25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
12.05.2023 04:30

Elif’in Seçtikleri: Oksijen Kitap Kulübü (12-18 Mayıs 2023)

Edebiyat/ Roman

Dersler / Ian McEwan / Çeviren: Lale Akalın / Yapı Kredi Yayınları / 472 Sayfa

Çağdaş dünya edebiyatının büyük ustası Ian McEwan’ın son romanı Dersler, hayatı kaçırılmış fırsatlar ve cevapsız sorularla dolu kahramanının mutluluk arayışı üstünden İngiltere’nin İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki kuşaklarının hikâyelerine ve yakın geçmişin büyük altüst oluşlarına bakıyor. Dersler, müzik ve edebiyatla, siyaset tartışılan arkadaş masalarının gürültüsüyle, bulunan ve kaybedilen aşkların heyecanıyla dolu, hayat kadar geniş bir roman.. 

Adem’den Önceki Yaşam / Margaret Atwood / Çeviren: Suna Güler / Doğan Kitap / 392 Sayfa

Bir diğer büyük usta Margaret Atwood, 1979 tarihli Âdem’den Önceki Yaşam’da Elizabeth, Nate ve Lesje aracılığıyla “açık ilişki” kavramını sorguluyor. Nefessiz kalınan aile salonlarından, seks oyunlarıyla şenlenmeyen sıkıcı yatak odalarından kurtulmanın yolu açık ilişkiden mi geçiyor? Yoksa açık ilişki oyunun bütün taraflarını, özellikle de kadınları, yalnızlıkla, görünmezlikle, incinmişlikle, tamamlanmamışlıkla baş başa bırakan bir yanılsamadan mı ibaret?  Bağlanmadan özgürlük mümkün mü?

Corker’ın Özgürlüğü / John Berger / Çeviren: Levent Göktem / Sia / 264 Sayfa

Bu hafta büyük ustaları okuyoruz birbiri ardınca… John Berger, Corker’ın Özgürlüğü’nde, bir nevi James Joyce’un Leopold Bloom’unu andıran karakteri William Corker ile hayatın getirdiklerinin insan bilincinin katmanlarında hangi biçimlere girdiğinin, komik, dramatik ve trajik yönleriyle edebi bir portresini ortaya koyuyor.

Kırlangıçlar Gibi Geldiler / William Maxwell / Çeviren: Çiğdem Erkal / Jaguar Kitap / 144 Sayfa

Adını William Butler Yeats’in bir dizesinden alan Kırlangıçlar Gibi Geldiler, 1918 yılı ABD’sinde geçen bir aile öyküsü. I. Dünya Savaşı bitmiştir ve sonrasında patlak veren İspanyol gribi her yeri kasıp kavurmaktadır. Illinois’da yaşayan iki çocuklu Morison ailesinin trajediler ve umutlarla dolu yaşamı bu kez yeni bir sınavdan geçecektir. 

Stalingrad’da Kar Topu / Nedret Kılıç / Remzi Kitabevi / 280 Sayfa

Stalingrad’da Kar Topu, Nedret Kılıç’ın dördüncü romanı. İstanbul-Caddebostan sahilinde başlayan, 130 yıla yayılan, beş ülkede geçen ve sekiz ana öyküden oluşan bu yeni romanında, yazar bu kez Ferko’nun, Marie’nin ve Çaykovski’nin öyküsünü anlatıyor.

Kumsalda - Korku Hikayeleri / Mehmet Fırat Pürselim / İthaki Yayınları / 112 Sayfa

Üniversiteye başlamadan önceki yaz tatilinde ailesiyle beraber deniz kenarındaki bir yazlık evde kalan Tufan, sıkıntıdan patlıyordu. Ta ki ateş başında birbirlerine korku hikâyeleri anlatan dört gençle karşılaşana kadar: Tüyler ürperten cinler âlemi, lanetli dilek mektupları, ormandaki ıssız kulübe, kargalarla yarenlik eden gizemli kadın…