15 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
08.07.2022 04:30

Bitkileri beslemeyi uzmanından öğrenin

Köyceğiz Ekolojik Bostan adıyla kendi harika ürünlerini satan Güniz ve Yunus, danışmanlık, uygulama ve atölyelerle hayatlarına devam ediyor. Her bilenden daha çok bilen muhakkak vardır, işte bu çift de onlardan...

Köyceğiz Ekolojik Bostan’ın kurucuları ziraat mühendisi olan Güniz ve çalışma ekonomisi mezunu doğasever eşi Yunus'tan (Kaşkır) daha önceki yazılarımdan birinde kısa da olsa iftiharla söz etmiştim; artık gayretlerinin hakkını vermenin zamanı geldi.

Hikayeleri sevilen, tanınmış bir oyuncu hanımın ailesi için doğal tarım, bir tür permakültür odaklı tarım projesini hayata geçirmeleri talebiyle şehirdeki evlerini apar topar kapatıp Köyceğiz’e getirilmeleriyle başlıyor. Ancak işveren ailedeki zamansız ve üzücü bir kayıp sonucu yarım kalan projeden sonra kendi “doğal” yollarında yürüyecek şekilde birkaç ev değiştirip en nihayetinde geçen marttan itibaren yurt dışında yaşadığı için sık gelip gitmeyen bir arkadaşlarının Ekincik koyunun tepelerindeki evine kiracı olmuşlar. Artık ev sahipleri arkadaşları olduğu için aynı evde ve bahçede bir süre kalabilecekleri umudu ile bahçelerini yine ve yeniden, sıfırdan kurmaya başlamışlar.

Vazgeçilmez gübre

Daha önceki evlerinin bahçesini tam da vahaya çevirmişken yöremizin fırsatçı ev sahiplerinin kiracılar evi güzelleştirdiğinde hadi çıkın da biz daha pahalıya kiralayalım zihniyetinin bir geleneğe dönüştüğü şu dönemde taşınmaları gerekmiş. Yanlarına aldıkları ilk şey, ekstra nakliye maliyetini hiç düşünmeden dağ gibi keçi gübresi yığınları olmuş. Tek tek çuvallayıp yüklemişler kamyona. Hatta Güniz "Ev eşyamı bırakırdım onları bırakamazdım, o denli kıymetli" diyor!

Güneşte yeterince beklemiş (yanmış) ve inek gübresi ile karıştırılmamış saf keçi gübresi; inek, koyun, güvercin, tavuk, at, yarasa, solucan gübreleri arasında değer olarak ilk sırayı alanlardan. Biz de bahçe toprağımızı canlandırdığımız ilk yıllarımızda bize en az 150 km mesafedeki Çine’den getirmiştik. O kadar iyi anlıyorum ki o gübreleri bırakamama sebeplerini! Hem bulması, hem bulunca alması, getirtmesi zor!
Gelgelelim bu harika çift kendi yollarını çizerken Köyceğiz Ekolojik Bostan adıyla kendi ürettikleri bazı harika ürünleri satmaya başlıyorlar, danışmanlık, uygulama, atölyeler ile hayatlarına devam ediyorlar.

İlaçlar ve besleme

Aldığım ilk eğitim doğal bitki ilaçları ile ilgiliydi, bizim eve yakın bir yerde, danışmanlık ve uygulama yaptıkları bir komşu bahçesinde gerçekleşmişti. İkinci eğitimin konusu bitki besleme başlığı ile kompost yapımı, doğal malzemelerle köklendirme hormonu, kalsiyum, potasyum besini yapma gibi detayları kapsıyordu. Yeni taşındıkları Ekincik’teki evlerine misafir olduk.

Anlattıklarının çoğunu hem teknik hem pratik bildiğim halde hani o yemek tariflerindeki “verilmeyen” ipucu gibi zincirin eksik halkalarını tamamlama ve kilit noktalarda aklıma takılanları sorma imkanı buldum. O kadar faydalı oldu ki, hatta atölye sonrası katılan herkesle birlikte denize gittik, Ekincik’te taşlık minik bir koyda beni tanıyan bir genç çifte eğitim almaya geldim dediğimde şaşırdılar, "Siz zaten bilgilisiniz hiç tahmin etmezdik" diye. Ama her bilenden daha çok bileni muhakkak çıkar, Güniz ve Yunus da onlardan. Ağızlarının içine bakıyorum bir şey daha öğreneyim diye...

Mesele boyu değil!

Her neyse, sonuç itibarı ile büyüklüğünün hiç önemi yok, öyle ya da böyle bir bahçeniz varsa, bir niyet veya prensip kararı olarak sebze meyvenize, kıymetli canlıları ile toprağınıza zehir karıştırmak istemiyorsanız, doğru beslemek, zararlılarla organik şekilde mücadele etmek, sağlıklı gıda elde etmek istiyorsanız bazen online bazen yüz yüze yapılan bu kurslara katılarak tüm bunları uygulamalı olarak öğrenebilirsiniz. Ayrıca katkısız deodorant, saç toniği, yüz toniği, limon otlu sinek kovucu, sirkeler, gerçek arap sabunları gibi kendi ürettikleri ürünlerden temin edebilirsiniz.

Biz komşularımla ortaklaşa işlediğimiz tarlamız için bu kıştan itibaren bir iş birliği yaparak ürün verimliliğini artırma, ot yolmaya ayrılan saatleri azaltma, yaptığımız kompostu hızlandırma, verimli ve doğru kullanma, azot bağlayıcı bitkilerle zenginleştirme (bunların hepsini bir noktaya kadar yaptık ama daha da düzenli ve sistemli olması için) danışmanlık alacağız. Doğal tarım veya permakültür odaklı bostan yapmak isteyenler için ister start-up, ister yap-işlet-devret tadında danışmanlık, uygulama ve bakım seti hizmeti almak isteyenler sıraya girsin! 

Fem Güçlütürk
Fem Güçlütürk