06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
24.02.2023 04:30

Konser mekanlarında dayanışma vakti

Kültür sanat dünyasının kalbi Türkiye’de yaşanan büyük acıyı hafifletmek için atıyor. Birçok konser mekanı kapılarını dayanışma, koordinasyon ve destek toplama için açık tutarken, yardım konserlerine de hazırlanıyor

Türkiye ve Suriye tarihinin en büyük depremlerinden birini yaşadık. Yaşanan üzüntüleri, bireysel ve toplumsal travmaları tarif etmek mümkün değil. Bu büyük yıkımın acısını bir nebze azaltmak için herkes elinden geleni yapmaya gayret ediyor. Kültür sanat etkinliklerinin durduğu bu dönemde müzisyenler, müzikle ilişkili kurumlar, konser mekanları da enerjilerini bu acıyı azaltmak için kullanıyorlar. Haluk Levent’ten Karsu’ya, Ezhel’den Fazıl Say’a birçok müzisyen yardım organizasyonlarında aldıkları rollerle, katıldıkları kampanyalarla ve düzenledikleri bağış konserleriyle bu konuda çaba sarf ediyorlar. Aralarında BKM, Borusan Sanat, İKSV, Pozitif, Zorlu PSM, DasDas ve fazlasının bulunduğu, ülkenin önde gelen kültür sanat kurumları ve mekanları da dayanışma ve yardım konserleri için şimdiden hazırlıklarını yapmaya başladı. Bu konuda net tarihleri vermek için biraz erken olsa da, DasDas ve BKM gibi, şubat ayında halihazırda gerçekleşecek etkinliklerinin gelirini afet bölgesine yardım için bağışlayacak olanlar da mevcut. Bu kurumların (ve yüzlerce başkasının) mekanları konser seyircilerine halen kapalı olsa da, yardımlara açık. Bu dönemde mekanlarını yardımlar için kullanmaya devam eden birkaç kurumdan bahsetmek istedim.

DasDas ve Salon İKSV kapılarını açtı

Ataşehir konumlu DasDas, afet zamanlarında bir koordinasyon merkezine dönüşerek hızla harekete geçiyor. Bunda mekanın kurucuları arasında bulunan Mert Fırat’ın aynı zamanda İhtiyaç Haritası’nın yaratıcısı olmasının payı büyük. DasDas depremin ilk gününden itibaren sahnelerini İhtiyaç Haritası’nın koordinasyon ve destek toplama alanı olarak kullanmaya devam ediyor. Gönüllüler, DasDas’ın düzenli misafirleri ve özellikle Ataşehir’de yaşayanlar ihtiyaç toplama, tasnifleme ve kolileri hazırlayıp tırlara yüklemek için çalışıyorlar. İKSV’nin konser mekanı Salon İKSV de, Beyoğlu’ndaki alanını yardım toplama merkezi olarak kullanıyor. Bölgedeki birçok gönüllü deprem bölgesindeki potansiyel ihtiyaçları bu alana getiriyorlar.

Zorlu PSM ve Jolly Joker sahada

Yine İhtiyaç Haritası ile ortak çalışan, Kadıköy’deki Hood Base de mekanını yardımlar için açtı. Kadıköy’ün köklü bağımsız müzik mekanı Karga da, tüm gelirleri deprem bölgesine aktarılacak bir dayanışma kermesi/sergisi için kapılarını açtı. Zorlu PSM çalışanları gıda yardımları içeren bir tırı bölgeye ulaştırdı. PSM (ve mekanın yemeklerine katkıda bulunan Eataly) aşçıları Kahramanmaraş, Gaziantep ve Malatya’daki aşevlerinde görev yapıyorlar. İstanbul’un yanı sıra Türkiye’nin birçok yerinde mekanı bulunan Jolly Joker, Diyarbakır ve Gaziantep’teki şubelerini yemek dağıtımı için kullanıyor. Tüm bu mekanlar ve kurumlar hem çalışanlarının hem de gönüllülerin katılımıyla farklı destekler sunuyorlar. Eğer sizler de bu kültür sanat kurumları üzerinden dayanışmaya katılmak isterseniz, sosyal medya adreslerinden daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Bu büyük acının mümkün olabildiğince sarılabilmesi ümidiyle, herkesin başı sağ olsun.

DasDas’ta İhtiyaç Haritası yardım topluyor.

Müzik öğrencilerine destek

Deprem sonrasında okulların kapatılmaması ve uzaktan eğitime geçilmemesi için uzmanlar uyarılarını sürdürüyorlar. Afet bölgesinde yaşayan ve enstrümanları zarar görmüş öğrencilerin durumu ise daha da zor. Sanat eğitiminde fırsat eşitliğini savunan Müzikist, depremde enstrümanı zarar gören müzik bölümü öğrencilerine destek olmak için başlattığı kampanyada, müzik öğrencilerinin ihtiyaçlarını tespit edip bunları gidermeyi amaçlıyor. Onlara destek olmak için Instagram (@muzikist) sayfalarındaki duyurularını takip edebilirsiniz.