19 Mart 2024, Salı
17.03.2023 04:30

Elif’in seçtikleri: Oksijen Kitap Kulübü (17-23 Mart 2023)

Edebiyat/ Roman


Kız / Edna O’Brien / Çeviren: Seda Çıngay Mellor / Can Yayınları / 200 Sayfa

Bir gece vakti, uykusundan silah sesleriyle uyandırılan Maryam, okul arkadaşlarıyla birlikte Boko Haram örgütü tarafından kaçırılır ve ormanın derinliklerinde, tamamen erkeklerin egemenlik kurduğu bir kampta her türlü barbarlığı, dehşeti deneyimler. İngiliz dilinin yaşayan en büyük yazarlarından biri olan Edna O’Brien, din adına işlenen insanlık suçlarını ve kadın düşmanlığını ele alarak rahatsız edici ve tüyler ürpertici bir trajedinin romanını yazıyor.
 

Yakınlıklar / Lucy Caldwell / Çeviren: Tülin Er / Siren Yayınları / 144 Sayfa
Çağdaş İrlanda yazınının en ilgi çekici kalemlerinden Lucy Caldwell, kadın deneyimlerini merkeze alan Yakınlıklar’da yer alan öykülerde, hayatın içinden alelade anları ele alıyor. Yerini, yurdunu veya rolünü arayan, hamilelikle ya da çocuklarıyla sınanan veya yaşamını sorgulayan, farklı yaşamların olasılıklarıyla avunan kadınlar, Caldwell’in ustalıklı anlatımıyla sayfalarda canlanıyor.

Edebiyat/ Öykü


Kargasabunu / Faruk Duman / Yapı Kredi Yayınları / 120 Sayfa

Öykü ve romanlarıyla tanınan Faruk Duman, bu kez on masalın yeniden yazımıyla okurunun karşısında: Meşe Adamları, Sarraf, Zümrüdüanka, Kişneme, Eğil Çınarım Eğil, Tılsımlı Yorgan, Nuh, Z., Söz Satıcısı, Canlanma.

Şiir

Dünyaya Sevgilerle - Bütün Şiirlerle / Kamran S. Yüce / Everest Yayınları / 264 Sayfa
Şair, tiyatro ve sinema oyuncusu Kâmran S. Yüce’nin bütün şiirleri Dünyaya Sevgilerle adıyla yayımlandı. Döneminin hiçbir akımına bağlı kalmayan Yüce, Hilmi Yavuz’un da belirttiği gibi “ne o ne de öteki” olmayan, özgün bir şiir dünyasına sahip. Yaşamı boyunca şiirle iç içe olmuş Yüce’nin dizeleri, her daim yalın ve duyarlı.