Kızlarsekisi, Adana Kozan’a bağlı bir mahalle. Eskiden köydü, malum köyler bir kararla “mahalle” oldu. 669 metre rakımdaki, tarihi 1400’lü yıllara dayanan, Torosların müthiş doğasında nüfusu 300’ü bulmayan dağ köyü Kızlarsekisi’ndeydik. Köyün tarihi net olarak bilinmese de, köye ilk yerleşen kişinin 7 kızı olduğu söyleniyor. Virajlı yoldan Kızlarsekisi’ne doğru ilerlerken “sonbahar renkleri, mis gibi hava insanı büyülüyor” demek isterdim ama maalesef yol boyunca pet şişeler, teneke kutular, poşetler, ambalajlar görüyoruz. Derler ya, “kuş uçmaz, kervan geçmez” bir yerdesin, insanlık adına utanç duyuyorsun, çünkü çöpün her yerde.
Temmuz ayında Türkiye’nin farklı bölgelerinde çıkan, yüreğimizi yakan yangınlardan biri de Kozan’daydı. Yangın, bu bölgedeki kızılçam ağaçlarını ve zeytinlikleri, meyve bahçelerini yok etti.
Kozan’a Sabancı Holding’in davetlisi olarak gittim. Beraberimizde Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, eşi Kadriye Alper, Sabancı Holding’in üst düzey yöneticileri ve Sabancı Holding Gönüllüleri vardı. 29 Ekim’de Sabancı Holding Kozan’dan bir “cumhuriyet seferberliği” başlattı. Bu seferberlik 29 Ekim’den 10 Kasım’a kadar sürecek.
Kozan’da başlayan seferberlikle fidan dikimlerinin yanı sıra biyoçeşitlilik için adımların atılacağı, atıkların, çöplerin toplandığı ve kampanya bölgesindeki okulların da eksiklerinin giderileceği dolu dolu bir program hazırlandı. Bu sürede öncelikle 200 bin fidan yeşerecek, 1 yılda 1 milyon fidana ulaşacak Sabancı Gönüllüleri.
Bu seferberlik Sabancı Topluluğu’nun faaliyet gösterdiği, Adana, Aksaray, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, İstanbul, Kocaeli ve Mersin olmak üzere toplam 10 ilde hayata geçiyor. Biz ilk adımda Kozan’daydık, bir grup Antalya’daydı, bir grup bu hafta başı İstanbul’da Adalar’da çöp topladı. Sabancı CEO’su Büyükada’da çöp toplayan ekipteydi.


05.11.2021 04:30
60 bin çalışanla büyük seferberlik
Sabancı Holding’in 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda başlattığı Cumhuriyet Seferberliği, 10 Kasım’a kadar sürecek, 11 ilde fidan dikimleri yapılacak, okullar yenilenecek
A+
Yazı Boyutunu Büyüt
A-
Yazı Boyutunu Küçült
* Bu haber/yazı ve resimlerin eser sahipliğinden doğan tüm hakları Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’ne ait olup işbu yazı/haber ve resimlerin, kaynak gösterilmeksizin kısmen/tamamen izin alınmaksızın yeniden yayımlanması yasaktır. Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’nin, 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 24. maddesinden doğan her türlü hakkı saklıdır.
Bu “köprü” Antalya’dan geleceğe
04 Eylül 2026
“Like ekonomisi” dönemindeyiz, sosyal medyada beğenilme arzusu tüketimi şekillendiriyor
28 Ağustos 2026
COP31’de agroekoloji metinlere girecek mi?
28 Ağustos 2026
Tüketici yapay zekaya sıcak ama son kararı kendi vermek istiyor
Tüm Yazıları
21 Ağustos 2026