25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
12.11.2021 04:30

Çocukların harçlığını düzenlemek için girişim kurdu: Manibux

Canan Akmanoğlu Bayrak psikolojik danışman ve aynı zamanda anne. Kadın girişimciliğinde sıkça rastladığımız gibi Canan Akmanoğlu Bayrak da aslında çocuklarını büyütürken karşılaştığı zorluklardan yola çıkarak girişimini kurdu.  Kendi kızlarını büyütürken ve 17 yıl boyunca yaptığı psikolojik danışmanlık mesleğinde çocukların parayı nasıl doğru yöneteceklerini bilmediklerini gözlemledi ve  buradan hareketle de çocuklara kendi paralarını yönetmeyi nasıl öğretebileceği üzerine Manibux’u hayata geçirdi. 

Canan Akmanoğlu Bayrak
Canan Akmanoğlu Bayrak
Harçlığın dijital hali Manibux’u Psikolojik Danışman Canan Akmanoğlu Bayrak, FinTech alanında deneyimli bir ekiple yola çıkarak hazırladı. 

Çocuklar için nakitsiz alışveriş

8-18 yaş aralığındaki çocuklara yönelik yeni nesil harçlık sistemi Manibux, anne babaların ve çocukların akıllı telefonlarına yükleyecekleri Manibux uygulaması ve ön ödemeli Visa karttan oluşuyor. Ancak bir finansal ödeme aracı olmaktan öte çocuklara kendi paralarını yönetmeyi öğreten, aynı zamanda aile içinde finansal okuryazarlık bilincinin temellerini oluşturan bir eğitim platformu yapısı da var.  Canan Akmanoğlu Bayrak, “Edufintech girişimiyiz” diyerek girişimiyle ilgili bilgileri sıraladı:  ”Çocuklar harçlıklarını yönetirken paranın sadece harcamak için değil, tasarruf amacıyla da kullanılabileceği bilincini kazanarak, kendi geleceklerini şekillendiriyorlar Manibux sayesinde. Günümüzde çocuklar günlük hayatın içinde çok daha fazla yer alıyor. Geçmişe kıyasla daha fazla söz hakkına sahipler ve artık tüketici olarak da var olmaya başladılar. Akıllı telefonlar, sosyal medya, internet kullanımının etkisiyle çocuklarımız bizlere göre çok daha erken yaşlardan itibaren yüzlerce markayla tanışıyor. Bu da tüketici olarak sosyalleşen çocuklarımıza aileleri tarafından küçük yaşlardan itibaren para yönetme ve harcama becerisinin kazandırılmasını gerekli kılıyor. Yaşadığımız ve yaşayacağımız zor günler finansal okuryazarlığın önemini bir kez daha gösterdi bizlere. 1 liranın bile ne kadar önemli olduğunu ve para biriktirmenin temel bir ihtiyaç olduğunu anladık. Buna ek olarak fiziki paranın üzerinde barındırdığı mikroplar nedeniyle toplum sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri bütün dünya tarafından kabul edildi. Bu nedenle çocuklarımızın sağlığını düşünerek nakitsiz topluma geçişin erken yaşlarda başlaması gerektiğine inanıyoruz. Bunu bir sosyal sorumluluk olarak görüyor ve tüm Türkiye’de çocukların kendi paralarını dijital olarak aldıkları ve para yönetme becerilerini geliştirdikleri bir ekosistem hayal ediyoruz. Harçlığın dijitalleşmesi Türkiye’de ilk bizimle başladı. İlk ve tek olmanın sorumluluğu ile 8-18 yaş arası çocuklara kendi paralarını doğru yönetmeyi öğrenmeleri için destek olmaya çalışıyoruz” Zorlu Holding - imece platformu’nun da desteklediği sosyal girişimlerden biri olan Manibux’ın kurucusu Canan Akmanoğlu Bayrak, bir girişimci olarak da ailelerin finansal ihtiyaçlarına çözüm olacak, Türkiye’den çıkıp dünyaya açılacak “unicorn” bir süper uygulama olmayı hedefliyor.