22 Aralık 2024, Pazar Gazete Oksijen
02.03.2022 16:30

Köpeğiniz depresyondaysa önce kaynağını bulmalısınız

Sosyal bir canlı olan köpekler hayat akışımızdaki ve kendi yaşam rutinlerindeki bazı değişikliklerden duygusal olarak etkilenebilirler. Bunun sonucunda aynı insanlarda olduğu gibi depresyona girebilirler. Depresyonun yarattığı düşük ruh hali yaşam kalitelerini, genel sağlık durumlarını ve bizimle olan iletişimlerini olumsuz etkileyebilir. Bir köpeğin genel durumu ile ilgili değişiklikleri fark edebiliyor olmak, olası sorunların önüne geçebilmek için ilk adımdır. Köpeğinize yardım edebilmenizin yolu onu iyi tanımanızdan ve takibini yapıyor olmanızdan geçer. 

Rutinindeki değişikliğe bakın

Farklı sebeplerle depresyon belirtileri gözlemlenebilir. Aklımıza ilk gelen, rutininde ve ortamında bir değişiklik olup olmadığıdır. Bazen ev düzenindeki veya sizin yaşam düzeninizdeki bir farklılık onları etkileyebilir. Pandemi süreci başlı başlına bunun en net örneği oldu. Alışık oldukları düzenleri aniden değişti. Bir arada çok vakit geçirmeye başladık, hatta yapışık yaşar hale geldik. Normalleşmeye başlayınca da neden bir anda yalnız bırakıldıklarını anlayamayan köpeklerin kafaları karıştı ve stresle yüklendiler. Bu düzen değişikliği iyi yönetilememiş köpeklerde depresif ve tepkisel davranışlar gözlemleye başladık. Anksiyeteleri arttı, evde yalnız kalamamaya, ev içerisinde bile sahibinden ayrı hareket edememeye başlayanlar oldu.

Her gün düzenli olarak zihinsel uyarıma ihtiyacı olan köpeklerimizin yeterli aktivite yapmadıkları için sıkılmaları da depresifliği beraberinde getirir. Hasta olduklarında veya operasyon sonrasında da modları düşük olur. İyileşme süreciyle birlikte kendilerini daha iyi hissederler. 

Aile üyelerinden birinin kaybı onları da derinden etkiler. İnsan ya da hayvan fark etmeksizin yaşadıkları kayıp depresyona girmelerine sebep olabilir. Birlikte yaşamaya alışmış olduğu birinin evden ayrılması ve boşanmalar da hayvanlarımız üzerinde etkili oluyor. Aile bireyleri bir arada olsa da mevsimsel ev değişikliği ve taşınma durumlarında yaşadıkları adaptasyon sorunu da bunun bir örneğidir.

Beden diline mutlaka yansır

Depresyonda olan bir köpek belirgin bazı davranışlar gösterir. Normalin dışında bir beden dili veya davranış modeli fark ederseniz, dikkatli gözlemle depresif davranışlar pekişmeden müdahale edebilir ve kendilerini daha iyi hissetmelerine yardımcı olabilirsiniz. Mamayı veya suyu normalden daha az ya da çok tüketiyor olması, enerji düşüklüğü, sokağa çıkmak istememesi, yürüyüşe çıkınca tuvalet ihtiyacını giderip hızlıca eve dönme isteği, oyuna/oyuncaklara hevesinin olmaması, size karşı ilgisiz ve umursamaz davranışları, aşırı çiğneme/yalanma, ortamdan kaçma ve bir yere saklanma isteği, geri çekilme davranışı, iletişim kurmak istememe, sürekli olarak aynı yerde yatma, uyku sorunu yaşaması ve sebepsiz agresyon, despresyon belirtilerindendir.  

Yukarıda yazdığım belirtiler eğer ki köpeğinizin normal davranışlarının dışındaysa; bir ya da birkaç tanesini istikrarlı gözlemlemeye başladıysanız, öncelikle veteriner hekiminize muayene ettirmeniz önem taşır. Fiziksel olarak her şey yolundaysa sorunun sebebini bulabilmek için profesyonel bir davranış uzmanından destek alabilirsiniz. Hızlıca çözüme ulaşabilmek ve köpeğinizin depresyondan çıkması için sorunun kaynağını bulup buna uygun iyileştirmelerin yapılmasında fayda vardır.

Gamze Aral
Gamze Aral