20 Nisan 2024, Cumartesi
14.10.2022 04:31

Gürer Aykal: Böyle çalışırsam 90’ı da görürüm

Bu sene 80’inci yaşını kutlayan Gürer Aykal: “Bu yaşa gelebileceğimi hiç zannetmiyordum”

Türkiye’nin yetiştirdiği en kıymetli orkestra şeflerinden biri Gürer Aykal. Bu sene sekseninci yaşına bastı. Kurucusu olduğu Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ile 3 Kasım 2022 tarihinde, Zorlu PSM’de sahne alacak olan şef, bu özel günde yeni yaşını kutlayacak.
Gürer Aykal’ın günleri nasıl geçiyor?
Benim yaşamım hep birkaç yıl sonrasının programını yapmakla geçiyor. O programlardaki gerekli eserleri, notaları çalışmak var günlerimde. Ankara Devlet Konservatuvarı’nda keman bölümünde okurken aslında böylesine bir çalışma içerisinde değildim. Adnan Saygun’un bölümünde kompozisyon öğrencisi olunca, daha ciddi bir çalışma içine girdim. Çünkü onun ödevlerini kimse tamamen yapamaz. “Yapıyorum” diyen yoktur. (Gülüyor).
Sizi müziğe ne çekti?
Ben Çifteler Köy Enstitüsü’nde doğuyorum. Babam köy enstitüsünde müzik öğretmeniydi. O kuşak bambaşka; bu kadar çalışkan, yurduna kendisini adamış bir kuşak gelemez. Çok küçük yaşta evde müziği duymaya başladım. Babam müzik öğretmeni olmasının yanı sıra evde dersler de verirdi. 4 yaşındayken gamları yapardım. Daha alfabeyi bilmeden notaların yerini öğrenmiştim.