09 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.09.2023 15:51 | Son Güncelleme: 23.09.2023 15:51

Z kuşağının yarısından fazlası Influencer olmak istiyor

İleride ne olmak istiyorsun? sorusuna Influencer cevabı veren gençlerin sayısını her geçen gün artıyor. Z kuşağının yarısında fazlası bu hayali kuruyor hatta fırsat bulurlarsa kariyerlerini bu uğurda bırakmaya bir de üzerine para vermeye hazırlar
Z kuşağının yarısından fazlası Influencer olmak istiyor

ABD merkezle küresel araştırma şirketi Morning Consult'ın son verilerine göre; Z kuşağının yüzde 57'si Influencer olma hayali kuruyor. Üstelik gençlerin çoğu aynı paraya kazanma şansları olması durumunda saygın bir meslek olarak kabul ettikleri Influencer'lık için mevcut kariyerlerini bırakmaya hazır. Dahası her 10 gençten üçü Influencer olmak için para ödemeye bile razı.

TikTok algıyı değiştirdi

Peki ne oldu da bilgisayar mühendisi, doktor ya da oyuncu olmak isteyen gençler artık sosyal medyada kariyer hayali kurmaya başladı? Elbette platformların hayatımızdaki rolü bu değişimde etkili ancak Morning Consult'ı marka analisti Ellyn Briggs bundan çok daha fazlası olduğunu söylüyor. TikTok'un her şeyi değiştirdiğini savunan Briggs "Gösterişsiz ve az kurgu istemeyen kamera kayıtları TikTok'ta milyonlarca kez izleniyor. Bu da gençlere kolayca Influencer olabileceklerini düşündürüyor" diyor.

Temel motivasyon eğlenerek para kazanmak

Briggs Z kuşağının Influencer olma hayalindeki temel motivasyonun; esnek koşullarda eğlenceli bir iş yaparken para kazanma imkanı olduğuna dikkat çekiyor. Morning Consult gibi YouGov'un araştırmaları da Influencer olmak isteyen gençlerin sayısının her geçen gün arttığını gösteriyor. 2021 yılında yapılan ankete göre, 13-17 yaş arası gençler arasında; doktor/hemşire, sporcu, müzisyen ya da oyunculuktan sonra en çok hayal edilen işler şöyle sıralanıyor. Vlogger, YouTuber ve Influcer.

Ailelere güven azalıyor ünlülere artıyor

Sosyal medya kullanıcıları Influencer'ları en çok YouTube (Y kuşağı ve erkekler arasında biraz daha popüler) ve TikTok'tan (Z kuşağı ve kadınlar arasında daha popüler) takip ediyor. En popülerler isimler ise genellikle yemek ve müzik içeriği paylaşanlar.

İşin ilginç kısmı genç tüketiciler ünlülere, sporculara ve sosyal medya fenomenlerine duydukları güvenin son yıllarda arttığını söylüyor. 2019 ve 2023 yılları arasında güvende artış görülen tek meslek kategorisi bunlar. Z kuşağı ve Y kuşağı, satın alma kararı verirken en güvendikleri bilgi kaynaklarının arkadaşları ve aileleri olduğunu, bunu Amazon incelemelerinin izlediğini söylüyor. Ancak bu güven endeksi son yıllarda giderek düşüyor ve yerini ünlülere bırakacak gibi görünüyor.

Z kuşağı "Influencer olursanız hangi içerikleri paylaşırdınız?" sorusuna oyun (Yüzde 22) ve güzellik-cilt bakımı (Yüzde 10) cevabı veriyor. En az tercih edilen konular ise içki, ev tasarımı ve siyaset. Aynı soru sorulduğunda yetişkinlerin yüzde 20'si kararsız oldğunu yüzde 13 yemek içeriği, yüzde 13'ü ise müzik cevabını veriyor.


Not: Morning Consult verileri 2 bin 204 ABD'li yetişkinin yanı sıra Twitter, Facebook, Snapchat, Instagram, TikTok, Twitch ya da YouTube kullanan 13-26 yaş arası Z kuşağıyla yapılan bir ankete dayanıyor.