27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
05.03.2021 06:00

Barınaktan bir köpek sahiplenmek

Sokaktan ya da barınaktan bir köpeği sahiplendiğinizde, kendisini bulması için ona zaman ve alan tanımalısınız

Bir köpek sahibi olmaya karar verdiğinizde terk edilmiş, sokakta doğmuş veya barınakta hayatına devam eden köpekler arasından birine evinizi açmanız onlara yeni bir hayat şansı doğurur.  Bir hayvan sahiplenmek için ilanlara bakarken sahiplenme tecrübesi olmayan birisi ilk bakışta ya belirli bir ırka ait, ya yüzü gülen ya da görseli iyi ve sempatik gözüken köpeklerden birine evini açmaya daha yatkındır. Ancak barınağa gidip bire bir temasa geçildiğinde, canlı canlı gözlerinin içine baktığınızda durum değişir. Kalbinize en çok dokunan hangisiyse fiziksel özelliklerine bakmadan onu evinize götürmek istersiniz. Burada duygusallık işin içine girip “o beni seçti” dense de kimse özellikle havlama, kazma, kemirme gibi stresli; agresyon, saklanma, geri kaçma gibi korku ve güven sorunu olduğunu gösteren köpeklere yaklaşmadığından onların kimseyi seçme şansı da olmaz. Halbuki herkesin görmezden geldiği bu köpekler, kendilerini sakinleştirmek ve daha iyi hissedebilmek için bu davranışları gösteriyor olabilirler. Özveriyle ve olabilecek en iyi şartlar altında bakılıyor bile olsalar barınak ortamı köpekler için oldukça streslidir. Bu davranışlar da onların stresle baş etme yöntemleridir. 

Rahatlamaları zor

Fiziksel ve zihinsel uyarım eksikliği, sürekli havlayan köpekler, gelen giden yabancı insanlar onların rahatlamasını zorlaştırır. Her köpeğin stres tolerasyonu ve bu durumdan etkilenmesi insanlarda da olduğu gibi birbirinden farklıdır. Yani hemen kafa çevrilen, sorunlu olduğu düşünülen bu köpeklerin bir kısmının normali aslında bu değildir. Sorunlu olduğu düşünülen her köpek, kendini güvende hissedeceği sakin bir ortama dahil olduktan sonra zamanla kendi normaline dönmeye başlar. 

Önceki hayatı önemli

Geçmiş deneyimleri olan bir köpeği sahiplendiğinizde, istenmeyen bu davranışlarından vazgeçebilmesi ve kendini bulabilmesi için ona önce zaman ve alan tanımalısınız. Köpeğinizin bir zamanlar dünyayı görme şekli ve şimdi onu nasıl gördüğü, önceki ve şimdiki koşulları, barınma deneyimleri ve insanlarla edindiği deneyimler nedeniyle çok farklı olabilir. Böyle bir köpeğin yaşamındaki sayısız değişiklikle başa çıkması için ihtiyaç duyduğu en önemli şey zamandır. Adaptasyon süreci de onun için ilk başlarda yeterince streslidir. Özellikle ilk 3 gün ekstra durgun olabilir, mama yemek ve yürüyüşe çıkmak istemeyebilir. Başını okşadığınızda size karşılık vermeyebilir, kuyruk sallamayabilir, oldukça depresif görünebilir. Su tüketimi çok az olabilir, tuvaletini 24 saate yakın tutabilir. Evin içinde pek dolaşmayabilir. Sürekli tek bir alanda yatabilir. Mamasını, oyuncaklarını, yatağını koruyabilir. Üzerine fazla giderseniz, köşeye sıkıştığını ve kaçamayacağını hissettiğinde diş gösterebilir, hırlayabilir, ısırabilir. Bunlar çok olağan davranışlar, üstüne gitmeyin.

Eve adapte olma süresi

Yeni tanışıklıklar için hazır olmasını bekleyin, acele etmeyin. İlk 3 hafta köpeğin yeni evini kabullenme ve yeni sürüsüne adapte olma sürecidir. Herhangi bir şeye zorlamayın, o ilgilenmeye başladıkça yol gösterici ve yardımcı olun. Her canlı bu hayatta ikinci bir şansı hak ediyor. Sokakta ve barınakta yaşayan hayvanlara şans verin. Sağlıkla bir arada olabileceğimiz, bol patili günlere…