03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
22.01.2021 08:00

Kaygıyı aşmanın basit yolları var

Normalleşme sürecine döndüğümüzde, iki ve dört ayaklı tüm aile fertlerinin yeni eski düzene çok daha kolay adapte olabilmeleri ve pandemi sürecinin can dostlarımızda yarattığı kaygının önüne geçebilmek için bizim de üzerimize düşenler var. Kaygıyı artırmamak, davranış bozukluklarına sebep olmamak ve onların mutluluğunun bizim mutluluğumuz olduğu düşüncesinden yola çıkarak devam etmekte olan bu süreci verimli ve doğru geçirmeliyiz. İlk olarak köpeklerimizi kendimize bağımlı hale getirmemeliyiz. Bunun için her dakika yapışık yaşamamak gerekiyor. Bazen film izlerken size dokunmasın da kendi yatağında yatsın. Koltuğun öbür ucunda veya sizi göz hapsinde tutamayacağı bir yerde de yatabilir. Ev içinde sizi takip etmelerinin önüne geçmekte fayda var. Bunun için yapmanız gereken; gerçek anlamda köpeğin önüne geçip de takip etmesini engellemek değil, bekle komutunu çalışarak köpeğinize geri geleceğinizin bilgisini vermenizdir. Başka bir odaya gidip gelme anınızda sizi beklemiş olduğunu gördüğünüz köpeğinizi ödüllendirmeniz, sonraki seferlerde onu sakin bir şekilde beklemeye daha çok teşvik eder. Her seferinde geri geldiğinizi görmesi, siz olmadığınızda yaşayacağı anksiyetenin önüne geçmenize yardımcı olur. 

Evde birbirinizden ayrılın

Rutinin devamlılığı, köpeklere iyi hissettirir
Rutinin devamlılığı, köpeklere iyi hissettirir
Benzer çalışmalarla ev ortamında sizden ayrı kalmalarını sağlayın. Her an size ulaşamasınlar ve bu normal bir durum olsun. Mümkünse gece uykusunu da uyuyabilecekleri bir kutu/kısıtlı alan/oda gibi kendilerine ait alanları olsun. Arada gün içerisinde orada vakit geçirmelerini sağlayın. Burası onlar için güvenli bir alan hissi yaratmalı ve o alanda yemek yemek, sevdikleri oyuncaklarla oynamak, kemik kemirmek gibi pozitif tecrübeler yaşamaları gerekir. Mental yorgunluk sağlayabileceğiniz ev içi oyunlar oynayın, eğlenceli yeni komutlar, oyunlar öğretin. Bu hem size hem de onlara iyi gelirken; aranızdaki ilişki kuvvetlenecek, daha dengeli, sakin ve mutlu birer ev arkadaşı olmalarına da fayda sağlayacaksınız.

Rahata çabuk alışırlar

Köpekler rutin severler. Rutin tektir, nettir ve en önemlisi de başına ne geleceğini bilirsin. Rutinleri evde yalnız kalmak bile olsa; rutinin devamlılığı köpeklere de kendilerini iyi hissettiriyor. Bizim gibi kolaya ve rahata çabuk alışıyorlar. Yani rutininde yalnız kalmak olan bir köpeğin günlük hayat düzenine, sürekli evde olmanız gibi bir durumu eklediğinizde, köpeğinizin rutini otomatik olarak biriyle kalma alışkanlığına dönüşüyor. Bunun aksi olan her durumda da haliyle köpek panikliyor. O an telefonla sizi arayıp iyi olduğunuzun ve eve kaçta geleceğinizin bilgisini alamıyor. Şartlandığı bir durumun dışına çıkıldığı için de ne yapacağını bilemiyor ve anksiyete yaşıyor. Bu durum yalnız kalamama, evde olmadık yerlere tuvaletini yapma, kemirme, havlama, tırnak yeme, pati yalama gibi bazı davranış problemleriyle karşımıza çıkıyor. Tüm bu düzen içerisinde onlara eski rutinlerini hatırlatmamız, ilerleyen süreçte yaşayacakları kaygının önüne geçmemize yardımcı olur. Sağlıkla bir arada olabileceğimiz bol patili günlere...