19 Nisan 2024, Cuma
26.02.2021 06:00

Artık BluTV’de yeni bir dönem başlıyor

BluTV’de bir hareket var. Önce Discovery ile içerik ortaklığını duyurdular. Ardından Premier League, NBA, Formula 1 gibi dünyanın önde gelen spor organizasyonlarının yayını geldi. Dokuz yeni orijinal dizi çekiyorlar, çocuklara yönelik programlar başlayacak, ilk filmleri hazır. BluTV’nin kurucusu ve CEO’su Aydın Doğan Yalçındağ kat edilen mesafeyi ve gidilecek yolu anlattı

Dünyadaki yayıncılık trendlerini izleyenler televizyon yayıncılığının ulusal kanallardan ödeme karşılığı izlenen Pay TV’ye kaydığını, oradan da internet yayıncılığına geçmekte olduğunu görüyor.” Aydın Doğan Yalçındağ BluTv’nin 23 Ocak 2016’da yayına girmesi nedeniyle yaptığımız bir söyleşide bunları söylemişti. Sadece trendleri izleyenler değil, artık sıradan izleyiciler de durumu görüyor. Bu ‘yeni yayın dönemi’ne hızla uyum sağlayan ve ünlü medya şirketi Discovery Inc. ile ortaklığıyla gündemde olan BluTv’yi, kurucusu ve genel müdürü Yalçındağ ile enine boyuna konuştuk.

Yalçındağ BluTV’deki tematik kanal sayısını artıracaklarını, bunlardan birinin belgesel içeriği sunacağını söylüyor
Yalçındağ BluTV’deki tematik kanal sayısını artıracaklarını, bunlardan birinin belgesel içeriği sunacağını söylüyor

"Bize 10 tane Bonkis lazım"

Bir BluTV üyesi olarak bana ne verecek Discovery ortaklığı? Discovery kanalı, Discovery+  diye yeni bir streaming platformu lanse etti. Kısa bir süre içinde Discovery+’ı BluTv’de göreceğiz. Üyelerimiz ekstra ücret ödemeden platformun hem VOD (video on demand) içeriklerini hem de canlı yayın kanallarını BluTv’den izleyebilecek. Tabii bazı kanalları ve içerikleri farklı lanse etmek isteyebilirler. Eurosport çok önemli onlar için, bazı ülkelerde paket dışı lanse ediyorlar, Orta Doğu’da ayrı bir paket olarak sunuyorlar. Olimpiyatları canlı yayınlayacaklarından bahsetmişlerdi platform lansmanında.  Evet olimpiyatlar olacak. Bizde de Eurosport’ta olacak. BluTV bambaşka bir ürün olacak artık. Biliyorsunuz, Saran Sport içeriklerini de aldık. Evet, sizi Clubhouse’da da dinledim epey. D-Smart zamanı spor yayıncılığının altından kalkamadığınız gibi samimi bir açıklamanız olmuştu. Şimdi nasıl olacak?  D-Smart’ta şöyle bir deneyimimiz oldu: Şampiyonlar Ligi’ni aldığınızda Türk takımlarının lige çıkması gerekiyor ya, biz aldıktan sonra birkaç sezon üst üste Türk takımları başarı elde edemedi. İnanılmaz bir rakam, 70 milyon $ gibi bir para veriyorduk o zaman Şampiyonlar Ligi’ne. BluTv’nin şu anki içerik bütçesinin yedi katı yani. Ve o para uzun yıllar çıkmadı. Saran içeriğini böyle riskli görmüyorum. Yerli tarafta izleyiciler öyle ya da böyle son dört-beş yıldır istediğini bulamıyor ya, o yüzden birçok izleyici özellikle Premier League’e, Bundesliga’ya kaydı. Ben burada sağlam bir izleyici olduğunu düşünüyorum. Premier League’in, NBA’in bir AB sınıfı izleyici kitlesi var, bizim de var. O açıdan izleyiciler çakıştı birbiriyle. Peki bu AB izleyici kitlesine içerik tanıtımı konusunda nasıl bir strateji izliyorsunuz? Tanıtımlar totale yönelik ve erkek odaklı.  Biz bugüne kadar BluTv’yi direkt tanıtmaktansa biraz kendi orijinal dizilerimizi tanıtmak üzerine bir strateji izledik. Eleştiri de aldığımız bir alan bu. Hiçbir zaman BluTv’ye gelin şu film seçkisi var, şu dizi seçkisi var tanıtımı yapmadık. Yapmaya başladık ama; Youtube’da film kolajlarına başladık.. Ama platformdaki içeriğimizi üyelerimize de yeterince duyuramıyoruz, bu konuda eksiğiz. Ben de aynı şeyi yaşıyorum. BluTv’ye her gün girdiğim halde görmediğim, bitmesine üç gün kalmış bir filmi zevkle izledim geçen gün. Bunu BluTv’nin bana göstermesi lazımdı.
BluTV içerikleri
BluTV içerikleri
Film deyince, festival filmleri konusunda MUBI ile yarışacak hale gelirsiniz kısa zamanda. Festival filmlerine, hem de kısa filmlere epey ilgi var. Kısa filmler için verdiğimiz reklamların dönüşü, aksiyon filmlerinden daha yüksek. Kısa filmlerin belki izleyici kitlesi sayıca daha düşüktür diyorsunuz ama kısa filmler kolajını gören izleyici gelip daha yüksek oranla üye olabiliyor. Kısa filmler, yeni tanıştığımız kısa bölümlü diziler.. Kısaya bir ilgi var anlaşılan.  Biz biraz yapımcıya ve yaratıcı kesime bırakıyoruz onu. Aynen Aynen’den sonra özellikle. 10 dakikalık bir diziye neden böyle bir bütçe verelim diyebilirdik ama izleniyor. Bonkis de çok beğenildi. İkinci sezonunu yapmaya çalışacağız onun da. Siz beğendiniz mi? Çok. Komik, cesur, farklı buldum. Hem de bir kadın işi. BluTv’nin 10 tane Bonkis’e ihtiyacı var işte. Fiyatta çok sıkıştık bence biz. Geçtiğimiz yıl fiyatımızı 22.90’a kadar yükseltmek zorunda kaldık hiç içimize sinmeden. Netflix’in 17.90 olduğu bir dünyada BluTv neden 22.90 olsun? Yıllığı şimdi 9.90 yaptık.

"Doğru fiyatı bulduk artık"

Madem açtınız konuyu, üç kuruşun hesabını yapayım ben de. İlk çıktığından beri üyeyim, 6.90’la başlamışız, geçen yıl her ay 17.90 veriyorudm, yıllık üye oldum, 13’ten az bir şey veriyorum. Hooop siz fiyatı 9.90’a indirdiniz.  Doğru, biz de çok düşündük onu. İki kesim mağduriyet yaşıyor: Biri Apple’dan üye olanlar. Onlar mesela aylık üyelikten yıllığa dönemiyor, Apple izin vermiyor. Bir de sizin gibi üyeler var. Sizin yine üyeliğinizin bitmesine üç ay kalmış, iki ay önce yeni üye olanlar iyice alınacak bize. Doğru fiyatı bulmamız zaman aldı. Çok değiştirdik, çok test yaptık. BluTv de tam oturmuş değildi ürün olarak. Warner paketi, Disney paketi, orijinal yapımlarımız, ikinci sezonlar, giderek oturuyor. 9.90 iyi bir fiyat. Ama haklısınız, farklı fiyatlar denedik ve mağduriyet oldu.

"7 Yüz’ü Latin Amerika’ya sattık, Yeşilçam’ın da şansı çok"

Yerli dizilerin yurtdışı satış planları var mı? İlk iki-üç sene ürettiğimiz Sıfır Bir, Behzat Ç. gibi erkek ağırlıklı polisiye işlerin yurtdışı satışı sınırlı. Ama Yarım Kalan Aşklar’a, Saygı’ya mesela daha çok ilgi var, satışlar oluyor. Kanallara değil de platformlara satıyoruz daha çok. 7 Yüz’ü HBO Max Latin Amerika’ya sattık. Yurtdışına özel yapılmış dizilerin satış şansı daha çok. Yeşilçam tam öyle bir dizi mesela. Peki BluTv’yi hangi segmentte konumlandırabiliriz? Yani rakipleri kim?  Önceliğimiz tabii ki kendi ürünümüze yoğunlaşmak. Ama araştırmalar gösteriyor ki bizim izleyicimizle Netflix izleyicisi arasında çok yüksek korelasyon var. Üyelerimizin yüzde 80’e yakını onun da üyesi, onun üyeleri açısından da durum aynı. Rakip demeyeyim de tamamlayıcı mı diyeyim... Netflix. Bir de beIN Connect sanki. Bu yıl dokuz orijinal yapım geliyor, seneye 12 hedefliyorsunuz. Şu anda hazırlanmakta olan neler var?  Yeni yatırımımızla beraber dokuz yerli dizi dedik; çok pahalı diziler bunlar. Halen aktif dört setimiz var: Adana’da bir dizimiz sette, Yeşilçam sette. Bir yemek yarışması çekiyoruz.. Doğu (Demirkol’un dizisi) sete çıkıyor. Film çekecek misiniz peki?  Bir film yaptık biz İnsanlar İkiye Ayrılır diye. Daha yayına almadık, yayına alıp biraz performansını da görmek istiyoruz.

"HBO Max gelsin korsandan koruruz"

İşbirliğiniz devam edecek mi HBO ile? Discovery ortaklığınız sizin HBO işbirliğinize engel mi?   Kesinlikle devam ettirmek istiyoruz. Anlatırız, sıcak bakarlar. Saran Sport için de aynısı geçerliydi. Discovery’de Eurosport olduğu için, emin misiniz diye sordular. Eminim, çok yeni üye geliyor dedim. İki taraf da BluTv’nin iyiliğini ister, ortaklar olarak. HBO özelinde, çok istiyoruz devam etmeyi. HBO Max’in de Türkiye’ye sıfırdan platform olarak gelmesi saçma. Halihazırdaki platformlarla işbirliği yapması gerekir. Korsandan koruması dahil her şeyini biz hazırlayabiliriz. Gelsin bir platformla, platformlardan biriyle, tercihen bizimle işbirliği yapsın.

Çocuklara yönelik içerik başlıyor

İki kanalınız var, komedi ve aksiyon. Nasıl gidiyor onların yayını?  Ben çok kullanıyorum bu kanalları, direkt basıyorum Fast and Furious 7 çıkıyor mesela, hayatta baştan seçerek izlemeyeceğim bir film ama basınca takılıyorum bir sahneye, 40 dakika izliyorum. Platforma girince ne izleyeceğimize karar vermek vakit alıyor. Şimdi kanal adedini artırıyoruz, dört beş tematik kanal olacak. Bir tane kendi yapımlarımızın olduğu kanal, bir belgesel kanalı gelecek. Peki çocuk içeriğiniz olacak mı?  Bu hafta açıklayacaktık, sağlam bir çalışmamız oldu. 400-500 saatlik bir çocuk içeriği toparlandı. Kendi içeriğimiz de var, Masal Şatosu mesela.