19 Mart 2024, Salı
27.03.2023 10:30

Brian Cox: Bu karakterlere tahammül edemiyorum…

Ekranın en heybetli, en korkutucu ama aynı zamanda en acıklı ailesine veda zamanı geldi çattı. Medya devi aşırı zengin ve güçlü Roy ailesinin hallerini anlatan televizyonun bol ödüllü prestij draması Succession dördüncü ve son sezonuyla 27 Mart’ta TOD’da

Senarist ve yapımcı Jesse Armstrong’un imzasını taşıyan dizinin oyuncu kadrosu başta Brian Cox, Jeremy Strong, Sarah Snook, Kieran Culkin olmak üzere yetenekli oyunculardan oluşmakta. 

Üçüncü sezonun sonunda Logan Roy (Brian Cox) gözbebeği şirketi Waystar Royco’yu teknoloji dehası CEO Lukas Mattson’a (Alexander Skarsgard) satmak üzereydi. Bu satış aile içinde bölünmeye yol açtı. Bugüne dek ayrı tellerden çalan Roy kardeşler; babasının kızı Shiv (Sarah Snook), günah keçisi Kendall (Jeremy Strong) ve ailenin küfürbaz maskotu Roman (Kieran Culkin) babalarına karşı birleştiler. Roy kardeşler 100 adında yeni bir medya şirketi kurma aşamasında ve kendilerine uygun bir müttefik arayışı içinde. Aile içindeki bu güç savaşı kültürel ve siyasi itibarlarına ciddi oranda zarar vermiş durumda. 

Succession’da hiç flashback yok. Her şey şu anda geçmekte. Neyin gerçek neyin olmadığı çok açık. Her krallık tahtını kendinden sonra gelene devrederken bir kriz yaşar. Olay örgüsü de bunun üzerine kurulu. Yüzeyde bir komedi olarak görünse de insanı can evinden vuracak kadar dokunaklı. Ne yapıyorsa bizim için yaptığını söylemesine rağmen hayatımızı cehenneme çeviren babamız, işbirlikçisi annemiz, “böl ve yönet” şiarı yüzünden yolunu kaybetmiş kardeşlerimiz önce aile sonra insanlık ölçeğinde oradalar.

Logan mutlakiyetçi, bir gün işini devretmeyi umduğu çocukları bir türlü onun standartlarına uymuyor. Diğer yandan gözlerini açtıkları anda kendilerini bu zenginliğin içinde bulmuş olan çocuklar doğuştan bu hakka sahip olduklarına inanmakta. Ekran başındakilere ise sevgisini nasıl göstermesi gerektiğini bilmeyen hayatının son dönemecine girmiş bir baba, kime güveneceklerini bilmeyen çocuklarla birlikte Roy’ların acısının içine giderek gömülmek düşüyor.  Succession’ın yıldızları Brian Cox, Kieran Culkin ve J.Smith Cameron O2’nin sorularını yanıtladılar. 

“İzlediğiniz sizin hikayeniz” 

Brıan Cox  – Logan Roy

2021’deki röportajımızda Logan’ın çocuklarını çok sevdiğini söylemiştiniz. Nasıl değerlendirirsiniz onları? 

Logan’ın çocukları bence aşırı derecede sapkınlaştı. Varlık ve ihtiras onları bu hale getirdi. Bu işi Logan kurdu. Gitmesi gereken yönü o tayin etti. Ancak büyük hayal kırıklığına uğradı. Bunun içinde insanlığa inanmaması da var. E o zaman siktir et. Bu yüzden zaten hep siktir/fuck--off diye konuşuyor. Değmez demek istiyor. Çocukları da tıpkı babaları gibi. Ben, Logan’a katılmıyorum, tam tersine insanlığa çok daha özen göstermeli ve mukayyet olmalıyız. Ama seyirci bu çatışmaya bayılıyor biliyorum çünkü gladyatörleri izlemeyi seviyorlar. Halbuki insanlığın hali çok üzücü. Korkunç bir haldeyiz. Dizideki karakterler de kendi tamahkarlığımızı yansıtıyor.

Succession günümüz toplumuyla ilgili neler söylüyor?

Succession açgözlülük ve kendine hak görme ile ilgili. Logan’ın çocukları babalarının inşa ettiği bu imparatorlukta doğuştan hak sahibi olduklarını düşünüyor. Bu onların suçu değil, çünkü böyle yetiştirildiler. Ancak alçakgönüllüğünün olmadığı bir aile tüm yetersizlikler teker teker su yüzüne çıkar. Kendall’ın uyuşturucu bağımlılığı, Shiv’in ahlaksızlığı ve acımasız hırsı, Roman’ın ağzı bozukluğu gibi. Elbette bu bir anlamda yaşadığımız dünyaya benziyor. Trump ailesi örneğin gerçekten berbat bir aile. 

Seyirci bu karakterleri neden bu kadar çok sevdi sizce? 

İzlediğiniz sizin hikayeniz. Birbirine düşmüş bir aileyi izlerken çok eğleniyorlar ama bunun ironisinin, aslında kendi hayatlarını yansıttığının farkına varamıyorlar. Hala gladyatörlerin zamanında kalmışız, yeteri kadar evrimleşemedik. Kötü huylarımıza takılı kaldık, berbat fikirlerimizden vazgeçemedik. Kaza izlemeyi sevmek gibi bir şey. Ama bu iyi ki böyle, yoksa seyircimiz olmazdı. 

Bugün çoğu zaman sizin canlandırdığınız karakterle de ilişkilendirilen Rupert Murdoch’un (93) nişanlandığı haberi yayınlandı. Ne düşünüyorsunuz bu konuda? 

İki hafta önce ablamı kaybettim. 92 yaşındaydı. Benim için çok önemliydi ondan çok şey öğrendim ve çok özlüyorum.  Belli ki bazı şeyler Rupert için bitmemiş. Ama hayatta hiçbir şey kesin değildir. Dikkatli ol Rupert. Valla aslında umrumda değil. Rupert ne düşünmüş ne yapmak istiyor. Şirketinin himaye ettiği gazetecilik de son derece şaibeli. Gazetecilik o değil. 

Logan ölümsüz mü olmak istiyor? Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz? 

Logan makul biri, ölüm nedir biliyor. Dindar biri değil. Onun tek inandığı şey işi. Bana gelince, ahirete inanmıyorum. Eğer bu fikir size iyi geliyorsa sorun yok ama bence bu inançlara takılı kalarak evrimleşemiyoruz. Şu anda patriarkanın düşüşünü görüyoruz. İran’daki, Afganistan’daki kadınların durumuna bakın. Rupert Murdoch’tan bana ne. Ben bir sonraki kadın lideri merak ediyorum. Jacinda Ardern gibi insanları mesela.

Bu ailede kimse mutlu olabilir mi sizce? 

Roy ailesi hiçbir zaman mutlu olamaz. Onların mutluluğu hep gelip geçici, gerçek değil. Yalan söylüyorsan mutlu olamazsın. Çünkü yalanlar seni mahveder. İnsanlar böyle hayatta kalabilir ama insanlık deneyimine, şu dünyaya bir katkıda bulunamaz. Donald Trump insanlığa ne kattı mesela? Succession insanlıkta ne kadar ilerleme katettiğimizi gösteren bir dizi. Bir sosyalist olarak zenginin daha zenginleşmesi, yoksulun daha yoksullaşması beni etkiliyor. ben Brian Cox olarak bu karakterlere dünyada olan bitene bu denli duyarsız olmalarına ve ettiklerinin yanlarına kar kalmasına tahammül edemiyorum.

Succession sona eriyor. Logan’ı oynamakla ilgili en çok neyi özleyeceksiniz? 

Harika bir roldü, kariyerimin en iyi zamanlarından biriydi. Diğer yandan keşfedecek başka şeyler de var. Örneğin tiyatroya geri dönmek gibi. Hala repliklerimi ezberleyebiliyor muyum, sahnede mobilyalara takılmadan hareket edebiliyor muyum bunları görmek istiyorum. Müthiş bir tecrübeydi ama sona ermesinden de memnunum. Bu hayatımda bir durak sadece.

“Kieran da bir küfür ustası”

Jay Smith Cameron: Logan Roy’un sağ kolu Gerri

Aslında bu karakterin erkek olarak düşünüldüğünü biliyoruz. Gerri sizin sayenizde ete kemşiğe büründü. Bir oyuncu olarak sizin için nasıl bir süreçti bu?

Gerri erkekler dünyasında yaşıyor, Logan Roy zorlu bir adam, o odalarda ortam sert. Gerri’nin televizyondaki korkutucu kadın yönetici stereotipinden farkı ruhunun derinlerinde duygusal bir enkaz olması. Yakın zamanda Afrika’da safariye gittim. Tıpkı Waystar Royco’daki gibi kime yem olacaklarını bilmeyen ama aynı zamanda karnını doyurmaya çalışan hayvanlar var orada. Gerri çok becerikli olmakla beraber aynı zamanda incinebilir biri. Çarklar dönerken tırnaklarını bileyen, sürekli kendini sağlama almaya çalışan bir karakter bu. 

Bu rol hayatınızda neyi değiştirdi? 

Bu kadar gurur duyduğum bir dizide oynamadım. Böylesine özel bir karakteri oynadıktan sonra genelde buna benzeyen ucuz kopyaları niteliğinde roller teklif edilir genelde. Bu yüzden belki de kendi senaryomu yazmalıyım diye düşünüyorum şimdi.

Gerri’nin karakter gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Gerri aslında sürekli bir karakter değildi. Birkaç bölümde yer alacaktı. İlk sezonda senaryoda kimin kovulacağına henüz karar vermemişlerdi. Diğer yandan Waystar Royco çalışanlarının durumu da aynı böyle. Ne zaman kovulacaklarını bilmiyorlar. Gerri, Logan’ın sağ kolu olarak başlıyor, bu kısmen Roman ve Gerri’nin ittifakıyla birlikte değişiyor.. Gerri hiçbir zaman Roman’la yatmayı düşünmez. Bu onun için tehlikeli bir ilişki ve iyi sonuçlanmayacağını düşünür. Dördüncü sezonda ise ne Logan’ın ne de Roman’ın takımında, bu göze göz dişe diş ortamda varolmak onun için çok daha zorlu. 

Dünya onun gibiler olmadan ayakta kalamazdı. Peki Gerri’nin çabası takdir görüyor mu sizce? 

Kadınların emeği evde de işte de görmezden geliniyor. Bu anlamda canlandırdığım karakterin kadın olması çok iyi. O çocukların hiçbiri soyadları Roy olmasa hayatta kalamazlar. Diğer yandan holdingte acımasız bir rekabet sözkonusu. Gerri böyle bir ortamda varoluyor.

Bu kadar iyi küfretmeyi nasıl öğrendiniz? 

Dizide çok yaratıcı küfürler vardı. Bunların bazılarını ben uydurdum. (Kahkahalar) Gerçek hayatta da küfretmeyi severim. Benim için zor olmadı. Kieran Culkin de aynı şekilde bir sövme ustasıdır. 

Roman’a acıyor mu yoksa bu ilişkiyi kendi çıkarları için mi kullanıyor? 

Gerri üçüncü sezonun sonunda Toskana’da çok riskli bir pozisyondaydı. Logan’ın çocuklarına sırtını döndüğünü gördüm. Diğer yandan Logan yine de beni ekibine dahil etti. Gerri her zaman” bu olanlar ilerlememe nasıl hizmet ediyor? diye düşünür. Diğer yandan Roman’dan biraz etkilenmiş ve bağlanmış durumda. Ona hem acıyor hem de kızıyor. Ama kendini kolluyor. 

Succession’a veda etmek nasıl bir duygu? 

Dizi sona erdiği için çok üzülüyorum ama anlıyorum da. Bence daha anlatılabilecek bir sürü daha hikaye olmasına karşın Jesse’nin (Armstrong) tadında bırakmak istemesini anlıyorum.

“Bir daha böyle bir dizi denk gelmez”

Kieran Culkin : Roman Roy

Roman’ın değişimi üzerine konuşalım mı? İlk başta bu denli hırslı değildi sanki?

Roman ilk başta Los Angeles’taki film stüdyolarında çalışıyordu. “Sizin gibi kurumsal dünyanın insanı değilim” diyordu. “Nasılsa şirketin başına Kendall geçecek o zaman ben neden kendimi bu kadar yorayım?” diyordu. Sonra pencere aralandı ve şirkete ne katabileceğini gördü. Roman’ı toplantıda şamata yapan bir adam olarak görüyorlar. “Neden bu toplantıya geliyor ki?” diyorlar. Bir oyuncu olarak o toplantıda onun ne aradığını ve kattığını bulmak da zevkliydi. 

Roman gerçek bir sövme ustası. Mizahı nasıl kullanıyor?

Roman komik şeyler söylüyor, hakaretler ediyor evet ama hapı yutmuş bir karakter. İletişim kurabileceği kimse yok etrafında. Ona buna söverek reaksiyon yaratıyor ama bir ilişki kuramıyor aslında. Toplantılarda şakalar yaptığında gülmüyorlar, can sıkıcı olduğunu düşünüyorlar. Aşırı ciddi bir toplantıyı bölüp şaka yaptıktan sonra kimsenin seni umursayıp devam etmesi üzücü bir şey.  

Üçüncü sezonun sonunda tüm kardeşler babalarına karşı birleşti. Roman’ın perspektifinden baktığınızda bu ortaklık ne kadar sürer? 

Roman, 100’e inanıyor. Üçüncü sezonun sonunda kendini yine reddedilmiş, dışarıda bırakılmış hissediyor. Ama kardeşleriyle birlikte babalarına karşı durarak yolunu çizmek ona mantıklı geliyor. Eskiyi tekrarlamak istemiyor artık. Bunun doğru bir gidişat olduğunu düşünüyor. 100’de işlerin diğerini düdükleyerek yürüyeceğini sanmıyorum. Burası en tepede babanın oturduğu ve herkesin çevresinde el etek öptüğü Waystar Royco kadar toksik değil. Eğer kendi yollarını izlerlerse başarılı olabilirler. Ama göreceğiz tabii. 

Yeni medya şirketi 100’e siz abone olur muydunuz?

100 öyle bir şirket ki, yani bu aptalca bir fikir mi yoksa nasıl olur da bugüne kadar kimsenin aklına böyle bir şey kurmakk gelmemiş bilemiyorsunuz. Diğer yandan çok başarılı da olabilir. Ve eğer öyle olursa bu geleceğin şirketi, geleceğin medyası demek. Bu da tam Roylara göre bir şey. 

Succession’ın son sezonu olduğunu öğrendiğinizde nasıl hissettiniz? 

Bir daha böyle bir şey denk gelmez. Bunun gibi bir dizide oynamadım. Daha anlatılacak çok şey olduğunu düşünüyorum. Diğer yandan eğer Jesse (Armstrong) bunun son olduğunu düşünüyorsa, doğrudur. Roman’la vedalaşmaya gelince daha o sürece başlamadım bile. Henüz tam olarak karakterden çıkmadım.