Başka çaresi kalmadığında, çoğu zaman fayda etmese dahi yağmur duasına çıkılabiliyorsa, bolluk ve bereket için de Feng shui felsefesine kulak vermekten zarar gelmez.Esra Koyuncu, bir Feng shui master. Bu işi yıllardır yapıyor, uyguluyor, seminerlere katılıyor, yani kitabını yazmış birisi. Lafın gelişi değil hakikaten yazdı. Şu aralar ikinci baskısı için yayınevi arıyor.
Arada revizyon gerekiyor
Bundan yaklaşık 6 yıl önce yeni evimize taşındığımızda ziyarete gelmiş, ölçüp biçip evin bir Feng shui haritasını çıkarmıştı. Sağlık, aşk, bereket köşelerinin tüyolarını, artırılması için gereken dengeleyici elementleri önermişti. Çok yüzeysel bir özet vermem gerekirse, evin, ofisin, odanın veya binanın enlem boylam gibi bilgilerine göre güncel haritasına bakıp ortamda Yin-yang dengesini sağlayacak malzeme ihtiyacını belirleyerek, çanlar, su havuzları, bitkiler gibi desteklerle gerekli düzenlemeleri yapıyor. Bu çalışmanın belirli aralıklarla değişen astrolojik hareketlere göre revize edilmesi gerekiyor. Bu yaz program çekimlerimden biri için konuk olarak tekrar evimize geldi. Program çekmekle kalmadık, bir de hızla harita güncellemesi yaptık. İyi ki de yapmışız, meğer bizim bereket köşemizin yeri değişmiş! Sağlık, aşk lazım değil, çok şükür iyiyiz. Ama para dedin mi kim biraz daha istemez! Esra ile benim bitkiler arasında dolaştık, Feng Shui’nin meşhur para çiçeği, diğer adı ile 13 TL, ay pardon one dolar plant ve bilimsel adıyla Crassula ovata’yı gözüne kestirdi. Feng shui felsefesi enerji akışı açısından kaktüsleri dikenli diye pek tercih etmiyor, nitekim Crassula ovata gayet yuvarlak formlu, sukulent yaprakları ve gövdesi ile güneş aldı mı kırmızı biyeleri ortaya çıkan çok güzel bir bitki. Yeşim ağacı, Jade plant diye tanınan bitki yeterli ışık, sağlıklı bir toprak bulursa pembiş çiçekler açıyor, gayet kolay bakımlı bir tür. Ufak yapraklı olanları Crassula ovata ‘minima’ diye tanınıyor. Yaprakları ucu rulo olmuş ve silindirik, hatta parmak gibi tam rulo olanları var. Saksısı büyütülmezse yıllarca minik bir Bonzai gibi durabiliyor. Ancak yeri dar, imkanları kısıtlı olunca normaldir ki biraz daha sık sulama ve arada bir takviye besin talep ediyor. Susuz kalınca pıtır pıtır taze yapraklarını döküveriyor, daha da susuz kalırsa yaprakları buruşmaya başlıyor. Dona ve aşırı soğuklara dayanıklı değil.
Yeşil onların kalkanı
Güneşte bazı bitkilerin yaprak renklerinin kırmızı-bordoya dönmesi bir stres belirtisi, aynı zamanda güneşe karşı bir korunma tepkisi. Sonbahardan itibaren bendeki bazı türler güz renklerine bürünüyor, yazın da aşırı güneşte kalırlarsa yaprak kenarları kan kırmızı renkte biyeleniyor veya türüne göre rengi açılıyor. Daha az ışıklı yerde ise koyu yeşile dönüyor. Normalde bitkilerin bozulan yaprakları tekrar iyileşmez ama bulunduğu yerin ışık durumuna göre koruma kalkanı oluşturmaları, az ışıklı yerlerde yeşil renklerini çoğaltarak fotosenteze yüklenmeleri, çok ışıklı yerlerde yeşil pigmenti azaltmaları gayet doğal bir reaksiyon kabul ediliyor. Benim direkt gün ışığı alan cam serada yaprakları güzelce kırmızı biyelenmiş bitkimi biraz “faiz” getirsin diye güncel Feng shui haritamızın bize gösterdiği bereketin gireceğini öngördüğü yer olan ana kapımın önüne yerleştirdik. İçinde Crassula ovata adı geçen tüm bitki koleksiyonumu kapıya yığdım. Arada bir banka hesabımı kontrol etmeye başladım. Artık dileyen tesadüf, dileyen hurafe, dileyen "Bak gördün mü Çinlilerde faiz caizdir" desin, o ara her şey hakikaten iyi gitti. Bir dolu proje çıktı. Ana kapı hiç ışık almamaya, geceler serin olmaya başlayınca, bitkileri gerisin geri seraya taşıdım.
Yerini sakın değiştirmeyin
Canım bereket nereden gireceğini artık biliyor, dedim. Meğer öyle işlemiyormuş mesele. Ne olduysa oldu komple ülke patladı! Siz siz olun Crassula ovata’nızın yerini değiştirmeyin. Esra’ya ulaşın, size evinizin veya ofisinizin bereket giriş noktasını söylesin. Hatta Merkez Bankası’nın Feng shui haritasını çıkarıp oraya da birkaç bitki koymakta fayda var. Ben insandan umudu uzun zaman önce kesmiştim, aradığım bilgeliği bitkilerde buldum. Yaş aldıkça göz kapaklarımın şekli Squid Games’e katılabileceğimi ima ediyor olsa da bildiğim kadarı ile Koreli veya Çinli filan değilim, ama Feng shui’nin bereket dengeleme felsefesi şu ara yaşadıklarımıza kıyasla kulağa daha “mantıklı” geliyor.