüm kuşakların üye tabanından daha hızlı olduğuna dikkat çekiyor. Orangetheory'nin pazarlama müdürü Kelly Lohr, Z kuşağının sağlıklı yaşam bilincinin artmasının ve sosyalleşmeye arzusunun büyülerini hızlandırdığını itiraf ediyor.

Derslere yalnız geliyorlar

Spor salonları kadar sanat stüdyoları da Z kuşağı üyelerinde önemli bir artış olduğunu söylüyor. The Art Studio'nun kurucusu Rebecca Schweiger, Z kuşağının arkadaş bulmak ve yeni bağlantılar kurmak için düzenli olarak derslere katıldığını söylüyor. Schweiger, genç üyelerinin kişisel tatminlerinin yanı sıra arkadaş bulma umuduyla derslere yalnız katılmayı tercih ettiğini belirtiyor. Sınıf ortamında birbirlerini tanımalarının ve daha sonra dışarıda görüşmelerinin oldukça tipik bir durum olduğunu anlatıyor.

Daha ucuz yollar bulanlar da var

Ancak Z kuşağının tamamın arkadaş edinmek için servet harcamıyor. Diğerlerinin aksine bunun için bütçesi ve isteği olmayanlar da var. Neyse ki farklı seçenekler de mevcut. Arkadaşlık/flötr uygulamaları, kitap kulübü gibi ücretsiz etkinlikler ve sosyal sorumluluk projeleri bunlardan sadece bir kaçı.