26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
07.01.2022 04:30

Bir kış masalı: Colmar

Yeryüzünde La Fontaine ya da Grimm Kardeşler tarafından yazılmış bir masalın gerçekten var olduğu hissine kapılmak istiyorsanız; doğru yerdesiniz! Ahşap iskeletli asırlık binalar, rengarenk çiçekler ile süslü cephelerin şehrin yavaş akan sularına yansıdığı Küçük Venedik bölgesi (La Petite Venise) hem masalsı sahneleri dolaşmayı sevenlere bayram ettiriyor, hem de tarihe ve gastronomiye meraklı olanlara…  Strasbourg’dan yaklaşık bir saat süren tren yolculuğu ile ulaşıyorum Colmar’a. Daha ilk adımda, atmosferiyle beni etkisi altına alıyor. Bu bölgenin Alman ve Fransız hükümdarlar arasında kaç defa el değiştirdiğini artık tarihçiler bile hatırlamıyordur diye düşünüyorum şehrin kalbi Place des Dominicains Meydanı’na doğru ilerlerken... Neyse ki şehir savaştan ciddi bir hasar görmemiş de bu muhteşem tarihi binaların büyük bir kısmı bugün de ayakta. Zaten tüm Alsace bölgesi konuşulan diliyle, lezzetleriyle, rengarenk sokaklarıyla ve sanata, estetiğe meraklı insanlarıyla Fransız ve Alman etkilerinin bir karışımı. Nehir kenarındaki korkuluklarda ve pencere pervazlarında boy gösteren çiçekler ve ocak ayı sonuna kadar kalan Noel süsleri; Colmar’ın sokaklarına o masalsı havayı veriyor.Çiçekler, Kuzey Fransa’daki güneşli ve kuru havaya sahip mikroiklim sayesinde daha da güzelleşiyor.  Çevredeki tepelerin yamaçlarında son derece güzel üzümler yetişmesinin ve bölgenin dünyanın en ünlü bağ rotasına sahip olmasının nedeni de bu. 

Fransa’nın Küçük Venedik bölgesindeki Colmar’a varır varmaz kendinizi bir masalın içinde bulacaksınız. Kanalda ilerledikçe etraf daha da renklenecek.
Fransa’nın Küçük Venedik bölgesindeki Colmar’a varır varmaz kendinizi bir masalın içinde bulacaksınız. Kanalda ilerledikçe etraf daha da renklenecek.

Işıl ışıl bir şehir

 

Nereleri görelim?

Küçük Venedik: Eguisheim, Riquewihr ve Ribeuville Köyleri:  

Mutlaka…