19 Mart 2024, Salı
05.10.2022 09:25

Rekorun arkasındaki “mataracı abi”

Berlin Maratonu’nda Kenyalı Kipchoge dünya rekorunu kırarken arkasında bir de gizli kahraman vardı: 56 yaşındaki mataracı Claus Henning-Schulke

Geçen hafta sonu Berlin Maratonu’nda, yaşayan efsane Kenyalı Eliud Kipchoge’nin dünya rekoru denemesini izledik. Gelmiş geçmiş en büyük maratoncu olarak nitelendirilen Kipchoge yalnızca rekor kırmak için de koşmadı Berlin’de. Hedefi 2 saat bariyerine yaklaşmaktı. Finiş çizgisini 2 saat 1 dakika 9 saniyede geçerek kendi dünya rekorunu tam 30 saniye aşağı çekmeyi başardı. 

Maraton boyunca kameralar Kipchoge’nin üzerindeydi ama gözümüze takılan bir kişi daha oldu. Yarıştan sonra paylaşılan kliplerle daha bir dikkatle izledik bu kişiyi. Her su istasyonunda Eliud Kipchoge’ye matarasını veren, her seferinde yumruğunu da sallayıp bisikletine atlayan bu kişi 56 yaşındaki Claus Henning-Schulke’den başkası değildi. 

Henning-Schulke önce rekortmen Kipchoge'ye matarasını veriyor, ardından hızla bisikletle ikinci istasyona yetişiyor

İlk yarış, ilk rekor

Yaklaşık 35 yıldır Berlin’de yaşayan ve proje müdürü olarak çalışan bu spor aşığı 1990’ların sonundan beri maratonlarda gönüllü mataracı olarak görev yapıyor. Kendi de yıllarca maraton koşmuş, altı kez Hawai Ironman’de yarışmış.

Usta mataracının adı ilk kez 2018’de duyulmuştu. O yıl Berlin Maratonu direktörünün talebiyle mataracı ekibinin başı olarak Kipchoge’yle çalıştı. Bir gün önceden yaptıkları ön çalışmayla beraber mükemmele yakın bir matara teslimi yaptı Henning-Schulke ve Kipchoge orada ilk dünya rekorunu kırdı. 

Maratondan sonra Henning-Schulke’yi otele davet eden Kipchoge ona “Siz olmadan bu rekor mümkün olmazdı” yazdığı yarış numarasını hediye etti

Henning-Schulke ve ekibindeki toplam 30 gönüllü Berlin Maratonu’nda elit grup denen 30 kadın ve erkek atletten sorumlu. İşleri her beş kilometrede bir önceden kişiye özel hazırlanmış mataraları atletlere en az vakit kaybıyla teslim etmek. Henning-Schulke. "Kimi zaman parkurdaki diğer araçların arasından saatte 40 km hızla geçiyorum. İstasyona vardıktan sonra durup şişeyi hazırlayıp Eliud’a verebilmek için yaklaşık 30 saniyem var. Bunun için de iyi bir fizik kondisyona sahip olmalısınız. Rekorda küçük de olsa bir payım varsa benim için gururdur” diyor.