22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
29.10.2021 04:30

Cadılar Bayramı’nda ne okuyorsunuz?

Bu yıl 31 Ekim, Pazar gününde ‘kutlanacak’ olan Cadılar Bayramı’nı kitaplarla daha da ‘korkutucu’ bir hale getirmek isteyenler, bu ‘korkunç’ listeyi kaçırmasın!

Korku edebiyatına hızlı bir giriş

Korku ve gizem edebiyatına başlamak için Türkiye’de belki de ilk akla gelen çalışma, Giovanni Scognamillo imzalı Korkunun ve Dehşetin Kapıları. Ülkemizde korku, gizem ve başka dünyalar deyince akla gelen tek isim olan Giovanni Scognamillo’nun bu eseri Edgar Allan Poe’dan Bram Stoker’e, H.P. Lovecraft’tan Dennis Whitley’e ve Stephen King’den, Dean Koontz’a kadar korkunun ustalarının korku ve dehşeti sanata dönüştürmelerinin edebi dünyadaki izdüşümünü gözler önüne seriyor.

Klasikler ve gotik

Scognamillo önderliğinde türe giriş yaptıktan sonra gerilim ve korku edebiyatı denilince belli başlı klasiklere göz atmak ve gotik edebiyatı tanımak isteyenler mutlaka bu kitapları kütüphanelerinde bulundurmalı: Hakkında fazla yorum yapmaya gerek olmayan Mary Shelley’den Frankenstein; Henry James’in İngiliz toplum kurallarını bir hayalet öyküsüyle aktardığı (bir nevi Downton Abbey dizisinin hayalet versiyonlusu) Yürek Burgusu; “Gotik” terimini edebiyat alanında ilk kullanan kişi olarak bilinen Horace Walpole’un, 1764’te kendi özel basımevinde hazırladığı romanı Otranto Şatosu; Victoria dönemi kurgusal yapıtları arasında “duygusal gerilim romanı” diye tanımlanan ve Gotik edebiyatın gerilimini, İngiliz edebiyatının psikolojik gerçekçiliğiyle kaynaştıran türün ilk örneği olarak kabul edilen Wilkie Collins imzalı Beyazlı Kadın; Guy de Maupassant ve Edgar Allan Poe gibi yazarlarla birlikte anılan, özellikle gizemli öyküleri ve sürprizli finalleriyle dikkat çekerek karanlık ama gerçekçi bir edebiyat anlayışı sergileyen Fransız yazar Maurice Level’in 26  kısa öyküsünün bir araya geldiği Cehennemin Kapıları ve tabii ki büyük usta  Edgar Allen Poe’nun başta Morgue Sokağı Cinayetleri olmak üzere tüm külliyatı… 

Korku dizileri

Ben tek tek kitap almakla uğraşamam, şöyle klasikleri ya da ilginç örnekleri bir araya getiren diziler olsun, tek bir seferde alayım ya da yenisi çıktıkça heyecanla diziyi takip edeyim diyorsanız eğer, işte bu diziler tam size göre… İlk örnek, türün belli başlı klasiklerini bir arada sunan, Cem Yayınları’ndan 10 kitap bir arada kutuda takım olarak satılan Gotik Edebiyat Seti. Sette Ann Radcliffe’den Sicilya’da Bir Aşk Hikayesi, E.T.A. Hoffmann’dan Gece Tabloları, Friedrich de la Motte Fouque’dan Undine, Friedrich Schiller’in tek roman denemesi Hayaletgören, Grazia Deledda’dan Sardinya Efsaneleri, Horace Walpole’dan Otranto Şatosu, Marsh’ın Böcek’i, Stevenson’ın üç öyküsünü bir araya getiren Dr. Jekyll ve Mr. Hyde, ilk lezbiyen vampir öyküsü olarak da okunabilecek, vampir efsanesini yaratan, Dracula’ya ilham veren Sheridan Le Fanu’nün Carmilla’sı ile Conan Doyle’dan Baskerville’lerin Köpeği birlikte yer alıyor. Korku edebiyatı dizileri yayımlayan yayınevleri arasında öne çıkanlar ise İthaki Yayınları, Artemis ve Karakarga… İthaki’nin aralarında seçim yapmanın zorlaştığı zengin dizisi Karanlık Kitaplık’tan ilk dikkatimizi çeken türün klasik gotik ustalarından Wilkie Collins imzalı Lanetli Otel. Artemis Korku Klasikleri, insanlığın en derin korkularına dair tekinsiz hikâyeler anlatmaya .devam ediyor... Yine zengin külliyatın içinden gözümüze çarpan ise korku türünün ustası William Hope Hodgson’ın, 1908’de kaleme aldığı ve korku edebiyatının en önemli eserlerinden biri olarak görülen Sınırdaki Ev... Fantastik, korkutucu ve kozmik öğeler barındıran hikâyede, iki arkadaşın turist olarak gittikleri bölgede karşılaştıkları yıkık dökük, ürpertici ev ve orada buldukları günlük anlatılıyor. Karakarga Yayınları’nın Alacakaranlık Kitaplığı’nda yer alan Derin Karanlık ve Tehlikeli ise bir yaz tatilinde geçen çağdaş bir gerilim öyküsü anlatıyor. 

Kan dondurucu öyküler dizisi

İthaki Yayınları’ndan yeni yayımlanan, üç bölümlük Karanlıkta Anlatılacak Korkunç Öyküler serisinde halkbilimci Alvin Schwartz, yüzyıllardır insanları her daim korkutan, dilden dile dolaşan ve farklı yerlerde farklı versiyonları bulunan tüyler ürpertici öyküler ile şehir efsanelerini kendine has tekinsiz üslubuyla yeniden anlatıyor.

Modern klasikler

Çağdaş edebiyatın en gizemli yazarlarından birinden, Shirley Jackson’dan zamana meydan okuyan bir klasik: Tepedeki Ev. Jackson, bu romanda korkunun temeline iniyor, zihnin tekinsiz koridorlarında yürüyor. Stephen King’den Neil Gaiman’a varan pek çok yazara ilham veren Shirley Jackson’ın bugün çağdaş edebiyat klasikleri arasında anılan Tepedeki Ev’i, aynı adla diziye de uyarlanmıştı. Çok az kitapta, dehşet, siyaset, din ve komedi bir arada harmanlanıp, aslında inandırıcı olması zor bir kurguyla, okuru bu denli irkilten bir şekilde verilebilir. Rosemary’nin Bebeği’nde Ira Levin bunu layıkıyla başarmakla kalmıyor, aynı zamanda okuru, şehirli bir korku klasiğiyle 1960’ların Amerika’sına götürüyor. Film versiyonunun yönetmeni Roman Polanski’nin eşi Sharon Tate’in de bir kült cinayetine kurban gittiğini hatırlatalım!  Rosemary’nin Bebeği ve Şeytan (The Exorcist) ile birlikte 1970’li yıllarda yükselen korku edebiyatının üç büyük romanından biri olan Thomas Tryon imzalı Öteki ise, insanın içindeki karanlığı konu eden, psikolojik gerilimin zirvesinde yer alan çağdaş bir klasik.  Hiçbir çağdaş korku edebiyatı listesi Stephen King’siz olamaz tabii ki! İlk akla gelenler Medyum, Hayvan Mezarlığı, O gibi klasikleri kuşkusuz...

Başrolünde İstanbul olan korku öyküleri

Büyük usta Giovanni Scognamillo, İstanbul Gizemleri’nde sırlar, ziyaretçiler, büyüler ve doğaüstü olayları anlatıyor. Dark İstanbul ise, adından da anlaşılacağı gibi İstanbul’a dair karanlık öykülerin yer aldığı hem bir dizi hem de bir yayınevi. Dark Antoloji – Birinci Kitap ve İkinci Kitap’ı İstanbul’da korku avına çıkmak isteyenler kaçırmasın!

Anadolu korku öyküleri

İlhamını Anadolu’dan alan Bilgi Yayınevi etiketli Anadolu Korku Öyküleri üç ciltten oluşuyor. Ücra köylerin, geleneklere bürünmüş kasabaların, kuytu ormanların, bir görünen bir kaybolan mağaraların, dipsiz kuyuların gizleri ve bu gizlerin yaşattığı heyecanlar, korkular, kâbuslar yer alıyor bu üç ciltteki öykülerde...