25 Kasım 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
02.07.2021 04:30

Farklı bir sanal pazar yeri

Hopi çatısı altındaki Hopishop yenilikçi ve tasarım markalarını buluşturan bir online alışveriş platformuna dönüştü. Hopishop’un mottosu da iddialı: Kimsede olmayan her şey

Alışveriş arkadaşı olarak yola çıkan ve alışveriş yaptırdıkça “paracık” kazandıran alışveriş uygulaması Hopi de pandemi sürecindeki değişimle birlikte Hopishop uygulamasını başlattı. Hopishop’un getirdiği yenilikleri ve hedeflerini Hopi CEO’su Yalın Özcan’dan dinledik.  Hopide göreve pandemi döneminde geldiniz. Nasıl geçirdiniz pandemiyi?   Pandemi sürecinde, özellikle dijitalleşme konusunda belki de 10 yılda geleceğimizi öngördüğümüz noktaya çok hızlı bir şekilde ulaştık. Müşterilerin alışkanlıkları hızla değişirken beklentileri de bambaşka bir seviyeye ulaştı. Hopi zaten bu değişimi yıllar önce başlatmış bir girişimdi, bundan 6 yıl önce alışveriş arkadaşı olarak yola çıktı. Türkiye için ezber bozan bir mobil sadakat uygulaması oldu. İndirimden daha iyi olan Paracık’ı icat ederek hem kullanıcılarına hem üye markalara çift taraflı avantaj sağladı. Bugün 10 milyondan fazla üyesi olan, günlük 300 bin ziyaret alan bir uygulama haline geldi. Hopi üyeleri günde ortalama 70 bin alışveriş yapıyor.   

Hopi CEO’su Yalın Özcan
Hopi CEO’su Yalın Özcan
Online alışverişin artması Hopiye nasıl yansıdı?  Sokağa çıkma kısıtlamalarının olduğu dönemdeki anketlerde her 2 kullanıcıdan biri kendilerini en mutlu eden aktivitenin online alışveriş olduğunu söyledi. Pandemi öncesi 8,5 milyon olan kullanıcı sayısı 10 milyonu aştı. Hopi kullanılarak yapılan alışverişler ne kadar arttı?  Kasım ayında Hopi ile yapılan alışverişlerde toplam 2 milyon ürün satıldı. Online alışverişler bir önceki yılın aynı dönemine göre 3 katına çıktı. Online alışverişlerden kazandırılan Paracık miktarı da 4 kat arttı. Black Friday ortalamanın 4 katı işlemle zirve günü oldu. Sepetteki ürün sayısı önceki Kasım ayına göre yüzde 47 arttı. Sepet ortalaması da yüzde 17’lik artış gösterdi. Hopide bir değişim var. Görünen o ki pandemi döneminde Hopi’ye de yeni bir aşı vuruyorsunuz… Pandemi dönemindeki kullanıcı kaynaklı veriler bize şunu söylüyordu: İhtiyaç odaklı satın almalar yapılıyor ancak kişisel zevkleri, tercihleri yansıtan; keşfetme ve öğrenme odaklı alışveriş keyfini herkes çok özlüyor. Biz de bu verilerden ilham alarak Hopishop’u kurduk. ‘Kimsede Olmayan Her Şey’ için Hopishop dedik. Hopi bugüne kadar kullanıcılarına üye markalardaki alışverişlerinde kullanabilecekleri kampanyalar sağlıyordu. Şimdi ise yenilikçi ve tasarım markalardan özel bir seçkiyi ‘Kimsede Olmayan Her Şey’ mottosuyla Hopishop’ta bir araya getiriyor ve ilk kez uygulama üzerinden satışa başlıyoruz. Modadan plaj giyimine, çantadan takıya, kozmetikten organik gıdaya, ev dekorasyonundan spor malzemesine yüzlerce dükkanı alışveriş severlerle buluşturuyoruz. Çok sayıda alışveriş sitesi var. Yabancı rakipler, çok güçlenen online platformlar var. Hopi nasıl yer bulacak kendine? Hedefimiz, kullanıcılarımızın Karaköy’de, Galata’da, Alaçatı’da, Urla’da, Konyaaltı’nda ya da Bodrum’da tasarım dükkanlarla dolu sokaklarda yaşadıkları alışveriş deneyimini cep telefonlarına taşımak. Hopishop, tasarım kıyafetler satan bir butikten aksesuar dükkanına geçmek, oradan bir sanat galerisini gezmek, organik ürünlerle dolu bir marketi keşfetmek gibi deneyimler vadediyor. Kullanıcılarımız ilham almak için dükkanlarda dolaşacak. Kimsede Olmayan Her Şey dediğiniz için sormak isterim, bir sınır yok mu? Kozmetikten gıdaya her şey mi?  Hopishop’ta yüzlerce dükkan yer alıyor. Gıda, kozmetik, dekorasyon, spor gibi çeşitli kategorilerde özel markaları müşterileriyle buluşturuyoruz. Sınırımızı hayalimiz belirliyor. Tüketicilerin aradıkları en iyi her neyse, ister doğal ürünler, ister şampuan ya da ev tekstil ürünü olsun aradıklarını Hopishop’ta bulabilecekler. Hatta yakın zamanda Hopishop’ta ürünün yanı sıra deneyim satışı da yapmayı planlıyoruz. İster yoga hocasına, ister ihtiyaç duydukları bir eğitmene de ulaşabilsinler istiyoruz.