20 Nisan 2024, Cumartesi
17.03.2023 04:30

Bir erkek dostluğunun anatomisi

Erkeklerin birbirleriyle olan dostluklarında kendine has durumlar vardır. The Climb bu meseleyi incelikli ve dengeli bir senaryoyla anlatan samimi bir film

Erkeklerin birbirleriyle kurduğu yakın arkadaşlıklarda, kadınlar arası arkadaşlıklarda da görülebileceği gibi küçük bencillikler, rekabetler ve kıskançlıklar mevcut. Ama biraz uzaktan bakan biri, erkeklerde bu durumların kadınlardakinden biraz daha komik göründüğünün farkına varabilir. Bunda birçok kavrama karşı kadın ve erkek mantığının farklı işleyişlerinin rolü büyük olabilir. 2019 yapımı The Climb da bu meseleyi incelikli bir şekilde ele alan küçük, bağımsız bir yapım.

Film daha ilk sahnesinde Fransa’da bir bisiklet tırmanışı yapan iki Amerikalı arkadaşı bize tanıtıyor. Bisiklet sporuna son derece hakim görünen Mike, ona uyum sağlamaya çalışan yakın arkadaşı Kyle’la birlikte zorlu bir parkurda bisikletle tırmanış yapıyor. Kyle çok sevdiği nişanlısıyla evlenmek üzeredir ve bunun yoğun heyecanı içindedir. Ama Mike onun bu heyecanını bir anda sıfırlayacak bir itirafta bulunur. Mike, Kyle’ın nişanlısı Ava ile yatmıştır! Kyle’ı şok eden bu itirafını da aslında onun iyiliği için yaptığını düşünüyordur.

Gizli rekabet kıskançlık ve dostluk

Aradan geçen uzun bir süre sonra iki arkadaşın yolu sürpriz bir cenazede kesişir. Kyle’ın bu sefer yeni bir kız arkadaşı vardır. Ancak bir süre sonra Mike’ın onunla ilgili de arkadaşına bir itirafı olacaktır!
The Climb tam bir komedi filmi değil ama komik durumlar sıkça yaşanıyor. Bazı ilişkilerde menfaatlerin kesişimini ya da gizli rekabetleri, kıskançlıkları içinde barındırmasına rağmen insanların hâlâ nasıl dost kalabildiğini, hatta birbirlerini çok da önemseyebildiklerini anlamaya çalışan ve anlatan bir hikayeye sahip. Kyle’ın rekabetçi yapısı Mike’ın safkan iyiliği ve naifliği sık sık onları karşı karşıya getirse de dostluklarını yıllarca sürdürebiliyorlar. Bu aynı zamanda dokunaklı da bir duruma dönüşüyor giderek.

Mike ve Kyle’ı canlandıran Michael Angelo Covino ve Kyle Marvin’in birlikte yazdıkları senaryoda gerçek dostluklarından da epey izler var belli ki. Daha önce sadece birkaç bağımsız yapımda yapımcılık yapmış olan Covino yönetmen koltuğuna da oturmuş. Covino anlatım üslubu olarak dingin bir yapı kurmuş. Asla bir Hollywood komedisi görüntüsüne yaklaşmıyor film hiçbir sahnesinde.

Aslında önce sadece açılış sahnesinin olduğu bir kısa film yapmış Mike ve Kyle. Ancak bu küçük kısa film gösterildiği festivallerde çok ilgi görünce bir uzun metraj filme dönüştürme kararı almışlar. 2019’un “gizli” hit filmlerinden biri olan The Climb BluTV’de izlenebiliyor.