29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
31.12.2023 11:25

Yılın en iyi 20 albümü

Yıl bitmeden mutlaka dinlemeniz gereken, cazdan rap’e, 2023’ün en iyi 20 albümü karşınızda

Yabancı

Amaare

Fountain Baby

Bronx doğumlu, Ganalı-Amerikalı müzisyen Amaare’nin sınırları aşan eklektik bir müziği var. Bu sene yayınladığı ikinci albümü Fountain Baby R&B, pop, soul ve rock tınıları arasında gezinip dans pistlerini renklendiriyor.

Anohni & The Johnsons

My Back Was A Bridge For You To Cross

Muazzam bir hayat hikayesi olan muazzam bir ses Anohni. Marvin Gaye’den de etkilendiği yeni albümünde benzersiz vokalini hüzünlü hikayelerle süslüyor. Motown’ı progresif rock’la birleştiren müthiş bir kayıt.

Boygenius

The Record

Julien Baker, Phoebe Bridgers ve Lucy Dacus’un süper grubu Boygenius bu sene ilk albümlerini yayınladı. Üçlü R&B ve rap’in domine ettiği müzik dünyasına folk temelli, sözlere odaklanan, duygusal, analog bir alternatif sunuyor.

Gorillaz

Cracker Island

Gorillaz’ın hayali karakterlerini Londra’dan Los Angeles’a taşıyan Cracker Island, daha ilk dinleyişinizde Gorillaz’ın erken dönemlerindeki kadar etkileyici ve zengin bir çalışma olduğunu hissettiriyor.

Jessie Ware

That! Feels Good!

İngiliz müzisyen Jessie Ware’in disko pop albümü yılın çarpıcı dans şarkılarını barındırıyor. 1970’lerin dans pistlerinin yanı sıra Motown döneminin romantikliği de hatırlatan albüm türünün en iyilerinden.

Kassa Overall

Animals

Amerikalı davulcu Kassa Overall’un caz ve hiphop’u birleştiren muhteşem albümü Animals tam bir başyapıt. İnce işlenmiş prodüksiyon harikası bu çalışma sizi bambaşka ve dopdolu bir evrene sürüklüyor.

Noname

Sundial

Rap sanaçtısı Noname’in r&b ve cazla flört halindeki kaydını dinlerken zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz. Kusursuz akıcılıkta ilerleyen bir vokalin ve yüksek ritimli melodilerin sunulduğu Sundial müzikal bir şölen sunuyor.

Olivia Rodrigo

Guts

Sadece 20 yaşındaki Rodrigo günümüz müzik dünyasının Taylor Swift ve Dua Lipa ile birlikte en popüler üç kadını arasında. Ergenlikten yetişkinliğe geçiş hikayelerini anlattığı pop-punk albümü Guts ise oldukça güçlü.

Sufjan Stevens

Javelin

Sufjan Stevens’in barok pop’u yirmi yılı aşkın bir süredir dinleyicileri büyülemeye devam ediyor. Yayınladığı onuncu albümünde görkemli melodilerine ve şiirsel hikayelerine yenilerini katıyor.

The Murder Capital

Gigi’s Recovery

İrlandalı post-punk grubunun albümü yüksek enerjili melodileriyle sizi koltuğunuzdan anında kaldırıyor. Topluluğun bu oldukça vurucu ikinci albümünün hipnotize edici özel bir yanı var.

Yerli

Büyük Ev Ablukada

Defansif Dizayn

Aralık ayında gelen Büyük Ev Ablukada albümü 2023’ün son büyük sürpriziydi. Topluluğun en az öncekiler kadar zengin bu yeni çalışması da dinledikçe derinleşip bağımlılık yapıyor.

Dilhan Şeşen

Kumdan İnşa Putlarla

Gencecik bir müzisyen Dilhan Şeşen. Cesur davrandığı ilk albümünde hem sözel hem de müzikal açından farklı deneylere girişiyor. Alternatif popun bu yeni nesil temsilcisi daha ilk albümüyle geleceğinin parlak olduğunu kanıtlıyor.

Kerem Görsev

Lost Ghost

Tamamını Kerem Görsev’in bestelediği bu albümde memleketin gururu caz müzisyenleri ona eşlik ediyor. Volkan Hürsever, Ferit Odman, Bulut Gülen ve Engin Recepoğulları bu albümü çok özel bir yere taşıyor.

Dolu Kadehi Ters Tut

Ölüm Dansı

Red Hot Chili Peppers ve Kasabian esintili Ölüm Dansı, DKTT’nin en iyi albümlerinden biri. Yarattıkları yalın alternatif rock’n roll tonuyla kendilerine kalıcı bir yer edinen topluluk bu albümleriyle de hedefi ıskalamıyor.

Lara Di Lara

Eskisi Gibi Değil

Dilara Sakpınar’ın büyüleyici bir sesi var. Bu büyüleyici sesini deneysel melodilerle süslediği albümünde ambient’a yakın bir ton yakalıyor. Eskisi Gibi Değil rengarenk, masalsı bir albüm.

Mabel Matiz

Fatih

Türkiye’nin son yıllardaki en kıymetli müzisyenlerinden biri Mabel Matiz. 25 şarkının 20 farklı prodüktör tarafından işlendiği, birçok farklı düete ev sahipliği yapan albümü Fatih büyük bir zenginliğe sahip.

Soft Analog

Dans İllüzyon

Ankaralı ikili Soft Analog bu yılın yeni favorilerinden. İlk albümleri Dans İllüzyon ile Röyksopp ve Daft Punk’a selam gönderen topluluk, synth’lerle süsledikleri Türkçe sözlü şarkılarıyla elektro dans alanında geziniyor.

The Ringo Jets

Radio Ringo

İstanbul merkezli rock’n roll topluluğu The Ringo Jets bu sene karşımıza 19 şarkılık devasa bir albümle çıktı. İngilizce-Türkçe şarkıları bir arada barındıran albümün yüksek tempolu ve çok yönlü melodileri hayli etkileyici.

Yangın

Plastik

Garaj rock’ın Türkiye’deki genç temsilcisinin bu ilk albümü hakikatten muazzam. Joy Division, The Strokes ve The Fall çeşnili post punkları ile rock’n roll dünyasına adım atan Yangın’ın geleceği çok parlak.

Teoman

Ben, zargana, deus ex machina

Bu yılın belki de en çok konuşulan isimlerinden biriydi Teoman. Son yıllarda kendine yeni bir müzikal yön belirleyen müzisyen, farklı müzik formlarıyla oynadığı albümünde dinleyicilerini karanlık bir yolculuğa çağırıyor.

Bunlar da var

  • Beach Fossils / Bunny
  • Blur / The Ballad Of Darren
  • Caroline Polachek / Desire, I Want To Turn Into You
  • Depeche Mode / Memento Mori

  • Jamilia Woods / Water Made Us
  • Lana Del Rey / Did You Know That There’s a Tunnel Under Ocean Blvd
  • Mitski / The Land Is Inhospitable and So We Are
  • Slowthai / Ugly
  • Wednesday / Rat Saw Good
  • The Lemon Twigs / Everything Harmony