25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
05.11.2021 04:30

Hayvan sahibi olmadan önce hesabı iyi yapın

Bir hayvan sahibi olmaya karar verildiğinde yaşam standartlarındaki olası değişiklikler ve ortalama 15 yıllık hayat planı düşünülerek bu yola girilmelidir. Değişen şartlarımıza rağmen onlar bizi terk etmeyi göze almazken, beklenmedik bir durumda da çözüm asla onları terk etmek olmamalı.  Özellikle bir köpekle hayatı paylaşmanın sorumlulukları manen olduğu kadar madden de yüklü olabiliyor.  Önceki evinizde sorun değilken, yeni taşınacağınız ev sahibi/site hayvan dostu değilse dostunuzdan vazgeçmek yerine onunla yaşamaya elverişli alternatif evleri araştırmaya devam etmelisiniz. Belki ayırdığınızdan daha fazla bütçeye gereksinim olabilir. Tercihinizden daha uzak bir lokasyonda oturmak zorunda da kalabilirsiniz. Hayatınıza dahil olan sevgiliniz ya da eşiniz onu istemiyor diye yalnızlığınızı paylaşmış dostunuzdan vazgeçmeyi düşünmüyorsunuzdur umarım. Çünkü eve her geldiğinizde sizi ilk günkü heyecanıyla karşılayan bir canlıyı terk etmek hiç adil olmaz. 

Bebeğinize hazır olsun

Bir bebeğiniz olacağını öğrendiğinizde onu evcil hayvanınızla birlikte büyütmek oldukça keyifli olacaktır. Ailenize yeni bir aile ferdi dahil olacak diye kıdemli aile üyenizden vazgeçmeyi de düşünüyor olamazsınız. Çocuğunuz için yapacağınız en güzel yatırımlardan birisi o daha doğmadan bir hayvan sahibi olup onu bebeğinizin gelişine hazırlamak olur. Köpeğinizin yeni düzene daha hızlı ve sorunsuz adapte olabilmesi için eğitim ve sosyalizasyon sürecinin doğru ilerlemiş olması önemli. Sonrasında birlikte büyümelerinin keyfini izliyor olacaksınız.

Hastalıkta, sağlıkta

Bizlerde olduğu gibi evcil hayvanlarımızın da türlü hastalıkları var ve onlar da yaşlanıyorlar. Ancak bu demek değil ki bakım gerektiren, maliyeti yüksek tedavilere maruz kalan hasta ve yaşlı can dostunuzdan vazgeçin. Aksine size asıl şimdi ihtiyacı var. Genetik ya da kronik bazı rahatsızlıklar ömür boyu dostunuzla olabilir. Sizin üzerinize düşen konunun uzmanı bir hekim ile doğru tedavinin uygulanması konusunda yol alıyor olmanızdır. Sizin vereceğiniz morale de ihtiyacı olacak.  Zamanında harcamadığınız mesai ve yaptığınız hatalar davranış bozukluklarına sebep olup konforunuz bozulmaya başladığında bunun faturasını keseceğiniz kişi köpeğiniz olmamalıdır. Bir hayvan sahibi olmanın yükümlülüklerini o hayvanı sahiplenmeden araştırın. Böyle sebeplerle onların hayatından çalma gibi bir hakkınız olmadığını hatırlayın. Şartlarınız uygun değilse ya da değişen şartlarda her ne olursa olsun gereken özveride bulunamayacaksanız yolun başında bir hayvan sahibi olmaktan vazgeçin.  Sağlıkla bir arada olabileceğimiz bol patili günlere...