27 Aralık 2024, Cuma Gazete Oksijen
18.03.2022 04:30

Kedilerin beden dili ne anlatır?

Güvende mi yoksa tehdit altında mı, ilgilenmeli misiniz ilgilenmemeli misiniz ya da neresine dokunabilirsiniz; o size söyler. Elbette en önemlisi sakin ve sabırlı olmak

Beden dili hakkında fikir sahibi olmadığımız bir hayvanla iletişim kurarken içgüdüsel yaklaşırsak, tepki verdiğinde “Ne yaptım ki şimdi ben sana” diyerek içten içe bozuluruz. Çünkü bize göre sadece onu sevmek, onunla selamlaşmak istemişizdir. Köpekler bunu daha kolay tolere etse de kediler farklı bir duruş sergileyebilir. Vücut hareketleri ve çıkardıkları sesler bize kendilerini ifade etme, duygularını aktarma yollarıdır. Kedilerin tanışma anında, güvende hissettiklerinde ve tehdit altında olduklarında nasıl bir beden dili gösterdiklerinden bahsedeceğim.

Kediler bizimle farklı şekillerde tanışıklık sağlayabilir. Bacaklarınızın arasında sürtünerek miyavlayan bir kedi sizden ilgi beklediğini anlatmak istiyordur. Kafasını elinize sürterek sevmenizi isteyebilir. Gıdısını, ensesini, boynunu ve yanaklarını yaptığı beden hareketleriyle size temas ettirirerek sevdirir. Böyle bir samimiyet kurmadan önce yanınıza geldiğinde hareketsiz kalarak göstereceği donuk duruşla sizi koklayarak tanımayı da tercih edebilir. O sizi koklarken sevmemek, ani hareketler yapmamak ve koklamasını tamamlayarak tanımasını beklemek doğru olur. Belki de kokladıktan sonra arkasını dönüp gidecek ve kendini sevdirmek istemeyecektir. Böyle bir durumda sevmeye çalışırsanız tepki gösterebilir.

Kediler vücut hareketleri ve çıkardıkları seslerle kendilerini ifade eder

Kuyruğunun ucuna dikkat!

Bulunduğu ortamda kendini güvende ve konforlu hisseden bir kedinin iyice uzanarak yattığını, huzurla uyuduğunu gözlemleriz. Bu esnada bir yandan mırıldanırken, bir yandan da kuyruk ucunu çok yavaş bir hareketle sallıyorsa keyifli olduğunu anlarız. Uykuya dalmadan önce gözleri yarı açık, yarı kapalı veya kısık olabilir. Gerinmeye başlayarak kendini gevşetmesinin ardından daha derin bir uykuya geçeceği ve ortamla ilgili şüphe duymadığını anlayabiliriz. Kendini güvende hissettiği alandaki eşyalara sürtünebilir. Aynı şekilde size de sürtünebilir, kendini sevdirmek isteyebilir. Bu, koku bilgisi edinmesinin bir yoludur. Kendini güvende ve mutlu hissettiği ortamın bir parçası olarak sizi de bu şekilde kodlar. Siz severken teslimiyetçi davranıp göbeğini açabilir. Bu, göbeğini sevebilirsiniz anlamına gelmesin. Çünkü bazı kediler göbeklerine dokunulmasından hiç ama hiç hoşlanmazlar ve kendilerini korumak adına sizi tırmalayabilirler. 

Donmuş halde duruyorsa...

Yeni bir ortama giren veya tehdit altında olduğunu hisseden bir kedi yaşadığı korku ve kaygı sebebiyle kaçmak isteyebilir, sınırlı bir alandaysa da hareketsiz kalarak kendini ortamda yokmuş gibi algılatmaya çalışabilir. Bu bir çeşit koruma kalkanıdır. Bir yere saklanıp günlerce kendini göstermeyebilir. Üstüne gitmemek lazım. Ortam güvenli bir alana dönüşene kadar hareketsiz bekleyebilir, yavaşlatılmış beden hareketleriyle ilerleyebilir. Sırt tüylerinin diken diken olduğu gergin bir beden dili gözlemlenebilir. Kulakları geri ya da yana doğru yatırabilir, göz bebekleri büyüyebilir, donma hareketindeyken tehdidin arttığını hissederse aniden saldırabilir. Korkan bir kedinin kendini korumaya çalışmak için tırmık atma, ısırma, tıslama, saldırma gibi davranışlar göstermesi oldukça normaldir.

Kedileri anlamak köpeklere göre daha karmaşık gözükse de onları anlayarak isteklerine cevap vermek ve güvenli bir alan yaratmak birlikte yaşamı daha keyifli hale getirir.

Gamze Aral
Gamze Aral