03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
23.12.2022 04:41

Bize bir ev lazım

Güçlünün haklı olduğu bir dünyada utançsızlığın sınırsızlığı ile davrananlar elbette kral olacak. Mesele, tutunacak herhangi bir değerin kalmadığı bir ülkede merkezi nasıl yeniden inşa edeceğimiz. Ahlaki ve siyasi olarak merkez artık neresi?

Nusret’i nefret edecek kadar umursamak biraz anlamsız. Ama sanırım Nusret Katar’da Dünya Kupası’nı ele geçirip garabet hareketler yaparken bizi öfkelendiren, sosyal medyada alayla ifade edilen nefreti körükleyen şey beyefendinin kendisi değil. Bizi öfkelendiren şey kuralların ortadan kalkması. Kıymetin, doğrunun, güzelin ne olduğunu belirleyen bütün ölçülerin anlamsızlaşması. Eğer Nusret kupayı bir biçimde “elleyebiliyorsa” o kupa hala bir şampiyonluk kupası mıdır? Ancak en iyi futbol takımının en iyi oyununu oynayarak elinde tutabileceği ödül artık kıymetini kaybetmişse oyunun hala bir anlamı var mıdır?
Mesele ne Nusret ne de futbol. Mesele 21. yüzyılın hem ahlaki hem de politik olarak en önemli sorusu: Kurallar ortadan kalkmışsa oyunu nasıl oynayacağız? Merkez, hem ahlaki hem politik anlamda artık tutunamıyorsa nerede duracağımızı nereden bileceğiz? Bize durmadan “Her şey serbest” diyen bir dünyada doğru kalmak nasıl mümkün?