23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
28.01.2022 04:30

Aile yemeklerimiz türkülerle biterdi

Müzisyen Eda Baba tüm aile üyeleriyle birlikte bir türkü albümü yayınladı. Bu konsept albümle sanatçı ailesiyle bağlarını daha da güçlendiriyor.

Eda Baba uzun yıllardır müzik piyasasında varlığını sürdürmesine rağmen yıldızı son yıllarda parlayan bir isim. İlk solo albümünü 2019 yılında yayınlayan müzisyen, 15 yıllık müzik kariyeri boyunca farklı şarkılara yaptığı yorumlarla dikkat çekti. Bu hafta yayınladığı Aile Albümü ise bir konsept çalışma. Eda Baba bu albümde annesiyle, babasıyla, kardeşleriyle birlikte aile geçmişinde yer etmiş türküleri yorumluyor.  Tüm aile üyelerinizle birlikte bir albüm kaydetme fikri nasıl doğdu? Evdeki herkes müzikle ilgilidir ama babamla çok sık “Şu şarkıyı dinledin mi, bak böyle bir müzisyen var” konuşmaları yaparız. Onun için şarkı söylemek büyük bir tutku. Bir doğum günü hediyesi olarak babama profesyonel bir stüdyo kaydı yapsak ne güzel olur diye düşünürken, tüm ailenin sesinin güzel oluşu bunu albüm isteğime dönüştürdü. Nasıl bir ailede büyüdünüz? Üç kardeşiz biz. Hafta sonu ziyaretlerinde kuzenlerle iyice büyüyen kalabalık ve sıcak bir ailede büyüdüm. Kendi yazdığımız oyunları çalışır, evin salonunu tiyatro sahnesine çevirir, aile büyüklerine oyunlar oynardık. Eş dost akraba buluşmalarında büyük neşeli sofralar kurulur, şarkılar türkülerle biterdi gecelerimiz. Çocukluğumu çok güzel hatırlıyorum kısacası. Ortalama her ailede olan dertler, kardeş kavgaları, maddi sıkıntılar da yaşanıyordu ama en güçlü hissettiğim şey sevgiydi. Bu albüm için ailenizle çalışmak nasıl bir deneyimdi? Biz birbirine bağlı bir aileyiz. Ama herkes kendi hayatını şekillendirmekle uğraşırken, çocukluk yıllarındaki benzer birliktelikler azalıyor. Albümün yapım süreci biz çocukken ailece yaptığımız pazar gezilerindeki duyguyu anımsattı bana. Çok duygusal ve bağları kuvvetlendiren bir anı oldu. Hazırlık aşamasında ve kayıt sürecinde kah ağladık kah güldük. Türküleri neye göre seçtiniz? Ailedeki herkesin sesi güzel ama kayıt müzisyenliğine ve mikrofona şarkı söylemeye hiç alışkın değiller. O yüzden onların bildiği, söylemekten keyif aldığı ve rahat edeceği türküler olsun istedim. Zaten çoğu da bizim evde sazlı sözlü akşamlarda hep söylenirdi. Bir yanıyla da o yıllara yolculuk aslında hepsi. Bu tarafıyla da çok kıymetli o türküler. Kariyerinizin birçok noktasında yorumlarla ilerliyorsunuz. Bir önceki albümünüz Can Suyu da yorumlardan oluşuyordu.  Her şarkının bestecisi için bir hikayesi vardır. Ama ben de yorumlarken kendi hikayemi yazabildiğim, kendi şarkım gibi yaşayabileceğim seçimler yapıyorum hep. Aynı zamanda bir şarkı yazarı olarak bir başkasının senin şarkını söylemesinin verdiği keyif de çok ayrı. Bu tarafını da düşünerek söylüyorum yeniden yorumladığım şarkıları.

Sezen Aksu yeni nesle ışık tutmuştur

Sezen Aksu yorumlamayı en çok sevdiğiniz müzisyenlerden biri. Geçen hafta boyunca merkezinde olduğu tartışmayı düşünerek, bu ülkede müzik yapmaya, müzisyen olmaya dair neler söyleyebilirsiniz?

Eda Baba Konserleri

  • Hayal Kahvesi Atakent, 2 Şubat 2022
  • Hayal Kahvesi Kocaeli, 8 Şubat 2022
  • Hayal Kahvesi Sakarya, 11 Şubat 2022
  • IF Performance Hall, Ankara, 8 Mart 2022